În Cehia, au început să se construiască case din ciuperci

Casa ciuperci miceliu Samorost Sursa foto: Erste

În Cehia, au început să se construiască primele case din țară cu folosirea miceliului. Panourile din ciuperci sunt folosite pentru izolarea fonică. Straturile de miceliu comprimat sunt utilizate în pereții caselor de tip glamping (o formă mai luxoasă de camping). Aceste panouri conțin ciuperci fără viaţă, așa că, în viitor, miceliul nu va crește pe pereți, și ele vor putea fi reciclate, scrie Rador Radio România.

În ceea ce privește siguranța și rezistența la foc, panourile din „ciuperci” sunt similare materialelor tradiționale de izolare fonică.

Primele case din „ciuperci” pentru glamping vor fi finalizate până la sfârșitul anului. Inițial, tehnologia de utilizare a miceliului ca materie primă pentru o varietate de articole a fost dezvoltată de italianul Maurizio Montalti. Acesta face mobilier și obiecte de interior, vase și chiar pantofi aspri din ciuperci.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Experimentul aduce SF-ul în realitate

Casa Samorost, care se află în prezent în construcție în Republica Cehă, demonstrează diferite modalități de utilizare a miceliului în construcțiile durabile. Testele de laborator efectuate pe eșantioane de micocompozit au confirmat că materialul este adecvat, de exemplu, pentru izolarea pereților exteriori, ca structură non-portantă a casei, pentru eliminarea punților termice sau ca izolator fonic. Mycocomposite are potențialul de a înlocui materialele neecologice utilizate în mod obișnuit în construcții, cum ar fi polistirenul.

Casa Samorost seamănă vizual cu două ciuperci parasol care cresc în natură. Miceliul este completat în mod adecvat de alte materiale naturale, în special de lemn. Interiorul este conceput pentru a fi atât impresionant la prima vedere, cât și cât mai practic posibil. În acest stadiu, casa Samorost reprezintă calea campingului modern și durabil, așa-numitul glamping.

 

Miceliul în industria construcțiilor devine realitate

Testele de laborator efectuate în cadrul proiectului Samorost în cursul anului 2023 și la începutul anului 2024 au confirmat că micocompozitul are proprietăți adecvate pentru utilizarea în construcții. Acesta are un mare potențial de a înlocui materialele neorganice utilizate în mod obișnuit în acest domeniu.

„Deja în prezent, în Republica Cehă se construiește o clădire bazată pe miceliul ciupercii reishi. În acest fel, experimentul Samorost dorește să demonstreze toate utilizările posibile ale micocompozitului în construcțiile durabile. Acest material inovator poate fi utilizat pentru izolarea pereților exteriori, a acoperișurilor și a podelelor, ca structură non-portantă a casei, este potrivit pentru eliminarea punților termice și este un excelent izolator fonic. În plus, poate fi utilizat pentru a realiza mobilier sau decorațiuni moderne”, rezumă Jakub Seifert, președintele Asociației MYMO, care este implicată în Samorost împreună cu banca de economii pentru construcții Burinka (membră a grupului Erste).

Casa ciuperci miceliu Samorost
Sursa foto: Erste

Casă din miceliu cu ferestre spre cer

Autorul proiectului este Tomasz Kloza, membru al Asociației MYMO și student în ultimul an al masteratului în arhitectură și urbanism la Facultatea de Arhitectură a Universității Tehnice Cehe din Praga. El a proiectat casa astfel încât să semene cu două ciuperci parasol, prin forma sa organică și designul biofilic. Sistemul de construcție se bazează pe simplitate. Izolația principală a miceliului este completată de o structură de susținere din lemn.

„Am vrut să imit cât mai mult posibil aspectul ciupercilor parasol care cresc în sălbăticie. „Ciupercile” noastre sunt împărțite în paisprezece segmente identice, care fac din structură un fel de puzzle.Am adăugat alte componente naturale și durabile la miceliu pentru a forma un întreg unic.Pentru acoperiș am ales șindrile din lemn care sunt segmentate pentru a semăna cu fulgii individuali ai capacului ciupercii parasol. Șindrilele sunt completate cu elemente decorative realizate din miceliu. Am ales o fațadă verde pentru a conecta cele două zone de locuit. Conexiunea este mai puțin vizibilă și nu perturbă impresia generală. Experiența clădirii este completată de lucarnele rotunde care pot fi înclinate. Acestea sunt sursa centrală de lumină, ferestre spre cer și o priveliște a norilor zburători și a stelelor strălucitoare”, spune Tomasz Kloza.

Casa ciuperci miceliu Samorost
Sursa foto: Erste

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: