Guvernul dă ordonanță pentru a putea modifica taxele oricând dorește, fără să mai țină cont de termenele din Codul Fiscal

Carmen Radu sept. 20, 2023 3 comentarii
hartii, acte, taxe, facturi, plata, documente

Guvernul, prin Ministerul Finanțelor, a pregătit o ordonanță de urgență prin care vrea să poată majora taxe în termene mai scurte de cele 6 luni prevăzute în prezent de Codul Fiscal.

În prezent, modificările la Codul fiscal (Legea nr. 227/2015) intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României. Iar în cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilităţi existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an şi vor rămâne nemodificate cel puţin pe parcursul acelui an.

Guvernul susține că „în situații extraordinare de deficit bugetar, în care se impune luarea unor măsuri urgente de consolidare fiscal-bugetară în interesul public și strategic al României, pentru asigurarea sustenabilității finanțelor publice”, este necesară flexibilizarea condițiilor din Codul fiscal care restricționează posibilitatea introducerii de impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, majorarea celelor existente, eliminării sau se reducerii facilităţilor existente.

Aceasta este situația în prezent, ținând cont că în primele șase luni din acest an deficitul s-a ridicat la 2,32% din Produsul Intern Brut (PIB) și, în lipsa unor măsuri fiscal-bugetare, nivelul prognozat pentru finalul anului este de aproximativ 6,84% din PIB.

Astfel, Guvernul propune modificarea Codului fiscal, în sensul „flexibilizării condițiilor actuale din Codul fiscal care restricționează posibilitatea introducerii de impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, majorarea celor existente, eliminării sau se reducerii facilităţilor existente, a căror intrare în vigoare să fie prevăzută la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

În acest sens, se propune introducerea unei excepții de la regulile actuale prevăzute la art. 4 din Codul fiscal, conform căreia, în situații extraordinare de deficit bugetar, să poată fi efectuate modificări şi/sau completări ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prin care se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilităţi existente, cu intrare în vigoare la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Comentarii

  1. Guvernul a inceput sa bata campii.
    Se cred dumnezei si romanii inghit pe nemestecate toate nemerniciile politicienilor….
    Cand o sa se loveasca de probleme o sa se uite in urma si … o sa ofteze in admiratie cat de geniali am fost cand i’am votat tot pe astia….

  2. aceasta intentie adaugata declaratiei tov ciolacu in care spune ca nu da doi bani pe PREDICTIBILITATE imi dovedeste ca in romania de azi A MURIT SI SPERANTA. si imi mai dovedeste inca o data de ce tov ciolacu o sa fie toata viata un bugetar…imi explica de ce si a facut studiile la varsta la care trebuia deja sa produca ceva pentru tara asta….imi dovedeste de ce a inceput sa ” munceasca” de la 37 de anisori cand eu intamplator doar aveam in cartea de munca deja 19 ani … aleluia romanika!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *