Guvernul aprobă azi un proiect necesar pentru schema de ajutoare de stat pentru industria materialelor de construcții. Ciolacu spune că guvernul vrea să încurajeze producția internă în domenii strategice și se laudă cu scăderea deficitului comercial

constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier sursa foto: Pixabay

Guvernul aprobă în ședința de azi proiectul de hotărâre privind aprobarea Ghidului solicitantului aferent schemei de ajutor de stat instituită prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 68/2023 pentru aprobarea şi finanţarea Programului naţional pentru dezvoltarea producției interne de produse şi materiale de construcții.

“Azi avansăm cu schema de ajutor de stat pentru dezvoltarea producției interne în industria materialelor de construcții, aprobând un document cheie – ghidul solicitantului. Acest program împreună cu cel similar din agricultură și industria alimentară și cu schemele de sprijin pentru IMM-uri reprezintă fundamentele pentru a securiza producția internă în domenii strategice. Am reușit în 2023 să scădem deficiul balanței comerciale cu 5,5 miliarde de euro. Vom continua și în acest an, când va fi anul când vom face din cumără românește un pilon al dezvoltării noastre”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

În baza Programului național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții aprobat prin OUG nr. 68/2023 s-a instituit o schema de ajutor de stat care are în vedere dezvoltarea regională și urmărește: reducerea deficitului comercial provenit din importul de materiale de construcții;  stimularea investițiilor în județele mai puțin dezvoltate; creșterea producției interne de produse și materiale de construcții.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Conform notei de fundamentare a proiectului, prin schema de ajutor de stat, se finanțează, prin granturi, investiţii în active corporale și necorporale legate de înființarea unei unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente sau diversificarea producţiei unei unităţi prin produse sau servicii care nu au fost fabricate anterior în unitate. Schema de ajutor de stat este multianuală, respectiv pentru perioada 2023-2026, bugetul alocat acesteia fiind echivalentul în lei al sumei de 596 milioane euro. Pentru anul 2024, bugetul alocat respectivei scheme este de 750 milioane lei.

Proiectul pentru ghidul solicitantului poate fi consultat AICI

Deficitul balanței comerciale – statisticile oficiale

Deficitul balanţei comerciale în primele 11 luni din 2023 a fost de 25,555 de miliarde de euro, mai mic cu 5,45 miliarde de euro (-17,6%) decât cel înregistrat în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2022, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică.

În primele 11 luni ale anului, exporturile au însumat 86,921 de miliarde de euro, iar importurile au însumat 112,477 miliarde de euro. În perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2023, exporturile au crescut cu 2,0%, iar importurile au scăzut cu 3,2%, comparativ cu acceași perioadă din 2022.

În primele 11 luni din 2023, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (44,7% la export şi 36,6% la import) şi alte produse manufacturate) (30,0% la export şi 28,9% la import).

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ce facem cu industria petrochimică și in special producerea de îngrășăminte chimice , deficitul fiind de cca 10 MILIARDE de euro?
    Ce facem cu procesarea produselor agricole ? Alte MILIARDE !
    Ce facem cu industria farmaceutică ? De care depinde sănătatea tuturor .
    Ce facem cu industria de armament , care nu este implicată ( offset ) in importurile masive de tehnică militară ?
    Și pot continua.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.