Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că a discutat în Guvern despre plafonarea prețurilor la gaze, spunând că Ministerul Energiei și Consiliul Concurenței vor avea o discuție în acest sens cu Comisia Europeană. În urmă cu două săptămâni, premierul spunea că nu va interveni pentru plafonarea prețurilor.
„Am avut discuții despre plafonarea prețului la gaze. Am introdus această temă în dezbatere în Guvern. Domnul ministru împreună cu Consiliul Concurenței vor discuta și cu Comisia Europeană. Sunt mai multe variante la care ne gândim. Am vrut să avem și această variantă. Căutăm cele mai bune soluții pentru această perioadă în care prețurile la energie și haze au crescut. Pentru consumatorii casnici și non-casnici în special până în 31 martie”, a spus premierul.
El a precizat că există o situație specială care necesită măsuri speciale.
„Abia acum am început să ne uităm și la această soluție. Avem deja o soluție pentru compensare. Și vrem să ne asigurăm că în special clienții non-casnici și casnici, IMM-urile și persoanele fizice, nu vor plăti toată factura în această iarnă. Soluțiile le avem, urmează doar să ne gândim care e forma cea mai simplă. În ceea ce privește plafonarea la gaze, ne uităm la această soluție, dar pentru mine este important să nu distorsionăm foarte mult piața. În momentul în care introduci o astfel de măsuri, distorsionezi piața, motivația de investi dispare pentru companii. Vreau să văd cum luăm această măsură astfel încât să fie cât mai puțin invazivă. Trebuie să recunoaștem că în acest moment există o situație specială care necesită măsuri speciale”, a spus Cîțu.
Reamintim că în urmă cu două săptămâni premierul Florin Cîțu spunea că nu va interveni pentru plafonarea prețurilor la energie.
„Vă spun din capul locului că nu vom interveni pentru a plafona prețurile”, spunea Florin Cîțu, pe 31 august.
Acum, premierul a explicat de ce și-a schimbat părerea, spunând că și alte țări din UE vorbesc despre plafonarea prețurilor.
„Este ceea ce văd la nivel european, sunt 6 țări care vorbesc despre plafonarea prețurilor. Dacă se plafonează prețurile în toate țările din UE și rămâne doar România cu prețurile cele mai mari, ar fi ciudat ca noi să fim țara care are cel mai mare preț și să suportăm noi toate costurile în această piață. Nu mai este o piață liberă atunci. Dacă avem deja țări care plafonează prețurile, România nu poate sta să se uite. Asta e diferența de atunci până acum”, a explicat premierul.
Reamintim că prețurile la energie au mai fost plafonate prin celebra Ordonanță 114, adoptată de Guvernul PSD. Iar Guvernul PNL condus de Ludovic Orban, în care Florin Cîțu era ministru de Finanțe, a adoptat modificări pentru a elimina treptat prețurile plafonate și pentru a liberaliza piața. Florin Cîțu spunea despre aceasta că era ordonanţa care a „destabilizat economia României”.
Și PSD a anunțat miercuri că va depune „astăzi sau mâine” un proiect de lege pentru plafonarea prețurilor la energie în România, a declarat Mihai Tudose, vicepreședinte al social-democraților.