Guvernul prelungește azi oficial cu două luni limitarea adaosului comercial la alimente de bază, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern de azi. Premierul anunță că guvernul vrea să identifice, împreună cu marile lanțuri de magazine, un mecanism pe termen lung pentru menținerea “sub control” a prețurilor.
“Scopul principal al ședinței de azi e să prelungim cu încă două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază. Este o deciziei prin care, începând cu a doua parte a anului trecut, am oprit creșterea speculativă a prețurilor. În lipsa acestei măsuri, românii ar fi plătit pentru alimente de bază prețuri mai mare cu 20%. În paralel, am stabilit să fie doar pentru două luni”, a spus Ciolacu.
“Le mulțumesc marilor lanțuri de magazine pentru disponibilitate și pentru faptul că vor, împreună cu guvernul să găsim cele mai bune soluții, să găsim în perioada următoare un mecanism predictibil pe termen lung. Vrem astfel să ținem prețurile sub control, iar fermierii și procesatorii să primească plata corectă pentru munca lor”, a spus Ciolacu.
Guvernul prelungește cu două luni plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază, în ciuda avertismentelor experților că măsura nu funcționează și că este anti-piață. Autoritățile anunță modificări la lista alimentelor plafonate. Astfel că, produsele de Crăciun au ieșit de pe listă, fiind în acest moment plafonate 17 produse agricole și alimentare.
Update. Ce se modifică
Confom Ministerului Agriculturii, a fost modificată Anexa la ordonanţa de urgenţă, în sensul în care au fost eliminate orezul – bob rotund – cu gramaj cuprins între 0,5 şi 1,5 kg, cozonacul, bulionul de roşii, margarina, drojdia, carnea tocată şi au fost adăugate untul până la 250 grame şi magiunul până la 350 grame.
Suplimentar a fost introdusă prevederea prin care au fost exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă produsele agricole şi alimentare prevăzute în anexă, utilizate ca materii prime în procesul de producţie, prelucrare, procesare şi care fac obiectul relaţiilor comerciale dintre producător -procesator, procesator -procesator.
Totodată, în contextul introducerii unui nou sector prioritar referitor la eficienţa energetică în agricultură şi care conduce la posibilitatea finanţării unor investiţii strategice gestionate de organizaţiile de îmbunătăţiri funciare şi federaţiile de organizaţii de îmbunătăţiri funciare, este necesară modificarea articolului 6 din Legea nr. 138/2004 a îmbunătăţirilor funciare, republicată.
“Propunerea de modificare este justificată de necesitatea introducerii în categoria de beneficiari privaţi a organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare şi federaţiilor de organizaţii de îmbunătăţiri funciare, care vor putea accesa mai facil măsurile de sprijin finanţate din fonduri publice nerambursabile sau alte fonduri publice. Modificarea va contribui la îndeplinirea obiectivelor privind eficienţa energetică si la implementarea proiectelor care au ca scop instalarea surselor regenerabile de energie la nivelul infrastructurii deţinută de aceştia, precum şi reabilitarea infrastructurii de irigaţii deţinute, ducând la reducerea utilizării combustibililor fosili ca sursă de energie precum şi la eficientizarea utilizării resurselor de apă. În plus, modificarea va permite ca această categorie de beneficiari să poată accesa şi alte fonduri, fără a se limita la un program anume”, a transmis Ministerul Agriculturii.
Actul normativ se adresează operatorilor economici din sectorul agroalimentar (procesatori, distribuitori, comercianţi), organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare şi federaţiilor de organizaţii de îmbunătăţiri funciare.
- Puteți consulta AICI proiectul de OUG.
Citește: