Omul de afaceri ceh Petr Kellner, decedat sâmbătă într-un accident de elicopter în Alaska, lasă în urmă un imperiu de afaceri, de la servicii bancare la telecomunicații și biotehnologie. Grupul ceh PPF Group, pe care miliardarul îl controla, operează în Europa, Asia și America de Nord și are active de 44 miliarde de euro, scrie publicația cehă idnes.cz. În România, Kellner devenise recent proprietarul PRO TV, după ce grupul său a cumpărat pachetul majoritar al companiei-mamă a televiziunii.
Portofoliul PPF include afaceri precum: Home Credit, PPF banka, Air Bank, Benxy cu marca Zonky (banking), Cetin, O2 (telecomunicații), PPF Real Estate Holding (imobiliare), Sotio (biotehnologie), Škoda Transport (inginerie de transport), PPF Life Asigurări (asigurări), Polymetal International (extracția aurului și argintului), RAV Agro (agricultură), PPF Art (activități culturale și artistice) sau Bestsport (proprietarul arenei O2 din Praga). Grupul include, de asemenea, compania CzechToll, un operator de taxe din Cehia.
În ultimii ani, grupul a investit în telecomunicații, mass-media și industrie. În 2018, de exemplu, cehii au anunțat achiziționarea de companii din Europa Centrală și de Est care aparțineau inițial norvegienilor de la Telenor.
În octombrie anul trecut, PPF a cumpărat de la gigantul american AT&T pachetul majoritar de acțiuni al Central European Media Enterprises (CME), o companie de media activă în Slovacia, România, Slovenia, Bulgaria și Republica Cehă. CME este compania-mamă a PRO TV. De asemenea, grupul ceh mai e prezent pe piaţa din România cu activităţi în domeniul imobiliar (prin PPF Real Estate Holding – clădirile Metropolis Centre şi Crystal Tower din Bucureşti) şi prin platforma de e-commerce Mall Group.
În urmă cu patru ani, PPF a anunțat cumpărarea producătorului de echipamente de transport Škoda Transportation și a preluat 100% compania în aprilie 2018. În luna mai, PPF a anunțat că va achiziționa o jumătate de participație la principalul producător turcesc de autobuze și camioane ușoare Temsa, iar finalizarea tranzacției a fost anunțată la începutul lunii noiembrie. Škoda și Temsa se pregătesc acum să coopereze.
În luna ianuarie a acestui an, PPF a revenit la planul de fuziune cu Moneta Money Bank, iar după finalizarea tranzacției PPF ar trebui să dețină peste 28 la sută din acțiunile băncii. Totodată, Moneta a primit o propunere de a începe negocierile privind unificarea cu Air Bank, Home Credit și de data aceasta cu marca Zonky. Fuziunea ar putea crea a treia cea mai mare bancă de pe piața cehă.
PPF a mai controlat anterior, de exemplu, asigurătorul Česká pojišťovna, pe care l-a introdus ulterior într-o societate mixtă cu compania italiană de asigurări Generali (care a cumpărat în cele din urmă participația PPF). De asemenea, a deținut o participație la holdingul energetic Energetický a průmyslový holding (EPH) sau la compania de loterie Sazka.
PPF a fost înființată în septembrie 1991 ca Administrația Primului Fond de Privatizare (Administrația PPF) și a stabilit patru fonduri pentru primul val de privatizare cu cupoane din Cehia. Antreprenorii Petr Kellner și Milan Vinkler (care au părăsit ulterior compania) și Sklo Union Teplice au fost implicați în nașterea PPF. După succesul în ambele runde de privatizare, fondul a fost transformat într-o societate pe acțiuni transformată în holding în martie 1996.
Până la moartea sa, Petr Kellner era cel mai bogat ceh. El era proprietarul majoritar al Grupului PPF, la care deținea o participație de 98,93%, potrivit raportului anual al companiei pentru 2019. Grupul are 98.000 de angajați în întreaga lume. Doar în Republica Cehă PPF avea aproximativ 14.000 de angajați la sfârșitul lunii iunie a anului trecut.