Surse: Guvernul ar putea să nu mai facă rectificare bugetară în acest an / Ministerele care au rămas fără bani primesc transferuri din fondul de rezervă

bani, lei, bancnote

Guvernul ar putea să nu mai facă rectificare bugetară în acest an, afirmă surse guvernamentale consultate de Economedia, în contextul în care alocă bani din fondul de rezervă și suplimentează creditele bugetare pentru numeroase ministere care au rămas fără bani.

Sursele afirmă că Guvernul este mai interesat de finalizarea bugetului de stat și de asigurări sociale de stat pe anul 2024.

În acest context, este posibil să nu mai fie făcută o rectificare bugetară în acest an.

În mod normal, pe parcursul anului erau făcute una-două rectificări bugetare. Rectificările bugetare sunt importante pentru redistribuirea banilor de la un minister la altul sau de la un capitol de cheltuieli la altul, în cazul în care anumite ministere nu au performat și nu au reușit să cheltuie banii, în timp ce altele au depășit programul de cheltuieli, au finalizat mai repede anumite proiecte sau ele s-au dovedit a fi mai scumpe.

Amintim că Guvernul discută în ședința de vineri alocarea de bani din fondul de rezervă și suplimentarea limitelor de credite bugetare și de angajament, pentru ministerele care au rămas fără bani, în contextul în care nu a făcut încă rectificarea bugetară.

Calculele realizate de Economedia arată că Guvernul alocă circa 3,5 miliarde lei din fondul de rezervă pentru diferite ministere și autorități publice, pe lângă numeroase suplimentări de credite bugetare și de angajament. (Detalii, AICI)

  • De exemplu, 900 milioane lei merg la Ministerul Afacerilor Interne, din care 395 milioane lei pentru plăți de salarii și 565 milioane lei pentru plata unor drepturi de natură socială.
  • Circa 168 milioane lei merg la Ministerul Sănătății pentru plata influențelor financiare determinate de creșterile salariale și de drepturile salariale acordate personalului din unitățile sanitare.
  • Circa 184 milioane lei merg la Ministerul Educației pentru plata majorată a salariilor personalului din învățământul preuniversitar.
  • Aproape 100 milioane lei merg la Administrația Națională a Penitenciarelor pentru acoperirea cheltuielilor de personal, bunuri și servicii.
  • Circa 17,5 milioane lei merg la Societatea Română pentru Radiodifuziune pentru cheltuieli de personal.
  • Circa 26 milioane lei merg la Camera Deputaților pentru cheltuieli de personal.

Ministerul Educației a cerut 2,1 miliarde lei pentru a putea acoperi salariile profesorilor pe o lună și bursele elevilor și studenților pe două luni, scrie EduPedu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *