Hidroelectrica este compania care a câștigat licitația pentru energie electrică organizată recent de Nuclearelectrica, care a fost anunțată doar pe propriul site și doar timp de două zile, energie la un preț „promoțional”, de numai 450 lei/MWh, a transmis Nuclearelectrica la solicitarea Economedia. Câștigătorul a fost anunțat inițial de Economica.net.
„În urma lansării ofertei de vânzare de energie lansată în data de 26 septembrie, câștigătorul a fost desemnat Hidroelectrica, furnizor de energie care are în portofoliu clienți finali, având ca scop protecția consumatorilor finali”, a transmis Nuclearelectrica pentru Economedia.
Compania susține că, în contextul creșterii prețului la consumatorul final, încheierea unui contract bilateral direct cu un furnizor de energie care are în portofoliu clienți finali, distribuitor de energie electrică, operator național de sistem, precum și anumiți consumatori de energie, la un preț al energiei sustenabil, are impact benefic direct asupra consumatorilor finali deserviți, acesta fiind unul din obiectivele ordonanței din energie (OUG 119/2022).
„SNN are obligația legală, conform art VII din OUG 119/2022, de a vinde pe contracte bilaterale negociate direct energia electrică disponibilă cu livrare până la 31 decembrie 2022, așadar încheierea unui contract bilateral direct este în conformitate și respectă prevederile legale. Încheierea contractului se realizează cu respectarea tuturor prevederilor legale. Încheierea contractului direct bilateral în afara platformelor de tranzacționare a avut în vedere menținerea prețului din contract, dar cu aplicarea altor criterii de departajare, scopul contractului bilateral fiind tocmai protejarea consumatorilor finali de prețul crescut al energiei și securizarea încasărilor SNN la prețul plafonat stabilit prin OUG 119/2022. Prețul din contract este prețul aflat la nivelul pragului de supraimpozitare, impus prin OUG 119/2022. Conform anexei 2 din OUG 119/2022, producătorii de energie, Nuclearelectrica inclusiv, nu pot beneficia de un preț al energiei mai mare de 450 lei. Așadar. prin încheierea acestui contract, SNN vinde energie la prețul plafonat, asigurând, simultan, protecția consumatorilor finali. Criteriile incluse în ofertă și în contract sunt criterii utilizate în contractele EFET”, a mai arătat compania.
Reamintim că Nuclearelectrica a scos la licitație, doar pe propriul site și doar timp de două zile, energie la prețul „promoțional” de numai 450 lei/MWh, în contextul în care energia pe piața liberă se vinde la 3.000-4.000 lei/MWh, iar statul decontează maxim 1.300 lei MWh, după cum a scris Economedia aici.
Inclusiv condițiile impuse în licitație ridicau semnul întrebării, în contextul în care este cerut un nivel mic al datoriilor de la compania care ofertează, deși majoritatea furnizorilor mari din piață s-au împrumutat de la bănci sau de la companiile mamă pentru a cumpăra energia, deoarece nu mai aveau lichidități după ce statul a întârziat să le deconteze facturile plafonate și compensate.
Economedia a lansat ulterior mai multe întrebări Nuclearelectrica, precum: de ce a lansat această licitație cu numai două zile de răspuns, de ce ea a fost listată doar pe site, nu și pe bursă, de ce energia este acordată unui singur participant, cum s-a stabilit prețul de vânzare, care sunt criteriile pe care se poate prelungi livrarea pentru un trimestru și de ce au fost impuse acele condiții financiare.
Compania a răspuns doar la unele dintre întrebările adresate.
De exemplu, Nuclearelectrica nu a explicat de ce licitația a avut termen de doar două zile de răspuns din partea furnizorilor, nici de ce a impus acestora condiții financiare așa dure, asemănătoare celor cerute de bănci.
În schimb, compania a explicat că a listat licitația doar pe site pentru a menține prețul din contract (în general, pe bursă, energia este câștigată de cine oferă mai mult). Totodată, referitor la preț, compania a explicat că vinde la un preț impus de OUG 119/2022, de 450 lei/MWh, plafon de la care statul va supraimpozita veniturile suplimentare.