Harta noilor stadioane ale României/ Investiții de 1,9 miliarde de lei pentru 20 de proiecte noi, extinderi și modernizări

arena eroii timisoarei Sursa foto: Dominic Fritz/ Facebook

În 2024, în România s-au lansat ori au demarat lucrări pentru proiecte pentru 20 de stadioane, care includ construcția, modernizarea, renovarea și extinderea arenelor existente, conform unei analize de specialitate. Astfel, 16 orașe din România găzduiesc astfel de proiecte care ar îmbunătăți infrastructura sportivă din țară, conform datelor centralizate de IBC Focus, companie de consultanță care monitorizează șantiere la nivel național. Vă prezentăm care sunt cele mai ample proiecte în funcție de valoarea de investiție, conform datelor transmise pentru Economedia.

Astfel de proiecte de facilități sportive de anvergură sunt finanțate din fonduri publice, suma totală alocată fiind de 1,89 miliarde de lei. Suprafața totală construită este estimată la 222.487 metri pătrați, conform datelor publicate de Arhispec, platformă a IBC.

Orașe și Proiecte

Printre orașele care au implementat astfel de proiecte se numără:

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
  • Timiș: 2 proiecte – Arena Eroii Timisoarei: capacitate de 10.101 locuri
  • Dâmbovița: 2 proiecte – Stadion Municipal: capacitate de 12.016 locuri
  • București – Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti: capacitate de 25.000 de locuri
  • Argeș – Stadion Nicolae Dobrin: capacitate de 15.000 locuri
  • Botoșani – Stadion Municipal: capacitate între 10.000 și 12.000 de locuri

Conform datelor transmise la solicitarea Economedia, în ceea ce privește investițiile necesare, cel mai amplu proiect în derulare este cel al stadionului municipal din Târgoviște/ Dâmboviția cu 12.000 de locuri și o valoare de 271 de milioane de lei. Lucrările la construire a celei de-a doua arene de fotbal din Târgoviște, după cea pe care evoluează acum Chindia – „Eugen Popescu”, au început în septembrie, potrivit Adevarul.ro.

Pe listă se află un proiect de infrastructură sportivă în locul unui vechi stadion – centrul sportiv Stadionul Tineretului din Craiova, cu o valoare de 225 de milioane de lei. Consiliul Județean Dolj a scos la licitație la început de an  𝒆𝒙𝒆𝒄𝒖𝒕̗𝒊𝒂 𝒍𝒖𝒄𝒓𝒂̆𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 un 𝒄𝒐𝒎𝒑𝒍𝒆𝒙 𝒔𝒑𝒐𝒓𝒕𝒊𝒗 𝒎𝒖𝒍𝒕𝒊𝒇𝒖𝒏𝒄𝒕̗𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍, 𝒑𝒆 𝒂𝒎𝒑𝒍𝒂𝒔𝒂𝒎𝒆𝒏𝒕𝒖𝒍 𝒗𝒆𝒄𝒉𝒊𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑺𝒕𝒂𝒅𝒊𝒐𝒏 𝒂𝒍 𝑻𝒊𝒏𝒆𝒓𝒆𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊. Proiectul vizează construirea primului velodrom indoor din țară, cu suprafețe de joc pentru alte sporturi de sală. Sala a fost proiectată cu o capacitate de peste 8000 de persoane și va avea, pe lângă velodrom, o pistă de atletism pentru desfășurarea de competiții la nivel internațional, suprafețe de joc modulare, dar și spațiu pentru concerte și alte manifestări artistice.

Sursa imagine: Cosmin Vasile/ Facebook

 

Pe lista celor mai ample proiecte se află și stadionul Arena Eroii Timișoarei din Timiș, cu o investiție de 102 milioane de lei. Stadionul, cu o suprafață construită de peste 10.000 de metri pătrați și o capacitate de 10.101 locuri, va respecta standardele UEFA și IFAB pentru a găzdui competiții internaționale.  Construcția a început în martie 2024, iar primul meci ar urma să se joace aici peste doi ani.

Reabilitare stadionului Știința  din Timiș costă 49 de milioane de lei. Pe lista celor mai ample proiecte de infrastructură sportivă se află și reabilitare seismică și îmbunătățirea infrastructurii energetice la stadionul din Plopeni Prahova, o lucrare de 9,4 milioane de lei.

Economedia a făcut anterior o trecere în revistă a celor mai mari șantiere sportive, de stadioane și săli polivalente, cu o listă sintetizată de HotelInvest, o altă platformă a consultanților de la IBC Focus, și cu stadiile proiectelor, așa cum au fost ele anunțate de autorități. Cu mențiunea că unele dintre ele sunt așteptate de mulți ani:

FOTO Milioanele sportului, în șantier: Cum arată marile proiecte de stadioane și săli polivalente care sunt în derulare în acest an în România

“Chiar dacă România nu va avea probabil oportunitatea de a găzdui un Campionat European, aceste proiecte de construcție și modernizare reprezintă un pas important către dezvoltarea sportului și a infrastructurii sportive la nivel național”, notează consultanții.

Stadioane pentru EURO 2024: 10 arene în Germania

În săptămânile recente, Germania a găzduit EURO 2024, profitând de infrastructura existentă și stimulând sectorul turistic. Capacitatea totală a stadioanelor germane depășește 500.000 de locuri, conform FRF, oferind o experiență unică fanilor fotbalului din întreaga lume.

Mai multe informații despre stadioanele din campionatul internațional încheiat pe 14 iulie:

FOTO Cum arată stadioanele care găzduiesc meciurile Euro 2024

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: