Guvernul alocă din nou discreționar bani din Fondul de Rezervă: peste 2 miliarde pentru Ministerul Educației și peste 5 milioane lei pentru Ministerul Culturii. La CSM se majorează limitele de credite, pentru a plăti salarii

bani, lei, finante, bancnote, bani numarati Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Guvernul continuă să dea bani din Fondul de Rezervă, pentru că nu face rectificarea bugetară. În ședința de marți, Guvernul alocă peste 2 miliarde lei pentru Ministerul Educației, pentru plata salariilor și a burselor elevilor, și peste 5 milioane lei pentru Ministerul Culturii, pentru cheltuieli de personal. Și la Consiliul Superior al Magistraturii se majorează limitele de credite, pentru a plăti salarii.

Alocarea de fonduri pentru Ministerul Educației:

„Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Educației pe anul 2023 cu suma de 2.170.067 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, reprezentând credite de angajament și credite bugetare la capitolul 65.01 “Învățământ” din care: titlul 10 “Cheltuieli de personal” cu suma de 1.151.193 mii lei, pentru finanțarea cheltuielilor de personal și pentru titlul 59 ”Alte cheltuieli” cu suma de 1.018.874 mii lei, pentru finanțarea cheltuielilor cu bursele elevilor și studenților”.

Alocarea de fonduri pentru Ministerul Culturii:

„Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Culturii, la capitolul 67.01 “Cultură, recreere şi religie”, Titlul 10 „Cheltuieli de personal”, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2023, cu suma de 4.882 mii lei, pentru finanţarea unor cheltuieli de personal.
Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Culturii, la capitolul 67.01 “Cultură, recreere şi religie”, Titlul 59 „Alte cheltuieli”, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2023, cu suma de 345 mii lei, pentru finanţarea unor cheltuieli”.

Suplimentarea limitei de credite la Consiliul Superior al Magistraturii:

„Majorarea limitelor de credite bugetare ale lunii octombrie 2023 pentur Consiliul Superior al Magistraturii, aferente Titlului I „Cheltuieli de personal” cu suma de 1.333 mii lei, este necesară pentru plata drepturilor salariale ale personalului de instruire care își desfășoară activitatea în cadrul instituțiilor de formare aflate în coordonarea Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv Institutul Național al Magistraturii și Școala Națională de Grefieri”.

Amintim că Guvernul a aprobat recent un proiect de ordonanță de urgență pentru reducerea cheltuielilor bugetare, prin care amână pentru 2024 plata unor drepturi salariale câștigate în instanță, transferă bani europeni în fondul de rezervă și pune stop la achiziții de mobilă și evenimente din bani publici. Economedia a scris pe larg AICI despre acest proiect. Noua ordonanță pare că permite numeroase redistribuiri de bugete între ministere și în cadrul diverselor tipuri de cheltuieli, în contextul în care Guvernul ia în calcul să nu mai facă rectificarea bugetară în acest an. Ministerul Finanțelor nu precizează ce economie vor aduce la buget aceste măsuri.

  • În mod normal, pe parcursul anului erau făcute una-două rectificări bugetare. Rectificările bugetare sunt importante pentru redistribuirea banilor de la un minister la altul sau de la un capitol de cheltuieli la altul, în cazul în care anumite ministere nu au performat și nu au reușit să cheltuie banii, în timp ce altele au depășit programul de cheltuieli, au finalizat mai repede anumite proiecte sau ele s-au dovedit a fi mai scumpe. Rectificarea era, totodată, verificată de instituții și autorități independente, precum Banca Națională sau Consiliul Fiscal. Transferurile pregătite acum de Finanțe prin proiectul de ordonanță nu mai pot fi verificate în același mod. Consiliul Fiscal a avertizat în nenumărate rânduri că Fondul de Rezervă la dispoziția Guvernului este folosit discreționar.

Surse afirmă pentru Economedia că noile măsuri au fost necesare după ce Guvernul a fost nevoit să aloce bani de urgență prin fondul de rezervă către cofinanțări în proiecte europene derulate de Ministerul Transporturilor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene prin exercițiul financiar anterior. Acest exercițiu este la 90% absorbție, iar dacă cei 10% rămași nu se absorb până la finalul acestui an, atunci ei sunt pierduți definitiv.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *