Guvernul are pe masă legea anti-speculă. Ce critică specialiștii

piata, legume, fructe, alimente, hrana, mancare sursa foto: Pexels.com

Guvernul are joi, pe ordinea de zi a ședinței, un proiect de ordonanță de urgență privind combaterea speculei, respectiv practicarea unor prețuri nejustificat de mari, după ce săptămânile trecute legea a fost discutată în primă lectură.

Guvernul susține că va stabili produsele sau categoriile de produse și/sau serviciile considerate în situație de risc speculativ ce pot afecta buna funcționare a economiei sau bunăstarea consumatorului.

Pentru aceste produse/categorii de produse/servicii vor fi interzise:

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

a) practicarea unor prețuri nejustificat de mari;

b) limitarea producției sau a vânzărilor;

c) acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial.

Executivul nu menționează care vor fi aceste produse, ci spune că ele vor fi stabilite, prin hotărâre de Guvern, pentru o perioadă determinată de timp.

Legea anti-speculă va avea prevederi clare în care se va spune ce este un preţ nerezonabil de mare, spunea recent preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Economiștii și marile rețele comerciale au criticat acest proiect de act normativ, spunând că astfel Guvernul va afecta economia de piață și că legea va lăsa loc de abuzuri. (AICIAICI și AICI)

Reglementarea speculei și amendarea așa-zișilor speculanți care cresc prețurile este o măsură populistă, prin care politicienii arată cât se „luptă” împotriva „vinovaților de serviciu” pentru binele poporului, dar care de fapt lasă loc de abuzuri și interpretări, sunt de părere economiștii consultați de Economedia.

Producătorii și consumatorii vor avea direct de suferit interferenței statului în piață, prin reglementarea „speculei” și a prețurilor, spune economistul Cristian Păun, care precizează că intervenția guvernului este „populism”, iar baterea prețurilor în cuie este „cea mai periculoasă temă cu care politicienii pot veni în fața noastră”.

Proiectul de ordonanță de urgență privind specula va duce la o putere sporită a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care în final va pune la zid atât comercianții, cât și producătorii, spune și Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR) și fondator al magazinului local Paco Supermarket, pentru Economedia. Acesta spune că ANPC este un organ de control extrem de puternic și la îndemâna legislativului, mai exact al guvernanților. Astfel, statul va putea controla cu ușurință mediul de afaceri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: