Guvernul PSD-PNL a introdus reguli dure pentru microîntreprinderi: O persoană poate deține o singură microîntreprindere / Condiționare suplimentară pentru plafonul de 500.000 de euro / Eliminarea unei facilități pentru Horeca – analiză Avocatnet.ro

taxe sursa foto: Pexels/ Nataliya Vaitkevich

Publicația specializată Avocatnet.ro arată că ordonanța de urgență 115 adoptată guvern și publicată vineri noaptea în Monitorul Oficial, fără să fi fost discutată cu mediul de afaceri, introduce noi condiții dure pentru microîntreprinderi.

Iată principalele măsuri:

1. O condiție suplimentară pentru a fi micro (art. LIII, pct. 29, 38, 42 din noua ordonanță). Lista condițiilor regimului micro este suplimentată cu una privind depunerea la termen a situațiilor financiare anuale (acolo unde există această obligație) pentru anul fiscal precedent. Trecerea la impozit pe profit se face din trimestrul în care condiția nu e îndeplinită pentru anul fiscal precedent. Pentru aplicarea regimului micro în 2024, bilanțurile pe 2023 trebuie depuse până la 31 martie 2024 (adică cu aproximativ două luni mai devreme decât de obicei).

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

2. Condiționare suplimentară la calcularea plafonului de 500.000 euro (art. LIII, pct. 30, 39). Se prevede că limita privind veniturile realizate se verifică luând în calcul atât veniturile realizate de microfirmă, cât și veniturile întreprinderilor legate cu aceasta (conform prevederilor Legii 346/2004).

3. Limita pentru numărul de microîntreprinderi deținute, scăzută (art. LIII, pct. 28, 33, 40). Un asociat/acționar mai poate să dețină, direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot numai la o singură microfirmă. Acum, regula este că un asociat/acționar poate avea dețineri de peste 25% la cel mult trei microfirme. Astfel, în caz de deținere de peste 25% la două sau trei microfirme, până la data de 31 martie a anului următor trebuie decis care dintre ele rămâne la impozit micro, restul urmând să treacă la impozit pe profit.

4. Dispar excepția ce permite firmelor din HoReCa să aplice impozitul micro făcând abstracție de condițiile regimului și impozitul mixt (art. LIII, pct. 31, 34, 36). Excepția respectivă le-a permis firmelor din HoReCa foste plătitoare de impozit specific să opteze pentru impozit micro de la 1 ianuarie 2023 și să rămână acolo indiferent dacă îndeplinesc sau nu condițiile regimului. Se elimină prevederile privind impozitul mixt (impozit micro pentru veniturile din activitatea HoReCa plus impozit pe profit pentru veniturile din alte activități). În același timp, pentru firmele din HoReCa ce aplică impozitul micro până la 31 decembrie 2023 se introduce regula aplicării o singură dată în existență a regimului, regula aplicându-se după punctul de referință din 1 ianuarie 2024.

Reamintim că Ordonanţa de urgență 115/2023, publicată vineri noapte în Monitorul Oficial, amână cu jumătate de an reorganizarea instituţiilor publice, adică măsura despre care guvernul PSD-PNL a spus că va aduce cele mai mari economii bugetare. Amânarea până după alegerile europarlamentare a reorganizării bugetarilor înseamnă că mediul privat este singurul afectat serios de măsurile de austeritate: creșteri de taxe, instituirea de noi impozite și eliminarea unor facilități fiscale.

Citește tot articolul pe AvocatNet.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: