Acestea sunt chestiuni esențiale, spune Isărescu.
„Unul zice: A făcut Suedia o criptomonedă și seamănă cu Bitcoin.
– Nu seamănă cu Bitcoin. Nu seamănă deloc. Bitcoin nu e reglementat de către nimeni, este o reacție, cum spune Daniel Dăianu, chiar de neîncredere față de băncile centrale. NU este reglementat, nu are garanțiile statului. NU este o criptomonedă. Este un criptoactiv speculativ.
Asta am scris și noi și Banca Centrală Europeană”, a spus guvernatorul BNR.
A revenit, apoi, la poveste:
„Pe el îl cheamă Ingves și pe mine mă cheamă Isărescu. La Banca Centrală Europeană stăm după numele de familie. Înainte de a începe ședințele, mai vorbim, mai schimbăm impresii. Am vorbit în 2016-2017 despre cashless society. Mă duc la el, invitat când a sărbătorit 350 de ani de bancă centrală, dacă nu mă înșel, era coadă, dau mâna cu el și: Am venit în cashless society?
– Lasă Mugure, că mai e de discutat.
Mă văd cu un vice (îi zic n.r.): Ce e domnule? Ce mai e de discutat?
– Păi avem probleme!
– Care?
– Bătrânii… nu vor. E greu să-i obișnuiești să renunțe la cash. Probabil că o să mai dureze.
Mă duc, mă mai plimb pe-acolo: Ce problemă mai e?
– Atacurile cibernetice. Ne termină dacă nu avem siguranță. Blochează plățile. Poate să fie un atacator stat, privat, nu e fără riscuri un sistem dintr-ăsta. N-am creat încă sistemul de protecție.
Acum vorbește despre cashless society, dar gradual, nu forțează pe nimeni să renunțe la cash. Arată că, într-adevăr, în Suedia, treptat, numerarul este din ce în ce mai puțin și nu contrapune e-krona cu bancnota de numerar. Merg în paralel. Cum se va înlocui, dacă se va înlocui, e o chestiune mai rară”.