Guvernul a adoptat un memorandum privind aprobarea negocierii acordului de împrumut (Primul program pentru politici de dezvoltare pentru creştere verde şi incluzivă) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 467,5 milioane euro şi a semnării acestuia şi acordarea împuternicirii de semnare ministrului finanţelor.
Totodată, memorandumul vizează și aprobarea negocierii acordului privind asistenţa financiară nerambursabilă (Primul program pentru politici de dezvoltare pentru creştere verde şi incluzivă) dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în calitate de administrator al Fondului BIRD pentru soluţii inovatoare privind bunurile publice globale, în valoare de 24,2 milioane dolari şi a semnării acestuia, acordarea împuternicirii de semnare ministrului finanţelor, precum și aprobarea acordului de principiu pentru contractarea celui de-al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare, în valoare de până la 500 milioane dolari echivalent.
Astfel, memorandumul aprobă:
- negocierea Acordului de împrumut cu BIRD pentru un program pentru politici de dezvoltare (DPL1) pentru creştere verde şi incluzivă în valoare de 467,5 milioane euro;
- negocierea Acordului privind asistenţa financiară nerambursabilă, în valoare de 24,2 milioane dolari.
- acordul de principiu pentru contractarea celui de-al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare (DPL2), în valoare de până la 500 milioane dolari echivalent.
Acordul de împrumut în valoare de 467,5 milioane euro (echivalentul in euro a 500 milioane dolari) este primul din cele două acorduri împrumut pentru politici de dezvoltare (DPL) pe care BIRD şi-a manifestat disponibilitatea de a le acorda României.
Valoarea împrumutului DPL1 ar putea fi majorată până la circa 600 milioane euro, sub rezerva aprobării de către Comitetul Director Executiv al Băncii. Acordul de principiu cu privire la acest împrumut a fost semnat în 2021.
DPL 1 este planificat a fi aprobat de Comitetul Directorilor Executivi ai Băncii până la finele lunii iunie 2022, iar DPL 2 urmează a fi contractat în 2023. Acţiunile aferente DPL 1 sunt deja îndeplinite. Ţintele aferente DPL 2 vor putea fi reanalizate/ajustate, cu ocazia contractării acestuia, în funcţie de condiţiile concrete de îndeplinire a acţiunilor în cauză.
Împrumuturile DPL vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice guvernamentale. Contractarea acestora de către România este condiţionată de adoptarea unor acţiuni de reformă.