Guvernul vrea să adopte săptămâna viitoare ordonanța privind specula

supermarket, magazin, mâncare, alimente sursa foto: Pixabay.com

Guvernul vrea să adopte săptămâna viitoare ordonanța de urgență privind combaterea speculei prin lege, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă. Actul normativ se află acum într-o formă finală, încă pe circuitul de avizare.

În luna mai, Guvernul a discutat în primă lectură proiectul de ordonanță de urgență privind reglementarea speculei. Acum Executivul vrea o adoptare săptămâna viitoare.

„Săptămâna viitoare, prin toate demersurile pe care le întreprindeți împreună cu celelalte structuri guvernamentale să avem pe agenda ordinii de zi această ordonanță de urgență”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, miercuri, adresându-se lui Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, instituție inițiatoare a actului normativ.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Chirițoiu a precizat, miercuri, că există „un text final care se află pe circuitul de avizare”.

„Proiectul de ordonanță privind specula, prezentat în primă lectură – în momentul de față, față de varianta discutată în Guvern, au fost încorporate punctele de vedere transmise de ministerele avizatoare. Avem un text final care se află pe circuitul de avizare. Mai urmează să meargă la Comitetul Economic Social și apoi poate fi adoptat format complet de Guvern. În paralel, s-a desfășurat și se desfășoară încă procesul de consultare cu mediul de afaceri. Am avut mai multe întâlniri și în continuare analizăm ceea ce ne-au transmis dânșii”, a declarat președintele Consiliului Concurenței.

Reamintim că prin acest proiect de lege Guvernul vrea să reglementeze „specula”, respectiv practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea producției sau a vânzărilor și acumularea de mărfuri în scopul creării de deficit pe piață.

Guvernul susține că va stabili produsele sau categoriile de produse și/sau serviciile considerate în situație de risc speculativ ce pot afecta buna funcționare a economiei sau bunăstarea consumatorului.

Pentru aceste produse/categorii de produse/servicii vor fi interzise:

a) practicarea unor prețuri nejustificat de mari;

b) limitarea producției sau a vânzărilor;

c) acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial.

Executivul nu menționează care vor fi aceste produse, ci spune că ele vor fi stabilite, prin hotărâre de Guvern, pentru o perioadă determinată de timp.

Un exemplu de produse pot fi măștile de protecție și dezinfectanții, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, pentru Economedia. Reamintim că la începutul pandemiei aceste două categorii de produse s-au scumpit puternic, în contextul în care cererea a explodat.

În nota de fundamentare, însă, Guvernul exemplifică prin faptul că în sectoare precum alimentar și farmaceutic, în pandemie, au existat decalaje semnificative de negociere și practici specifice, prin care anumite companii își folosesc poziția de piață în detrimentul altora.

Guvernul mai susține că va reglementa aceste aspecte „referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de prețuri și disfuncţionalități evidente ale pieţei”, în perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate și stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, starea de alertă sau alte situații de criză stabilite explicit prin acte normative.

Economiștii și marile rețele comerciale au criticat acest proiect de act normativ, spunând că astfel Guvernul va afecta economia de piață și că legea va lăsa loc de abuzuri. (AICI, AICI și AICI)

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nu cred ca s-au gandit sa puna pe lista autoturismele SH mai vechi de 5 ani
    Si aici e specula!
    Si aici e poluare!
    Aici e cimitirul auto al Europei!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.