Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei: Rata inflației anuale în Rusia ar putea fi de 10%-12% pentru următoarele 12 luni

Redacția apr. 29, 2022 1 comentarii
Elvira Nabiullina

Rata inflației anuale ar putea ajunge la 10%-12% pentru următoarele 12 luni, a declarat  guvernatorul Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, scrie Interfax.

„Conform prognozei noastre, prețurile de consum vor crește cu 18-23% pe parcursul anului, dar această cifră cuprinde creșterea anterioară a prețurilor, începând cu sfârșitul lunii februarie, care a fost cea mai semnificativă în martie. Inflația viitoare, adică inflația anuală pentru următoarele 12 luni, va fi mult mai scăzută din aprilie 2023. Prognoza noastră de bază presupune că va varia de la 10% la 12%”, a spus Nabiullina.

„Prețurile se vor adapta în mare parte la condițiile schimbate în acest an, și într-o măsură mai mică – anul viitor. Ca urmare, inflația anuală va încetini până la 5-7% anul viitor și va reveni la țintă în 2024. Inflația va scădea și va reveni la 4% pe fondul politicii monetare urmate”, a spus ea.

Stabilizarea așteptărilor inflaționiste și îmbunătățirea sentimentului de economisire în rândul gospodăriilor indică faptul că riscurile unei spirale inflaționiste a scăzut, a spus Nabiullina.

„În ultimele două săptămâni din martie, presiunea inflaționistă actuală s-a stabilizat după creșterea de la începutul lunii martie. Cu toate acestea, ea rămâne ridicată, a spus Nabiullina.

„În aprilie, așteptările inflaționiste ale gospodăriilor au revenit la nivelurile de la jumătatea anului 2021. Potrivit sondajelor efectuate de gospodării, inflația estimată este sub creșterea prețurilor observată, ceea ce înseamnă că oamenii cred că prețurile nu vor mai crește la fel de repede”, a spus guvernatorul.

„Așteptările companiilor privind prețurile pe termen scurt au scăzut și ele, deși rămân mai mari decât anul trecut”, a spus Nabiullina.

Sursa foto: cbr.ru

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.