Guvernul a adoptat programul StudentInvest, prin care studenții vor putea face împrumuturi la bănci de până la 50.000 de lei pentru a-și acoperi cheltuielile cu studiile sau chiria

Bani, monede / Foto: Pexels.com Foto: Pexels.com

Guvernul a adoptat programul StudentInvest, prin care studenții vor putea face împrumuturi la bănci de până la 50.000 de lei pentru a-și acoperi cheltuielile cu studiile sau chiria, a declarat la a finalul ședinței de guvern ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES), Gabriela Firea.

„Împreună cu Ministerul de Finanţe şi Fondul Român de Garantare şi Contragarantare, am venit cu acest proiect tocmai în sprijinul celor care, pentru că nu este o obligativitate, fireşte, fiind un credit, o posibilitate a studenţilor, inclusiv a masteranzilor şi doctoranzilor, precum şi a tinerilor care nu mai sunt în studenţie de a contracta aceste credite cu garanţia statului. În cazul studenţilor este vorba despre 10.000 de euro în lei, fireşte, la cursul zilei, cu garanţia statului de 80 la sută, iar în cazul tinerilor, în familii sau în cupluri este vorba despre 15.000 de euro, tot în lei, la cursul zilei”, a explicat ministrul Familiei.

Aceasta a transmis că BCR, CEC Bank și Banca Transilvania vor fi câteva dintre aceste bănci prinse în program și vor fi printre cele care vor acorda creditele.

„Ne-am dori ca de la începutul sesiunii, de fapt, chiar înainte de începutul sesiunii din toamnă, dacă e vorba şi de plata chiriei, aceste credite să poată să fie deja contractate. Fiind câteva luni din acest an ne aşteptăm la un număr nu suficient de relevant de aplicanţi, dar totuşi în măsură să ne dea nouă informaţii relevante, astfel încât să putem să stabilim o sumă mai concretă şi mai aproape de realitate, pe care să o introducem în bugetul ministerului pe anul viitor. Şi sunt convinsă că, având susţinerea premierului şi a domnului ministru de Finanţe, precum şi a coaliţiei, vom reuşi să obţinem această sumă astfel încât să putem să garantăm tinerilor cât mai multe astfel de credite, care, repet, sunt cu garanţia statului prin Fondul Român de Garantare şi Contragarantare. Şi pe mine mă bucură faptul că sunt deja câteva bănci comerciale private care şi-au arătat interesul în dialogul pe care l-am avut în această perioadă de a acorda credite pentru studenţi în cadrul programului anunţat puţin mai devreme şi pentru Family Start, Banca Comercială Română, de asemenea, CEC-ul, Banca Transilvania sunt doar câteva dintre bănci care sunt deja prinse în acest program şi vor fi printre cele care vor acorda creditele”, a mai explicat Gabriela Firea

Studenții cu vârste cuprinse între de 18 ani și până la 31 de ani vor putea primi mai ușor finanțare prin programul guvernamental „StudentInvest”. Astfel, tinerii care sunt înscriși în învățământul superior autorizat vor putea accesa un credit de până la 50.000 lei pentru a-și acoperi cheltuielile cu studiile sau chiria. Programul a fost inițiat și pus în dezbatere publică de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES).

Potrivit proiectului, facilitarea accesului la finanţare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 50.000 lei, în proporţie de 80%, de către stat, prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului; dobânda aferentă programului este IRCC trimestrial plus o marjă de 5.5%, comisionul de analiză al băncii este de 0.2% la acordare iar comisionul de gestiune a garanţiei este de 0.4% anual; plafonul de garantare pentru anul 2022 este de 250 milioane lei.

De asemenea, plăţile de dobândă pentru creditul acordat, precum şi cheltuielile privind comisioanele de analiză şi de gestiune a garanţiilor vor fi suportate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, al cărui ministru are calitatea de ordonator principal de credit, mai scrie în proiectul guvernamental.

În cazul în care beneficiarul creditului nu plăteşte la scadenţă ratele de capital aferente creditului, sumele plătite de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, reprezentând dobânzi, comisioane şi speze bancare, se recuperează de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în baza titlului executoriu emis de către aceasta.

Potrivit proiectului, pentru acordarea creditului, beneficiarul va fi însoţit de cel puţin un codebitor, dacă nu este angajat. Împrumutul se va acorda sub forma unui credit cu una sau mai multe tranşe, în funcţie de documentele justificative prezentate la decontare.

Creditul se acordă pentru o perioadă de maximum 10 ani, inclusiv perioada de grație. Beneficiarul stabileşte de comun acord cu finanţatorul o perioadă de graţie, nu mai mare de 5 ani, începând de la data acordării creditului. Destinaţia creditului este de a acoperi nevoile tinerilor studenți privind educaţia, sănătatea, cultura, şi de habitat.

Se consideră cheltuieli eligibile:

  • taxe de studii, inclusiv licență, master, doctorat;
  • plata cărţilor, rechizitelor;
    precum și costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate,
  • taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri, precum și cheltuielile de transport
    pentru deplasări;
  • achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate;
  • plata chiriei, în cuantum de maximum 300 euro/lună, la cursul BNR din ziua plății;
  • plata locurilor de cazare în căminele studențești;
  • parte/avans din achiziţia unei locuinţe;
  • cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus, în baza documentelor justificative:
    convenție, adeverința sau alt document care atestă înscrierea în program;
  • decontarea, pentru studenții care sunt părinți, a cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala,
    programele after school, precum şi a taxelor pentru cursuri extrașcolare: cursuri de limbi străine,
    cursuri sportive, robotica și programare, pictură.
  • costul serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale.

Pentru tinerii care se angajează în termen de 4 luni de la finalizarea studiilor de licență, angajatorul depune lunar la Agenția Națională de Administrare Fiscală documentația necesara în vederea scutirii de la plata impozitului pe salariu, în limita a maximum 500 lei/lună, pentru o perioada de 2 ani, începând cu data angajării, iar tinerii deja angajați beneficiază de scutirea plații impozitului pe salariu din prima luna după promovarea examenului de licență.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *