Harta scumpirilor la carburanți. Un român poate cumpăra 463 de litri de benzină din salariul mediu, cu aproape 100 de litri mai puțin decât acum trei ani (Analiză Picodi)

benzina carburant alimentare pompa

Un român poate cumpăra 463 de litri de benzină din salariul mediu, cu aproape 100 de litri mai puțin decât acum trei ani, arată o analiză Picodi.com. Analiștii platformei au examinat dinamica modificării prețului benzinei în Europa și în întreaga lume în primul trimestru al anului 2022 și au calculat câți litri de benzină ne putem permite cu un salariu mediu în România. Cu un salariu mediu, șoferii din Elveția (2 455 litri), Luxemburg (1 943 litri) și Danemarca (1 502 litri) pot cumpăra cea mai mare cantitate de benzină.

În prima jumătate a anului 2022, multe țări din regiunea noastră au înregistrat creșteri record ale prețurilor la benzină. Anti-liderul acestei creșteri este Turcia, unde prețul benzinei a crescut cu 100%.

În luna iunie, prețul mediu al unui litru de benzină în România a fost de 8,58 de lei. Acest preț este cu 34,4% mai mare decât în ianuarie, când, în medie, un litru de benzină costa 6,38 lei. O creștere și mai severă a prețului poate fi resimțită de proprietarii de mașini din Spania (+40,8%), Moldova (+53%), Austria (+45,7%) și Ucraina (+63,3%).

În Malta, prețurile la benzină au fost stabile în prima jumătate a anului. În Rusia, prețul nominal în ruble nu s-a modificat. Cu toate acestea, din cauza creșterii artificiale a valorii rublei de către guvern, prețurile benzinei prezentate în euro au crescut cu 41,5%. Kazahstanul este singura țară din Europa (parțial), unde benzina s-a ieftinit ușor (−0,7%).

Creșterea prețurilor la benzină în Europa (Comparația între prețuri medii din iunie 2022 și ianuarie 2022)

Sursa: Picodi

România are unul dintre cele mai mici prețuri din Europa

În prezent, norvegienii, finlandezii și danezii plătesc cel mai mult pentru combustibil, respectiv 2,56 euro/litru, 2,5  euro/litru și 2,48 euro/litru. În România, după conversia în euro, prețul benzinei este unul dintre cele mai mici din Europa – locul 30 din 43 de țări luate în calcul, la 1,73 euro/litru. De prețuri scăzute la benzină se pot bucura și cetățenii din Rusia (0,84 euro/litru) și Belarus (0,68 euro/litru).

 

Prețuri la benzină vs salarii

Sursa: Picodi

 

Cu un salariu mediu, șoferii din Elveția (2 455 litri), Luxemburg (1 943 litri) și Danemarca (1 502 litri) pot cumpăra cea mai mare cantitate de benzină.

Potrivit celor mai recente date prezentate de INSS, salariul mediu în România este de 6 443 RON brut (3.967 lei net). Acest lucru înseamnă că un român cu un salariu mediu poate cumpăra 463 de litri de benzină. Comparativ cu indicele de benzină din anul precedent, puterea de cumpărare a salariului mediu din românia în contextul benzinei a scăzut semnificativ.

Iată cum a arătat indicele benzinei în România în ultimii ani:

  • 2019 – 559 litri
  • 2020 – 673 litri
  • 2021 – 669 litri
  • 2022 – 463 litri

Faptul că dispun de resurse substanțiale de materii prime a salvat unele țări de creșterea prețului la petrol. Țări precum Arabia Saudită, Kuweit și Qatar nu au fost afectate de situația economică mondială, arată autorii analizei. Guvernele unor țări precum Columbia, Ecuador și Kazahstan au decis fie să înghețe, fie să stabilească limita superioară a prețurilor la benzină.

 

 

În luna iunie a anului 2022, cel mai mic preț al benzinei a fost observat în Algeria (0,30 euro/litru), Kuweit (0,32 euro/litru) și Iran (0,34 euro/litru). Pe de altă parte, Hong Kong se distinge ca fiind țara cu cel mai mare preț al benzinei la litru (2,83 euro/litru).

În clasamentul global al puterii de cumpărare, podiumul aparține în continuare țărilor din Golful Arabiei: Qatar (5 968 litri), Kuweit (5 578 litri) și Arabia Saudită (4 372 litri)

Cea mai săracă țară din această comparație este Cuba, unde salariul mediu este egal cu doar 27 de litri de benzină.

Cum s-a realizat clasamentul?

Indicele benzinei este un clasament anual al raportului dintre prețul benzinei și salarii realizat de Picodi începând cu anul 2019.

Acest studiu utilizează cele mai recente date privind salariul mediu publicate online de către birourile naționale de statistică sau de către ministerele relevante. În țările în care astfel de date nu sunt publicate, au fost folosite statisticile din Numbeo.

 

La motorină, locul 5 în UE

La motorină, România e pe locul 5 în clasamentul celor mai ieftine țări, conform statisticilor fuel-prices.eu consultate de Economedia. Față de acum un an, prețurile sunt cu peste 40% mai mari.

La un preț de aproximativ 9,2 lei pe litru, un român își poate cumpăra din salariul mediu 431 de litri de motorină.

 

Foto: fuel-prices.eu

Vă prezentăm și clasamentul celor mai ieftine 10 țări din UE la benzină:

Foto: fuel-prices.eu

 

În România, statul a adoptat un mecanism de compensare cu 50 de bani pe litru la combustibili

În România, la începutul lunii, marile lanțuri de benzinării au ieftinit carburanții cu 50 de bani de la 1 iulie, după ce guvernul a adoptat o măsură de compensare a prețurilor, suportată jumătate de stat. Efortul bugetar pe care România îl face pentru compensarea cu 50 de bani a preţurilor la carburant va fi de până la un miliard de lei în decurs de trei luni, în funcţie de consum.

Pentru consumatori, efectele nu sunt spectaculoase:

ANALIZĂ Cât de eficientă e măsura românească de compensare cu 50 bani a prețurilor la combustibili? Expert în Energie: „Măsura nu prea are sens economic”/ Efecte neglijabile, urcăm, pe moment, un loc – două în clasamentele celor mai ieftine țări din UE

 

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *