Horeca, turismul și cultura cer susținere de la stat. Adrian Despot: „Fără un plan de relansare, singurul lucru pe care îl va mai putea face industria muzicală este să cânte prohodul”

adrian despot Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Reprezentanți din HoReCa, turism, cultură, muzică, cinema și multe altele au transmis joi, Guvernului, într-o conferință comună, că vor decizii, măsuri concrete și predictibilitate. Dragoș Anastasiu, președintele Alianței pentru Turism, a declarat că toate aceste industrii se simt ca o fată frumoasă  sedusă, dar pe care statul nu o ia de nevastă. Adrian Despot, solist al trupei Vița de Vie, a declarat că, fără un plan de relansare, singurul lucru pe care îl va mai putea face industria muzicală din România este să cânte prohodul.

„Ne simțim ca o fată frumoasă plimbată prin parc, dusă la cofetărie, la Cico și sedusă. Autoritățile din România nu iubesc industria zâmbetului. Este conluzia după un an de ping-pong, de promisiuni, de lucruri pe care le avem puse pe hârtie și care nu se regăsesc în măsuri concrete cu care industria zâmbetului să poată să supraviețui și în perioada asta și mai ales după. Cred că este momentul să încheiem ping pong-ul și flirtul și să ne și căsătorim. Avem nevoie absolut obligatoriu de un for decizional. Este fără doar și poate necesar să stea la masă prim-ministrul, ministrul de Finanțe, ministrul Economiei, tot ce înseamnă sănătate, de la ministrul Sănătății la cei ce decid lucrurile”, a declarat Dragoș Anastasiu, în cadrul conferinței.

Șeful Alianței pentru Turism a precizat că atâta timp cât există peste un milion de oameni vaccinați și o să avem un milion de oameni vaccinați pe lună, atâta timp cât oamenii au fost bolnavi și au anticorpi și avem teste rapide care se pot face în câteva secunde sau minute, nu există niciun motiv real pentru ca acești oameni vaccinați, cu anticorpi, testați, să nu poată să benefieze de mobilitate și de libertatea de a se întâlni și de a avea experiențe.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Daniel Mischie, președintele HORA, a declarat că industria Horeca a cerut ca măsura 20%, prin care industria va primi granturi de 20% din pierderea din cifra de afaceri sau din rulaj, care momentan se referă la anul 2020, să fie aplicată și pentru anul 2021. „Este un an în care guvernul actual contribuie cu restricții pentru rezolarea crizei, dar nu asigură compensații în acest sens”, a declarat el.

Călin Ile, președinte al Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), a declarat că cei mai importanți investitori din industria hotelieră s-au plâns că, în lipsa oricărei predictibilități, nu își pot face niciun plan de afaceri.

„Ce planuri poate să își facă populația aceste țări în condițiile în care tu, ca stat, nu îți asumi niciun fel de calendar predictibil, deși poți anticipa când vei avea puterea să testezi x persoane, când vei avea un anumit număr de vaccinați. Somăm autotitățile să își asume un plan predictibil”, a spus el.

Bogdan Buta, reprezentant al festivalului Untold, a declarat că industria nu a venit să se plângă, ci a venit cu o abordare constructivă. „Avem soluții și tragem un semnal de alarmă că avem nevoie doar de decizii. Sunt anumite categorii care sunt efectiv restricționate și drepturi fundamentale sunt blocate fără niciun fel de alternativă. Suntem cât se poate de responsabili. Noi am fost implicați încă de la începutul pandemiei să mergem proactiv către activități să le ajutăm, de la roată de rezervă la ambulanță, la cazări, strângeri de fonduri, organizat transporturi. Sectorul cultural a fost primul închis și de un an de zile suferă în continuare, dar încă nu avem decizii concrete. De un an de zile acest sector e complet blocat. Discutăm despre responsabilitate, vrem soluții în momentul în care vom putea relua activitatea în condiții sigure. Vrem să discutăm despre ce ar însemna să ne reluăm treptat activitatea. Există soluții științifice, testate deja, studii, experți. După acest următor val oamenii vor putea participa în siguranță la anumite evenimente, după părerea mea”, a declarat Buta.

Renumitul bucătar Chef Foa a declarat că felul în care acționează autoritățile poate fi ilustrat astfel: „E ca în bucătărie: degeaba te lauzi că faci mâncare bună dacă livrezi o farfurie goală. E important să punem pe farfurie pentru că sunt soluții și trebuie să le punem în practică”.

Adrian Despot, solist al trupei Vița de Vie, a declarat: „Fără un plan de relansare, singurul lucru pe care îl va mai putea face industria muzicală din România este să cânte prohodul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: