În 2024, în România s-au lansat ori au demarat lucrări pentru proiecte pentru 20 de stadioane, care includ construcția, modernizarea, renovarea și extinderea arenelor existente, conform unei analize de specialitate. Astfel, 16 orașe din România găzduiesc astfel de proiecte care ar îmbunătăți infrastructura sportivă din țară, conform datelor centralizate de IBC Focus, companie de consultanță care monitorizează șantiere la nivel național. Vă prezentăm care sunt cele mai ample proiecte în funcție de valoarea de investiție, conform datelor transmise pentru Economedia.
Astfel de proiecte de facilități sportive de anvergură sunt finanțate din fonduri publice, suma totală alocată fiind de 1,89 miliarde de lei. Suprafața totală construită este estimată la 222.487 metri pătrați, conform datelor publicate de Arhispec, platformă a IBC.
Orașe și Proiecte
Printre orașele care au implementat astfel de proiecte se numără:
- Timiș: 2 proiecte – Arena Eroii Timisoarei: capacitate de 10.101 locuri
- Dâmbovița: 2 proiecte – Stadion Municipal: capacitate de 12.016 locuri
- București – Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti: capacitate de 25.000 de locuri
- Argeș – Stadion Nicolae Dobrin: capacitate de 15.000 locuri
- Botoșani – Stadion Municipal: capacitate între 10.000 și 12.000 de locuri
Conform datelor transmise la solicitarea Economedia, în ceea ce privește investițiile necesare, cel mai amplu proiect în derulare este cel al stadionului municipal din Târgoviște/ Dâmboviția cu 12.000 de locuri și o valoare de 271 de milioane de lei. Lucrările la construire a celei de-a doua arene de fotbal din Târgoviște, după cea pe care evoluează acum Chindia – „Eugen Popescu”, au început în septembrie, potrivit Adevarul.ro.
Pe listă se află un proiect de infrastructură sportivă în locul unui vechi stadion – centrul sportiv Stadionul Tineretului din Craiova, cu o valoare de 225 de milioane de lei. Consiliul Județean Dolj a scos la licitație la început de an 𝒆𝒙𝒆𝒄𝒖𝒕̗𝒊𝒂 𝒍𝒖𝒄𝒓𝒂̆𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 un 𝒄𝒐𝒎𝒑𝒍𝒆𝒙 𝒔𝒑𝒐𝒓𝒕𝒊𝒗 𝒎𝒖𝒍𝒕𝒊𝒇𝒖𝒏𝒄𝒕̗𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍, 𝒑𝒆 𝒂𝒎𝒑𝒍𝒂𝒔𝒂𝒎𝒆𝒏𝒕𝒖𝒍 𝒗𝒆𝒄𝒉𝒊𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑺𝒕𝒂𝒅𝒊𝒐𝒏 𝒂𝒍 𝑻𝒊𝒏𝒆𝒓𝒆𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊. Proiectul vizează construirea primului velodrom indoor din țară, cu suprafețe de joc pentru alte sporturi de sală. Sala a fost proiectată cu o capacitate de peste 8000 de persoane și va avea, pe lângă velodrom, o pistă de atletism pentru desfășurarea de competiții la nivel internațional, suprafețe de joc modulare, dar și spațiu pentru concerte și alte manifestări artistice.