Guvernul vrea să reia acordarea de vouchere de vacanță din 2022. Ministerul Turismului: Acordarea voucherelor va sprijini industria ospitalităţii, puternic afectată de efectele pandemiei

pensiune, romania, bran, turism, vacanta

Ministerul Turismului anunţă, joi seară, că a fost pus în dezbatere dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență care prevede reluarea acordării voucherelor de vacanţă începând cu anul 2022. Potrivit documentului, acestea se vor acorda inclusiv în anul 2026, având un rol important în combaterea efectelor pandemiei în sectorul de turism. De asemenea, OUG prevede că valabilitatea voucherelor emise în 2020 este prelungită până la finalul anului viitor, scrie News.ro.

Ministerul Turismului anunţă, joi seară, că acordarea voucherelor de vacanţă pentru angajaţii din sectorul bugetar în 2022 a fost principala temă de discuţie în cadrul primei întâlniri de lucru pe care Constantin Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, a convocat-o la sediul instituţiei cu reprezentanţi ai mediului asociativ de profil.

„Sistemul românesc de acordare a voucherelor de vacanţă este un exemplu de bună practică şi aş menţiona o parte din beneficiile pe care acest program le are, cum ar fi stimularea circulaţiei turistice interne, sprijinirea comunităţii locale, refacerea forţei de muncă, reducerea practicilor ilegale sau pe cele aflate la limita legii, dar şi crearea unor noi oportunităţi de angajare. Din aceste motive, chiar astăzi am publicat în transparenţă decizională proiectul de act normativ care prevede reluarea acordării acestora în 2022”, a declarat Daniel Cadariu.

Potrivit documentului, acordarea, în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020, a indemnizaţiilor de vacanţă sau a primelor de vacanţă, după caz, sub forma voucherelor de vacanţă, în valoare de 1.450 lei ”s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România încurajând un număr de circa un milion de salariaţi români din cadrul instituţiilor de stat sau al societăţilor în care statul este acţionar unic sau majoritar, să-şi petreacă concediile în ţară”.

„Această măsură a atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei COVID 19 asupra sectorului turistic, cetăţenii români posesori de vouchere de vacanţă achiziţionând pachete turistice în ţară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată. De altfel, un efect complementar al acestei măsuri a fost creşterea numărului de solicitări de autorizare a unităţilor de cazare. La nivel naţional, creşterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenţi”, se arată în Expunerea de motive.

Potrivit documentului citat, având în vedere menţinerea efectelor negative ale pandemiei precum şi faptul că numărul cazurilor de infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 este foarte crescut în continuare, este necesară prelungirea valabilităţii voucherelor emise în perioada ianuarie – decembrie 2020 până la data de 31 decembrie 2022.

„Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2026, prin aplicarea în continuare a dispozitiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la acordarea voucherelor personalului plătit din fonduri publice, va sprijini industria ospitalităţii, puternic afectată de efectele pandemiei COVID 19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activităţii structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică sau a restrângerii circulaţiei persoanelor în anumite zone cu grad de infectare ridicat”, se mai arată în Expunerea de motive.

În perioada 2022 – 2026, voucherele de vacanţă vor fi emise doar pe suport electronic.

Ministerul Turismului precizează că la întâlnira cu ministrul au participat membri ai Alianţei pentru Turism – Cartel Alfa, Asociaţia Naţională a Staţiunilor Balneare şi Balneoclimatice din România (ANSBBR), Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR), Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) şi Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete (APET).

Sursa foto: Unsplash Lucian B

Comentarii

  1. 1,5 milioane de vauchere a 1500 lei pentru bugetari?
    Dar nu e discriminare?
    De ce nu aceeasi suma si pentru pensionari?
    Evident ca nu pentru speciali sau ceilalti favorizati dar un numar de 1,5 milioane vauchere pentru pensionari.
    Cu reguli stricte la instrainare!
    Sau 3 milioane de vauchere pentru pensionari la 1/2 din valoarea vaucherului.
    Numai pentru xei care solicita!
    Altfel e discriminare!
    Daca se ataca la CCR axest aspect s-ar putea dovedi xa e neconstitutional vaucherul la bugetari!
    Adica: Dorneanul, Ciordache sau Busuiocul de ce sa primeasca vaucher de vacanta si un pensionar sa nu primeasca?

  2. Nu sunt de acord! Salariile bugetarilor, plătite de noi toți, 75% nebugetari, fără a vorbi de impozitele aplicate, neconstituțional pensionarilor, sunt suficiente. Sa se înceteze cu aceasta practica păguboase de indestulare la infinit a unor indivizi care nu se prea înghesuie cu plata taxelor și impozitelor, găsind cei mai mulți cu declarații de pierderi. Pai dacă le aduc pierderi de ce se înghesuie toți sa își facă pensiuni și hoteluri, cafenele și restaurante? Apoi, atunci când primești ca bugetar 1450 lei nemunciți, neimpozitati, fără da contribuția la caș și cass pe ei, nu mai e o problema sa plătești vacanta la Mamaia ca la Miami… Iar dacă în familie s-au înghesuit 2 bugetari… Atunci trai neneaca… Aceasta pomana comunista a creat aceste preturi aberante pentru restul romanilor, dar a creat ceva mai periculos 😮 supraclasa sociala… Mare, mare atenție stimabili legiuitorii… Povestea cu cei 400000 de oameni care vai doamne rămân fără venituri e o poveste din ciclul”din lumea celor care nu cuvanta”. Patronii trebuie sa ii plătească din fonduri proprii, împrumuturi bancare, nu din banii noștri. Dacă nu pot sau nu sunt în stare, faliment ca în orice alta industrie! Dar asa, nu ar mai avea ei, dragii, săracii proprietari de hoteluri cum sa își petreacă vacanta pe Costa de azur, Maldive, Seychelles, etc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *