Hidroelectrica scoate la licitație retehnologizarea CHE Brădișor: 75 de milioane euro pentru a-i da un nou ciclu de viață de 30 de ani

bradisor Sursa: Țetcu Mircea Rareș, Wikimedia Commons

Hidroelectrica, cea mai mare și mai profitabilă companie a statului roman, a scos la licitație în SICAP un contract de 376 de milioane lei pentru lucrări de retehnologizare timp de cinci ani la centrala Brădișor, care vor mări puterea centralei și o vor face funcțională pentru încă 30 de ani.

Centrala este amplasată pe râul Lotru, în județul Vâlcea, și are o capacitate instalată proiectată de 115 MW, în două grupuri. Construită în perioada comunistă, centrala nu a funcționat însă niciodată la capacitatea instalată din proiect, având mereu restricții de putere. Odată cu retehnologizarea și pe baza soluțiilor tehnologice din ziua de azi, Hidroelectrica încearcă să aducă centrala la capacitatea instalată din proiect.

„…retehnologizarea/reabilitarea echipamentelor și instalațiilor din Amenajarea Hidroenergetică Brădișor în vederea pregătirii acestora pentru un nou ciclu de funcționare de minim 30 de ani; Creşterea domeniului de funcţionare al grupurilor (implicit de realizare a serviciilor tehnologice de sistem), de la 40÷50 MW pe grup, respectiv 80÷100 MW pe centrală, la 20÷57,5 MW pe grup, respectiv 40÷115 MW pe centrală; creşterea randamentelor hidroagregatelor şi implicit a randamentului total al amenajării; asigurarea volumului şi a calităţii serviciilor de sistem furnizate de C.H.E Bradisor conform prevederilor Codului Tehnic al RET; realizarea unui sistem automat de comandă – control al funcţionării echipamentelor și instalațiilor de la toate obiectele amenajării care să permită, pe lângă comenzile locale, conducerea întregului proces de producere a energiei electrice şi a serviciilor de sistem de la distanţă, fără personal permanent de exploatare în subteran centrală; reducerea consumurilor tehnologice proprii ale CHE Bradisor; creșterea fiabilității, disponibilității și siguranței în exploatare a echipamentelor şi instalaţiilor”, explică Hidroelectrica achiziția.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Această licitație mai fusese ridicată în SICAP și anul trecut, unica ofertă fusese cea a Electromontaj, dar care a fost declarată neconformă. Față de anul trecut, Hidroelectrica a modificat criteriile de departajare a câștigătorului și a mai adăugat 25 de milioane de euro la bugetul total.

Astfel, dacă anul trecut componenta financiară conta în proporție de 84%, acum cel mai important lucru este garantarea puterii maxime garantate – respectiv 115 MW la nivelul întregii centrale. Prețul ofertei mai contează doar în proporție de 40%.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, 100% verde, și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național. Compania exploatează în prezent un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea. Compania este controlată de statul român.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Din Ziarul Financiar :
    Decizie finală: Fondul Proprietatea a vândut pachetul de 20% la Hidroelectrica și a majorat numărul de acțiuni alocate tranșei de retail, astfel la 100 de acțiuni subscrise un investitor primește acum 32 și restul banilor în cont

    Poate află și autorul ca Fondul Proprietatea nu mai este acționat la Hidroelectrica.

  2. Dar de Retehnologizarea Ahe Vidraru ce se mai aude?
    S a depus o singura oferta în vara …. teoretic ar trebui semnat contractul

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.