Mai mult de jumătate dintre angajați (68%) vor să devină antreprenori în următorii doi ani, arată un studiu realizat anul trecut de Unlock Research pentru ING Bank România. Pentru a pune pe picioare o afacere, viitorii antreprenori nu au nevoie de o sumă uriașă. Roxana Mircea, partener la firma de consultanță REI Finance Advisors, a prezentat pentru Economedia ce afaceri poate începe cineva care are „în buzunar” de la 10.000 euro până la 1.000 euro.
„În cursul anului trecut am avut puține axe de finanțare deschise, doar una cu un grant de maximum 50.000 euro pentru servicii și 70.000 euro pentru producție. În 2021 microîntreprinderile și companiile mici din mediul rural au avut la dispoziție Submăsura 6.2 – „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale”, cu o alocare de 50 milioane euro la nivel național”, a declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.
Aceasta axă acordă 50.000 euro pentru proiecte de servicii și 70.000 euro pentru producție, doar în mediul rural, iar finanțarea se va plăti 70% după semnarea contractului de finanțare și 30% după implementarea corectă a planului de afaceri.
Potrivit acesteia, proiectele care au primit cel mai bun punctaj au fost cele din domeniul producției și cel medical, urmate de IT. Un alt criteriu de punctaj l-a reprezentat deținerea unei exploatații agricole și diversificarea activității.
Cu o investiție de 50.000-70.000 euro se poate realiza un venit de 1.000 euro/lună, însă se poate ajunge și la 3.000-4.000 euro pe lună, în funcție de experiența antreprenorului, de domeniu, de cunoștințele de marketing și de vânzări pe care le stăpânesc atât el cât și echipa sa, este de părere Roxana Mircea.
„Aceste proiecte demarează după circa 8 luni de la depunere, uneori și un an sau mai mult, iar primele 12 luni nu sunt deloc simple pentru antreprenor, mai ales dacă acesta este la prima afacere. Din acest motiv, recomandăm celor la început de drum să studieze foarte bine domeniul, pe cât posibil să aibă o experiență anterioară în acesta pentru a cunoaște mai bine piața, să învețe marketing, vânzări”, spune ea.
Afaceri pe care le poți începe cu 10.000 euro: producție de textile, ambalaje sau finisaje
Printre domeniile care au atras interes cel mai mult interes au fost producția de peleți din rumeguș sau paie.
Producția de ambalaje din hârtie și carton, producția de textile (măști, haine de casă), lucrări de foraj și sondaj, precum și lucrări de finisaje sunt alte domenii profitabile pe care le poți începe cu o contribuție proprie de 10.000 euro.
„Ne așteptăm că în 2022 să se contureze mai multe axe de finanțare mici, inclusiv pentru start-up, în zonele urbane, atât în marile orașe, cât și în cele mici. În mod cert vom avea disponibil în 2022 Programul Operațional Regional care va acorda fonduri pentru investiții și pentru digitalizare, iar suma minimă va fi de 50.000 euro, de principiu”, transmite Roxana Mircea.
Afaceri cu 5.000 euro – catering, cafenele, brutării/ Afaceri cu 1.000 euro – marketing și comunicare, recrutare și HR
Roxana spune că un antreprenor care are 1.000 euro să investească într-un business ar putea începe afaceri în marketing și comunicare, consultanță în diferite domenii, construcții – design interior, amenajări interioare, producție haine – serie mică, în locuința proprie, recrutare și HR, cu condiția să fii tu specialistul.
În același timp, cu 5.000 euro s-ar putea demara și afacerile de mai sus, însă antreprenorii pot deja să se gândească la închirierea un spațiu mic sau a aloca bugete mai mari pentru promovarea afacerii.
„Ar mai putea fi și afaceri mici în zona de catering, producție sandwich-uri, gogoșerii, brutării artizanale, cafenene – take away”, a declarat Roxana Mircea.
Antreprenorii care vor să deschidă o afacere ar trebui în primul rând ar trebui să studieze bine afacerea respectivă, să pună pe hârtie un plan de afaceri în care să țină cont de publicul țintă, să testeze produsele, să fie atenți la cash-flow (raportul dintre cheltuieli și venituri), precum și la recrutarea de personal.
„Aș zice că produsul/serviciul și vânzările reprezintă cheia unei afaceri de succes. Ulterior, trebuie lucrat la optimizarea business-ului, pe toate palierele. Avem deja și vom avea și din PNRR credite subvenționate și tinerii antreprenori pot recurge la credite bancare, garantate, de 10-20-30.000 euro, unde nu trebuie să vină cu garanții personale, vor garanta doar cu activele achiziționate, însă ajută să ai și o cofinanțare proprie pentru a convinge banca de asumarea acelui business”, conchide Roxana Mircea.