Guvernul discută în ședința de vineri un proiect prin care stabilește detaliat procesul de acordare a venitului minim de incluziune, reformă inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru care România a cerut de la UE fonduri de 567 milioane de euro.
România a adoptat încă din 2016 o lege privind venitul minim de incluziune, dar aplicarea a fost prorogată succesiv până în anul 2023, deoarece au fost în vigoare ale beneficii.
Conform proiectului, beneficiarii de venit minim de incluziune pot fi familii, cât și persoane singure.
În funcție de componența familiei și nivelul venitului net ajustat al acesteia, venitul minim de incluziune poate fi constituit din:
a) ajutor de incluziune și ajutor pentru familia cu copii.
b) ajutor de incluziune, exclusiv.
c) ajutor pentru familia cu copii, exclusiv.
Venitul minim de incluziune se acordă la cererea persoanei sau a reprezentantului familiei și declarația pe propria răspundere.
Venitul net lunar ajustat se calculează prin aplicarea unor coeficienți de echivalență la venitul net total al familiei/persoanei singure realizat în luna anterioară solicitării venitului minim de incluziune.
Nu sunt eligibile pentru acordarea venitului minim de incluziune persoanele singure, precum și familiile care se află în cel puțin una din următoarele situații:
a) în luna anterioară depunerii cererii au obținut un venit net/membru de familie mai mare de 700 lei;
b) cel puţin unul dintre membrii familiei are în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de deţinere unul sau mai multe dintre bunurile cuprinse într-o Listă de bunuri stabilită de stat.
Cuantumul maxim al ajutorului de incluziune stabilit de lege este de 275 lei/lună/membru de familie, cu excepția persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, pentru care cuantumul maxim este de 400 lei/lună.
Sunt eligibile pentru acordarea ajutorului pentru familia cu copii, familiile cu copii în întreținere ale căror venituri nete ajustate/membru de familie se situează până la 700 lei/lună.
Cuantumul ajutorului pentru familia cu copii se diminuează cu 50% pentru copilul care înregistrează un număr de peste 15 absențe nemotivate/lună şi cu suma echivalentă cuantumului ce revine copilului din cuantumul total al dreptului, în cazul în care copilul înregistrează peste 30 absențe nemotivate/lună.