Hidroelectrica ar trebui listată şi pe o bursă internaţională, nu doar la BVB, spune un reprezentant al Fondului Proprietatea

bursa actiuni sursa foto: Pexels.com

Listarea Hidroelectrica ar trebui sa fie realizată şi pe o bursă internaţională, pe lângă listarea la Bursa de Valori Bucureşti, având în vedere modelul companiilor Romgaz şi Electrica, a declarat marţi Daniel Naftali, Manager de Portofoliu Adjunct al Fondului Proprietatea, citat de Agerpres.

“Considerăm că este foarte important ca, pe lângă listarea la Bursa de Valori Bucureşti, listarea Hidroelectrica sa fie realizată şi pe o bursă internaţională, având în vedere modelul companiilor Romgaz şi Electrica. Credem că listarea Hidroelectrica va accelera tranziţia pieţei de capital din România către o piaţă emergentă, care are darul de a atrage investitori pe piaţa de capital din România într-o companie românească”, a menţionat Daniel Naftali, la videoconferinţa “Forumul investitorilor”.

El a subliniat că există discuţii “constructive” cu reprezentanţii acţionarului majoritar de a fi realizată o listare cu acţiunile Fondului Proprietatea.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

“Discuţiile noastre sunt de a realiza o listare cu acţiunile Fondului Proprietatea, ofertă publică cu acţiunile Fondului Proprietatea. Vorbim de o ofertă care ar putea fi chiar de 15% din capitalul social al Hidroelectrica, compania devenind ulterior acestei oferte companie listată, iar în acest context, statul român şi-ar îndeplini obligaţiile faţă de Comisia Europeană, de a avea o companie listată. (…) Sunt consultările pe care le avem cu reprezentanţii acţionarului majoritar, dar nimic nu este bătut în cuie. Avem discuţii constructive. Evident, pentru ca acest proces să aibă loc este nevoie de o adunare a acţionarilor care să aprobe iniţierea tuturor demersurilor în acest sens. Suntem doar la nivel de intenţii şi discuţii”, a precizat Daniel Naftali.

În opinia sa, pentru a accelera tranziţia pieţei de capital din România de la “statul de piaţă de frontieră la statul de piaţă emergentă este nevoie de noi emitenţi”.

“Noi am militat pentru abrogarea legii 173, acea lege aprobată de Parlament în timpul pandemiei care interzicea statului sa vândă participaţii, chiar şi minoritare la companiile de stat, blocând listarea companiilor de stat, fie prin majorări de capital, fie printr-o ofertă realizată de către statul român. Această lege 173 în continuare îşi produce efectele. În acelaşi timp, există prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă acea obligaţie asumată de statul român de a lista 15% cel puţin din capitalul Hidroelectrica pe piaţa de capital până la 30 iulie, anul viitor. Hidroelectrica se află într-un sector de mare viitor, în care activitatea ei este centrală în tranziţia către economia verde. Un activ unic până la urmă, prin faptul că Hidroelectrica produce în prezent energie 100% din surse regenerabile”, a mai spus managerul Fondului Proprietatea, citat de Agerpres.

Fondul Proprietatea va lista la Bursa de Valori București cel puțin 15% din compania de stat Hidroelectrica, „cât mai curând posibil”, fără a aștepta ca guvernul să se alăture, a anunțat ministrul Energiei Virgil Popescu, într-un interviu pentru Reuters, la începutul anului. Acesta a menționat că Guvernul este de acord cu această soluție, în contextul în care statul are interdicție la vânzarea participațiilor la companiile de stat, din cauza unei legi votate de Parlament.

România s-a angajat anul trecut să listeze 15% din Hidroelectrica până în iunie 2023, ca parte a țintelor convenite cu Uniunea Europeană prin Planul de Redresare și Reziliență post-pandemie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: