Guvernul american nu are în vedere o salvare a Silicon Valley Bank / Oficialii Rezervei Federale vor avea luni o reuniune cu uşile închise

Silicon Valley Bank Sursa foto: Dreamstime

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, susţine că lucrează îndeaproape cu organismele de reglementare din domeniul bancar pentru a răspunde la colapsul Silicon Valley Bank şi a-i proteja pe deponenţi, dar a precizat totuşi că nu este avută în vedere o salvare a băncii via o injecţie de fonduri publice, transmite AFP.

“Vrem să ne asigurăm că problemele care există la o bancă nu se răspândesc la altele care sunt sănătoase”, a spus duminică ministrul american al Finanţelor într-un interviu pentru postul de televiziune CBS.

Yellen a adăugat că a lucrat împreună cu organismele de reglementare “pentru a pune la punct politici adecvate care să răspundă la situaţia” provocată de cel mai mare colaps al unei bănci de după criza financiară din 2008, dar nu a dorit să ofere noi detalii.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Vreau să fiu bine înţeleasă. În timpul crizei financiare au fost investitori şi proprietari ai unor bănci mari de importanţă sistemică care au fost salvaţi….iar reformele pe care le-am pus la punct înseamnă că nu vom mai face acest lucru”, a spus Janet Yellen pentru CBS.

“Dar suntem îngrijoraţi cu privire la deponenţi şi suntem concentraţi pe acoperirea nevoilor lor”, a adăugat Yellen.

Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA a preluat vineri controlul la Silicon Valley Bank, după ce deponenţii, îngrijoraţi cu privire la situaţia financiară a băncii, s-au grăbit la ghişee pentru a-şi retrage economiile. Această fugă la ghişeele Silicon Valley Bank a luat prin surprindere pieţele financiare şi a şters peste 100 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a băncilor americane.

Fondul de garantare va proteja depozitele de până la 250.000 de dolari însă depozitele peste această sumă, şi care reprezintă 85% din conturile SVB, sunt în pericol. Întrebată dacă deponenţii îşi vor primi înapoi toţi banii, Yellen a refuzat să facă comentarii cu privire la detalii. “Suntem foarte conştienţi de problemele pe care le au deponenţii. Mulţi dintre ei sunt firme mici, care au angajaţi în întreaga ţară. Desigur acesta este un motiv de îngrijorare”, a spus Janet Yellen.

Întrebată dacă guvernul american ar lua în considerare o preluare a SVB de către o bancă străină, Yellen a răspuns: “aceasta este o decizie pentru FDIC, atunci când va decide care este cea mai bună soluţie pentru acest caz. Şi sunt sigur că au în vedere o gamă largă de opţiuni disponibile. Printre acestea se numără şi achiziţiile”, a declarat Janet Yellen.

Pe de altă parte, Banca Centrală a SUA (Rezerva Federală) a anunţat că o reuniune cu uşile închise a consiliului guvernatorilor va fi organizată luni, în conformitate cu procedurile de urgenţă, transmite Reuters.

Reuniunea care va începe la 11:30 a.m. (03.30 GMT) va avea drept subiect principal revizuirea şi stabilirea dobânzilor percepute de băncile din sistemul Rezervei Federale, a informat Fed într-un comunicat.

Banca Centrală a SUA nu a oferit alte detalii, dar reuniunea oficialilor Fed vine după colapsul Silicon Valley Bank, cel mai mare colaps al unei instituţii financiare de după criza mondială din 2008. Prăbuşirea SVB a perturbat pieţele mondiale, a prăbuşit acţiunile băncilor şi i-a făcut pe antreprenorii din sectorul tehnologiei din California să fie îngrijoraţi cu privire la finanţare.

Silicon Valley Bank s-a prăbuşit după ce deponenţii, îngrijoraţi cu privire la situaţia financiară a băncii, s-au grăbit la ghişee pentru a-şi retrage economiile. Această fugă la ghişeele băncii a luat prin surprindere pieţele financiare şi a şters peste 100 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a băncilor americane.

Potrivit unor surse citate de Bloomberg News, Rezerva Federală şi Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) analizează posibilitatea înfiinţării unui fond special care va permite organismelor de reglementare să acopere mai multe depozite la băncile care întâmpină probleme după colapsul Silicon Valley Bank. Sursele adaugă că regulatorii au discutat acest nu vehicul special în cursul conversaţiilor cu directorii de bănci şi speră că o astfel de măsură îi va linişti pe deponenţi şi va contracara orice panică.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: