Huawei a dat în judecată statul român după ce i-a fost interzisă participarea la rețelele 5G

Huawei Facebook

Compania chineză de tehnologie Huawei a răspuns la decizia României de a-i interzice participarea la rețele 5G prin chemarea statului român în judecată. Potrivit portalului instanțelor de judecată, Huawei Technologies, Huawei Internațional Co. Limited, Huawei Technologies Hungary Kit și Huawei International au dat în judecată ministerul Cercetării, Consiliul Suprem de Apărare a Țării prin Administrația Prezidențială și pe prim-ministrul României. Dosarul este înregistrat la Curtea de Apel București.

În instanță a fost cerută anularea deciziei 81/29.02.2024 a Guvernului României.

La finele lunii februarie, România a respins oficial solicitarea gigantului chinez de telecomunicații Huawei de a participa la rețeaua 5G din România, arată o decizie publicată în Monitorul Oficial. Spre comparație, anul trecut, țara noastră a autorizat compania chineză Lenovo, în ciuda legislației create tocmai pentru a împiedica intrarea Chinei în piață.

„Decizie privind respingerea solicitării pentru obținerea autorizării echipamentelor de infrastructură 5G, formulată de Huawei Technologies SRL, Huawei International Co. Limited, Huawei Technologies Kft și Huawei Tchnologie Co., Ltd”. arată hotărârea publicată în Monitorul Oficial.

Guvernul a spus că această decizie a fost luată „în temeiul legii 163/2021 privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G, ca urmare a evaluărilor realizate de către instituțiile cu responsabilități în domeniu, din perspectiva riscurilor, amenințărilor și vulnerabilităților la adresa securității naționale și apărării țării și prin raportare la obligațiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizațiilor internaționale din care România face parte, al Uniunii Europene și al parteneriatelor strategice bilaterale”.

Un studiu realizat anul trecut, care analiza cota de piață a Huawei în Europa, citat de Politico, arăta că România era printre țările UE cu cea mai mare dependență de echipamentele chinezești în rețeaua 5G. Conform acestuia. România se bazează pe tehnologia chineză pentru 79% din rețeaua sa 5G, fiind pe locul secund în UE după Cipru.

Un studiu comandat de Huawei, realizat de firma de avocatură Dentons și cea de consultanță Audytel, arăta în 2021 că compania chineză Huawei ar pierde 2,7 miliarde de euro dacă ar fi exclusă de pe piața de telecomunicații din România odată cu implementarea legii 5G.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *