Guvernul are “un nucleu” format din 15 juriști, pentru a gestiona litigiile în care este implicat statul român, anunță purtătorul de cuvânt al guvernului. Constantin: O decizie privind Roşia Montană ar putea fi anunțată vineri sau în luna martie.

protest, roșia montană, piața victoriei 30 ian 2020 Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

La nivel guvernamental s-a format un nucleu format din 15 jurişti, din Ministerul de Finanţe şi Secretariatul General al Guvernului, care trebuie să gestioneze litigiile în care este implicat statul român, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, la finalul ședinței de guvern de joi. Acesta a menționat că o decizie privind Roşia Montană ar putea fi anunțată vineri sau în luna martie.

Context. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în urmă cu o săptămână, că până pe data de 10 februarie va veni o decizie definitivă în cazul Roşia Montană.

România se așteaptă ca pe 10 februarie să piardă procesul intentat de Gabriel Resources țării noastre pentru aurul de la Roșia Montană, după scandalul prin care locația a fost introdusă în patrimoniul UNESCO, a scris jurnalista Adriana Duțulescu pe site-ul Digi24.ro În 2013, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și au protestat timp de trei săptămâni față de exploatarea aurului de la Roșia Montană. Surse guvernamentale au declarat că subiectul a fost discutat miercurea trecută în ședința de Guvern, Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor așteptându-se ca România să fie obligată sa plătească cel puțin două miliarde de dolari.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a fost întrebat după şedinţa de guvern de azi despre acest subiect și dacă ne putem aştepta la un anunţ privind litigiul cu Roşia Montană, vineri.

“Este un subiect de mare interes public care, mă hazardez să spun, ne-a luat cumva prin surprindere pe mai mulți dintre noi, deși o estimare a deciziei pe care o așteptăm era încă de anul trecut și, într-adevăr, e posibil să avem ceva până în 10 februarie; 10 februarie, fiind sâmbătă, bănuiesc că mâine putem afla, dacă e, pentru că este vineri, 9 februarie, dar, de asemenea, o marjă lărgită a comunicării acelei decizii ar putea să se extindă până în luna martie. Guvernul este pregătit să primească această decizie în mod oficial, când va decide Curtea de Arbitraj să o comunice”, a sus Constantin.

Acesta a anunțat că la nivel de Secretariat General al Guvernului s-a format un grup de 15 persoane, juriști, pentru a gestiona litigii ale statului român.

“În legătură cu asta, dar aș pune în context întrebarea dumneavoastră şi cu un următorul litigiu, foarte asemănător care ne așteaptă, cel legat de Pfizer și de dozele de vaccin, vă pot spune că prin ordonanța de urgență, astăzi, s-a constituit la nivel guvernamental, la nivel de Minister de Finanțe și la nivel de Secretariat General al Guvernului un nucleu format din 15 persoane, juriști. Aceștia vor trebui să gestioneze toate informațiile pe care le pot avea alte ministere sau entități ale statului cu privire la litigiile în desfășurare sau în viitor ale statului român, similare cu Roșia Montană sau Pfizer și acest nucleu constituit, astăzi, pe baza unui fundament legislativ preexistent, prin care Ministerul Finanțelor oricum avea responsabilități de gestionare a acestor litigii, va aduce la zi informațiile la nivel guvernamental. Ca să revin la întrebarea dumneavoastră, este posibil, l-am auzit pe premier spunând și presupun că are informații la prima mână și la cel mai înalt nivel. E posibil să avem o decizie comunicată mâine, este posibil să fie la o altă dată”, a spus Constantin.

În ceea ce privește “nucleul”, purtătorul de cuvânt a spus că zece persoane sunt din structura Ministerului de Finanțe. “Ei, de fapt, există, sunt cei zece juriști care se ocupau până acum de coordonarea internă a acestor litigii, pentru că, trebuie spus, pentru cele mai multe dintre ele se apelează de către România la consultanță juridică externă, se angajează societăți juridice care au expertiză pe spețele în cauză. Deci este vorba despre acei zece juriști din cadrul Ministerului de Finanțe care beneficiază, după cum ați precizat, și de o majorare salarială pentru o compensare a efortului suplimentar și pentru o stimulare profesională, la care se adaugă cinci angajați juriști, de asemenea, din cadrul Secretariatului general al Guvernului”, a completat Constantin.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *