ICSI și canadienii Kinetrics Nuclear câștigă un contract de consultanță de 16 milioane euro cu Nuclearelectrica. Vor urmări execuția instalației de detritiere, dezvoltată chiar de ICSI și implementată de o companie sud-coreeană

nuclearelectrica, Cernavoda Foto: Nuclearelectrica

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice Râmnicu Vâlcea(în subordinea Ministerului Cercetării și Inovării) și Kinetrics Nuclear Romania, subsidiara canadienilor Kinetric Toronto, au câștigat un contract de 15,9 milioane euro pentru prestarea serviciilor de consultanță, inginerie și supravegherea și urmărirea executantului la implementarea proiectului Instalația de detritiere de la Centrala Nucleară Cernavodă.

Contractul se întinde pe 78 de luni. Participanții la licitație au trebuit să prezinte documente edificatoare precum cărora au participat la execuția, punerea în funcțiune, ingineria, consultanța și/sau management de proiect în cadrul unor proiecte similare, respectiv proiecte de realizare a unei instalatii de detritiere sau proiecte de realizare sau de retehnologizare centrale nucleare de tip CANDU (CANada Deuterium Uranium) – rol pe care l-a jucat Kinetrics, care are o experiență de decenii în domeniul nuclear.

Această achiziție vizează doar consulanța pe supravegherea de proiect. Cât privește execuțai propriu-zisă a instalației de detritiere, aceasta va fi făcută în 50 de luni de Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), cu care Nuclearelectrica a semnat un contract în luna iunie.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Instalația de detritiere de la Cernavoda (CTRF) este dezvoltată chiar de ICSI, care va veghea, în numele statului, la implementarea ei, și va fi a treia instalație de detritiere din lume și prima din Europa. Odată funcțională , va putea oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producția și exportul de tritiu – combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune.

Tritiul, un izotop al hidrogenului, este produs în principal în reactoarele cu apă grea (cum ar fi CANDU). CTRF va elimina tritiul din apa grea a reactoarelor CANDU și din instalațiile de la centrala nuclearelectrică de la Cernavodă.

Tritiul rezultat poate fi utilizat ulterior pentru viitoarele reactoare de fuziune, cum ar fi ITER devenind astfel prima sursă europeană de combustibil, folosind o tehnologie românească, în parteneriat cu Coreea.

INC-DTCI – ICSI Rm. Vâlcea a fost fondat în anul 1970 sub denumirea de Uzina “G” Rm. Vâlcea, ca o instalaţie pilot industrial experimentală. Cercetările efectuate au fost finalizate prin brevetarea tehnologiei de producere a apei grele şi valorificarea ei la proiectarea şi construcţia Uzinei de apă grea ROMAG din Drobeta Turnu Severin. În anul 1991, Uzina “G” a fost reorganizată ca Institut de Criogenie şi Separări Izotopice, care în anul 1996 a fost acreditat ca unitate componentă a sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional.

KHNP (Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd.), cea mai mare companie electrică din Republica Coreea, generează 29,6% din energia electrică a națiunii. Cu un portofoliu care cuprinde 25 de centrale nucleare, 21 de hidrocentrale, 16 mici hidrocentrale, 16 centrale de acumulare prin pompare, 55 de centrale solare și 1 centrală eoliană, KHNP se angajează să furnizeze soluții energetice fără carbon. Printre proiectele aflate în derulare se numără construcția a trei noi unități de centrale nucleare în Coreea și diverse proiecte internaționale, cum ar fi proiectul de energie nucleară Barakah din Emiratele Arabe Unite și centrala nucleară El Dabaa din Egipt.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.