Imprimeria Națională a scos în SICAP un contract de 23 de milioane lei pentru achiziționarea unui sistem de infrastructură digitală pentru emiterea și gestiunea certificatelor digitale care vor permite identificarea titularului viitoarelor cărți digitale de identitate, așa numitele buletine biometrice care le vor înlocui pe cele clasice, de acum.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Practic, aceste sisteme vor fi inserate în structura noului buletin și va permite organelor competente să efectueze imediat identificarea posesorului. Livrarea se întinde pe cinci ani.

„La nivelul central al sistemului informatic CEI, componentele PKI vor asigura emiterea și gestiunea certificatelor digitale necesare pentru autentificarea / identificarea unică a titularului de CEI în sisteme informatice ale MAI precum și în sistemele informatice ale altor instituții publice sau private, pe baza certificatului menționat anterior, cât și pentru semnarea documentelor electronice de către titularul CEI în raport cu sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi cu sistemele informatice ale altor instituții publice”, precizează Imprimeria. Ca o cerință expresă, furnizorul acestor soluții se obligă să asigure service-ul și mentenanța pe toată durata perioadei de garanție, adică șapte ani.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Ofertele vor fi deschise în 8 decembrie, departajarea lor se face prin preț și perioada de garanție acordată.

România a început, deocamdată timid, procesul complex de înlocuire a actualelor cărți de identitate cu cele biometrice, care ar trebui să fie finalizat până în 2031. Imprimeria Națională a scos deja la licitație contractul pentru cumpărarea materialelor necesare pentru noile cărți. Este vorba de cipuri și material policarbonat cu antenă inserată – materiale necesare pentru fabricarea noilor cărți de identitate electronice ale românilor. Cipurile, spune Imprimeria, vor asigura un nivel maxim de securitate pentru CI-uri. Pe larg, despre subiect, AICI.

Cardurile obținute, cărțile de identitate electronice românești, trebuie să fie conforme cu Regulamentul Parlamentului European din 2019 și a Consiliului European, din același an. Practic standardizate la nivel european. Standardele și recomandările instituțiilor europene vizează implementarea identificării biometrice și a stocării electronice a datelor, mai citim în CS.

Până în 2031, toți românii vor trece la cartea de identitate electronică. Proiectul – pilot a început în vestul țării, în municipiul Cluj-Napoca, acestea începând să fie folosite încă de la sfârșitul anului trecut. În total, 5.000 de cărți electronice de identitate au fost emise.

Cărțile de identitate electronice au dimensiunea unui card bancar și, pe lângă informațiile regăsite pe actualele buletine, au și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială.

Noua carte de identitate, cea electronică, a stârnit multă vâlvă, fiind în trecut un scandal legat de rubrica gen sau sex.

Motivul pentru care autoritățile au venit cu inițiativa unui card de identitate electronic este faptul că buletinul de identitate clasic românesc este cel mai ușor de falsificat.