Pe lângă faptul că lipsesc oaspeții, nu există suficienți bucătari și personal de curățenie, a declarat în cadrul unei emisiuni transmise de InfoRádió președintele Asociației Hotelurilor și Restaurantelor din Ungaria.
Hotelierii din Budapesta depun mari eforturi pentru a minimaliza cel puțin pierderile, de exemplu oferă diferite facilități oamenilor de afaceri, a mai spus Tamás Flesch, care a adăugat: ”Acestea sunt acțiuni suplimentare, deoarece o activitate reală nu prea poate să aibă loc în prezent la Budapesta.
Situația este cu totul alta în mediul rural, fiindcă oamenii au început să se orienteze spre destinații interne, astfel că turismul rural în această vară pare promițător. Însă 75-80% din turismul intern este asigurat de ani de zile de locuitorii Budapestei.
În cazul Budapestei trebuie profitat de orice oportunitate, fie prin programul Restart, fie prin diferite acțiuni de marketing lansate de Agenția de Turism din Ungaria, respectiv prin oaspeții interni ai hotelierilor, vizați de ei înșiși, dar fără străini, la nivelul Budapestei nu poate fi făcut un plan din punct de vedere turistic”.
Președintele asociației crede că deocamdată nu vor veni turiști de peste ocean, de aceea trebuie să se bazeze invariabil pe oaspeții europeni, care înainte de pandemie cu noul coronavirus au reprezentat 80-85% din turismul Budapestei.
Tamás Flesch a apreciat drept dramatică situația din industria hotelieră, spunând că lipsa forței de muncă este atât de mare încât de multe ori directorii fac curățenie, și nu sunt nici bucătari, cu toate că încă nu a început cu adevărat migrarea forței de muncă în rândul specialiștilor ungari spre Europa de Vest.
Lipsa mare a forței de muncă poate fi explicată – în opinia lui Tamás Flesch – prin plecarea multor tineri din turism din cauză că există o neîncredere față de acest domeniu.
Sursa: Nepszava/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu