În ce investim când inflația crește

XTB sept. 28, 2022 1 comentarii
xtb.001

Investitorii români dar și cei din orice altă țară din lume se confruntă, în momentul de față, cu un nou set de provocări, inflația din România atingând 15,3% în august, cea din zona Euro ajungând la un maxim record (9,1%), în timp ce inflația din SUA a scăzut mai puțin decât se prognoza (8,3%).

În acest context, să alegi în ce investești este cu atât mai important. Dar, în primul rând, este necesar să te decizi asupra unui partener de investiții, autorizat și reglementat, care îți poate oferi siguranța banilor tăi. Un astfel de broker este XTB, contul real de tranzacționare este gratuit, iar deschiderea lui durează doar câteva minute!

Oportunități de investiții raportate la situația inflaționistă

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Prețurile au crescut aproape peste tot în ultima vreme. Cele mai multe dintre cauze —creșterea prețurilor la energie, cererea de consum reținută, stimulente fiscale agresive — pot fi urmările directe ale pandemiei de Covid-19. 

Și, așa cum ni se reamintește aproape zilnic, pandemia nu s-a terminat. În același timp, anxietatea cu privire la inflație este în creștere, iar războiul de la granițele României care este estimat să fie unul de durată, înrăutățește și mai mult situația.

În plus, multe dintre fenomenele care alimentează inflația au părut, inițial, a fi tranzitorii, dar continuă să sporească presiunile economice. 

Problemele de aprovizionare pe lanțurile de producție, lipsa materiilor prime, a forței de muncă și aglomerația din porturi au rupt verigile cheie din lanțurile globale de aprovizionare, forțând creșterea prețurilor într-un moment în care cererea de bunuri era puternică. 

Totuși, unele dintre presiunile rezultate din costuri se pot atenua, dacă lanțurile de aprovizionare sunt refăcute și efectele cererii reținute încep să se estompeze.

Dar acest caracter tranzitoriu poate să nu însemne că rata inflației va scădea rapid în 2022. 

Prețurile pentru unele bunuri, inclusiv pentru locuințe, pot continua să crească peste nivelurile de dinainte de Covid-19, pentru o perioadă de timp.

Automobilele reprezintă un alt domeniu important de luat în calcul; inflația a fost ridicată în acest sector și ar putea rămâne la aceste cote, dacă lipsa de semiconductori nu va fi rezolvată până în 2023.

Totuși, în acest mediu incert, investitorii ar putea înclina către strategii care, de obicei, au fost benefice atunci când prețurile au crescut, având în vedere potențialul de ,,supra-încălzire” a inflației mai mult decât în timpul ultimului ciclu, dacă nu chiar la fel ca în perioada precedentă anilor 1970.

În trecut, acțiunile au oferit investitorilor cele mai bune șanse de a depăși inflația pe termen lung. 

Chiar și așa, managementul activ este esențial, deoarece inflația va afecta în moduri diferite companiile. 

De exemplu, investitorii care înclină către companii care sunt oarecum protejate de creșterea prețurilor sau susceptibile de a beneficia de pe urma acestora au  șanse de a  genera profituri mai mari, în raport cu strategiile care urmăresc un anumit indice de referință. În această categorie de companii intră, spre exemplu, producătorii de energie sau firmele care au costuri reduse cu forța de muncă sau care au lanțuri de aprovizionare solide.

Mai precis, acțiunile ciclice tind să aibă o reprezentare mai mare a sectoarelor care au de câștigat din inflație, cum ar fi sectorul financiar, de energie și de materii prime. 

În plus, acțiunile din domeniul activelor reale (imobiliare, infrastructură) pot fi destul de rezistente la creșterea prețurilor, deoarece multe contracte de leasing sunt legate de inflație, iar valorile activelor existente tind să crească atunci când costurile terenurilor, forței de muncă și ale materialelor cresc.

Strategiile de credit multi-sectoriale care pot înclina către împrumuturi bancare cu rată variabilă și obligațiuni ale companiilor, ce înregistrează o creștere robustă a veniturilor, pot avea, de asemenea, rezultate bune într-un mediu inflaționist.

Titlurile de Trezorerie protejate împotriva inflației (TIPS) nu vor oferi același nivel de diversificare, dar pot proteja împotriva inflației neprevăzute și pot reprezenta un substitut în cazul în care ratele cresc și regimurile inflaționiste se schimbă.

De reținut

Investițiile în timpul inflației ridicate pot fi riscante, deoarece sentimentul pieței este afectat de incertitudine și este greu de prezis cum se vor comporta prețurile activelor. 

Opiniile analiștilor nu ar trebui folosite drept înlocuitor al cercetării tale proprii asupra investițiilor pe care vrei să le faci. Mai mult, analizele analiștilor au o anumită valabilitate în timp și este bine să ținem cont și de acest lucru când ne facem strategia de investiții.

Mai mult, performanța trecută nu garantează pentru randamentele viitoare. 

Dacă te afli în căutarea unor modalități de a profita de pe urma inflației, este recomandabil să interpretezi datele istorice la rece, ținând cont de faptul că lumea se află în continuă schimbare.

Economiile evoluează, sectoarele se transformă și modelele de consum se schimbă, ceea ce înseamnă că impactul inflației poate varia. 

Un investitor ar trebui să fie întotdeauna atent la întreg tabloul pentru a putea lua o decizie corectă, fiind permanent conectat la piețe, la știri și la cele mai importante evenimente din lume care impacteaza invariabil evoluția piețelor financiare. 

Ai în vedere riscurile:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 81% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

By XTB

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.