Harta chiriilor la început de primăvară în marile centre urbane. Analiză imobiliară: Timișoara este orașul cu cele mai accesibile chirii. Care sunt cele mai scumpe piețe ale țării?

Bucuresti panorama locuinte apartamente Foto: Albertophotography/ Dreamstime

Cele mai accesibile apartamente de închiriat pot fi găsite în Timișoara, diferența dintre chiriile solicitate în Timișoara și Cluj-Napoca sau București se apropie de 30% în cazul garsonierelor și depășește 20% în cazul apartamentelor cu 2 și 3 camere, arată cea mai recentă analiză a platformei Imobiliare.ro. Aceasta se bazează pe ofertele din baza proprie de date și vizează sume solicitate de proprietari și agenții. Cele mai scumpe chirii din țară sunt în București și Cluj-Napoca.

Potrivit datelor colectate de Imobiliare.ro, în marile orașe ale țării chiriile medii lunare se situează între 220 de euro  și 300 de euro pentru o garsonieră, între 350 de euro  și 450 de euro pentru un apartament cu două camere și între  400 de euro și 600 de euro pentru unul cu trei camere. Comparația ia în calcul prețurile medii solicitate de proprietari  în luna martie 2023. Față de perioada similară a anului anterior, diferențele ajung până la 21% în cazul garsonierelor din Constanța.

De altfel, cele mai mari diferențe anuale sunt chiar în Constanța, cu 21,1% pentru garsoniere și 19% pentru apartamentele cu  două și trei camere. Cele mai mici evoluții anuale au fost înregistrate în Timișoara și București, unde se încadrează până în marja de 11% pentru toate categoriile analizate.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În ceea ce privește Bucureștiul, analiza arată că aici așteptările proprietarilor ajung, în medie, la 300 de euro pe lună pentru o garsonieră, la 450 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și la 600 de euro pe lună pentru o locuință cu tricamerală. Cea mai semnificativă evoluție anuală a prețurilor apartamentelor de închiriat s-a înregistrat în categoria apartamentelor cu două camere, unde acestea au crescut cu 10.7%.

În Brașov, chiriile se situează la un nivel mediu de 270 de euro pe lună pentru o garsonieră, 400 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 530 de euro pe lună pentru o locuință cu trei camere. Prețurile apartamentelor cu trei camere din acest centru regional se remarcă printr-o evoluție anuală de 16.9%.

În Cluj-Napoca, prețurile solicitate se situează la 300 de euro pe lună pentru o garsonieră, 450 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 580 de euro pe lună pentru trei camere. Cea mai semnificativă evoluție anuală a prețurilor apartamentelor de închiriat din Cluj-Napoca s-a înregistrat la categoria de apartamente tricamerale, unde acestea au crescut cu 15.7%.

În Constanța, chiriile ajung la 250 de euro pe lună pentru o garsonieră, 400 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 500 de euro pe lună pentru o locuință cu trei camere. Prețurile apartamentelor cu o cameră din Constanța au evoluat într-un mod semnificativ și anume, au înregistrat o evoluție anuală în cuantum de 21.1%.

În Iași, particularii solicită, în medie, 270 de euro pe lună pentru o garsonieră, 360 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 450 euro pe lună pentru unul cu trei camere. Și în acest centru regional prețurile apartamentelor monocamerale au înregistrat o evoluție anuală semnificativă (+10.7%).

În Timișoara, bugetul mediu necesar pentru închirierea unui apartament este de 220 de euro pe lună pentru o garsonieră, 350 de euro pe lună pentru două camere și 400 de euro pe lună pentru trei camere. Cea mai semnificativă evoluție anuală a prețului a fost consemnată la apartamentele cu două camere, unde acestea au crscut cu 9.8%.

 

JLL: Chiriile iau avânt, în contextul scumpirii creditelor

Pe fondul creșterilor de prețuri și a accesului tot mai dificil la credite, segmentul închirierilor de locuințe ia avânt, în detrimentul vânzărilor, arată și o analiză a consultanților de la JLL România. Creșterea rapidă a dobânzilor bancare din ultimul an a redus simțitor accesibilitatea creditelor ipotecare, dar analiștii consideră că vârful creșterilor dobânzilor a fost deja depășit, arată consultanții. Cu toate acestea, având în vedere că dobânzile la credite sunt actualizate cu întârziere, acestea se vor menține în următoarele luni la un nivel ridicat. În actualul context de piață, segmentul închirierilor parcurge o perioada favorabilă, în detrimentul vânzărilor și creșterea dobânzilor deschide oportunități pentru dezvoltarea proprietăților destinate închirierii, mai arată analiza imobiliară.

În privința închirierilor de locuințe, aceste segment de piață parcurge o perioada favorabilă, în detrimentul vânzărilor, arată JLL. Prin urmare, tendința de creștere a chiriilor începută din al doilea trimestru al anului 2022 în cazul locuințelor noi și din trimestrul 3 în cazul celor vechi va continua și anul acesta. La sfârșitul anului 2022, chiriile pentru apartamente noi au înregistrat o creștere medie de 8,5% într-un interval de 12 luni, iar apartamentele vechi au crescut în același interval cu 6,1%. Creșterea chiriilor a fost mai accentuată în cazul apartamentelor mari (3-4 camere) pe piața nouă, în timp ce pe piața veche au avut mai mult de câștigat unitățile mici (1-2 camere). Aceasta tendință poate fi explicată prin scăderea ofertei de apartamente mari la închiriere, în condițiile în care în ultimii ani locuințele preferate de micii investitori au fost locuințele mici, introduse după achiziție în circuitul de închiriere. Odată crescut nivelul chiriilor, cel mai probabil acesta se va menține la acest nivel.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: