Ieftinire semnificativă a motorinei la Petrom / În luna februarie, prețul motorinei a scăzut cu 45 de bani pe litru, diferența față de litrul de benzină s-a redus la 70 de bani

Petrom

Petrom a ieftinit motorina standard marți dimineață, cu 8 bani pe litru. Este a șasea reducere de preț din luna februarie. De la începutul lunii, prețul motorinei standard a scăzut cu 45 de bani pe litru. Potrivit peco-online, prețul unui litru de motorină standard la stațiile Petrom din Capitală este cuprins între 7,24 și 7,27 lei.

Între timp, benzina standard are un preț cuprins între 6,50 lei și 6,56 lei pe litru. Benzina de la Petrom s-a scumpit cu 5 bani pe 14 februarie, apoi, la câteva zile distanță, prețul a scăzut cu doi bani.

Stația Petrom Vitan, lângă București Mall, monitorizată de Economedia, afișează pe data de 21  februarie 2023 un preț al motorinei standard de 7,26 lei/litru, în timp ce prețul benzinei standard este de 6,55 lei/litrul.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

După ieftiniri repetate ale motorinei, diferența de preț dintre motorină și benzină a coborât la 0,70 lei/litru. În luna octombrie a anului trecut atinsese un maxim istoric de 1,5 lei/litru.

Evoluția prețurilor în ultimele 30 de zile

Comparativ cu luna trecută, potrivit peco-online, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 1,9%, ceea ce înseamnă ca un plin (50 de litri) costă astăzi cu 6 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru s-a diminuat cu 3,5%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 13,5 lei mai puțin decat în urmă cu 30 de zile.

În această perioadă, România se afla pe locul al 3-lea în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria și Malta.

In cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul 3 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria și Malta.

Comparativ cu celelalte țări UE, România se claseaza pe locul 6 la benzina fără taxe, ca fiind cea mai ieftină, după Austria, Bulgaria, Malta, Slovacia și Slovenia, în timp ce motorina fără taxe comercializată la noi este pe locul al 9-lea în topul celor mai mici prețuri, după Belgia, Bulgaria, Franța, Italia, Malta, Olanda, Portugalia și Slovacia.

Cotațiile internaționale, în scădere

Pe piețele internaționale, petrolul Brent a scăzut marți din cauza temerilor legate de încetinirea economiei mondiale și de scăderea cererii de carburanți, pe fondul creșterii agresive a ratelor dobânzilor de către banca centrală a Statelor Unite, scrie Reuters.

Țițeiul Brent a scăzut cu 96 de cenți, sau 1,1%, la 83,11 dolari pe baril, la ora 0512 GMT. Contractele futures ale petrolului american West Texas Intermediate (WTI) pentru luna martie au rămas neschimbate la 76,34 dolari pe baril.

Unii analiști spun că prețul petrolului ar putea crește în următoarele săptămâni din cauza ofertei insuficiente și a unei reveniri a cererii, în ciuda majorării dobânzilor din SUA.

Rusia intenționează să reducă producția de petrol cu 500.000 de barili pe zi, sau aproximativ 5% din producția sa, în martie, după ce Occidentul a impus plafoane de preț pentru petrolul și produsele petroliere rusești.


Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: