China intenționează să intervină pentru a reduce prețul la cărbune, al cărui avans puternic contribuie la multiplicarea penuriilor de electricitate și penalizează relansarea economică a gigantului asiatic, scrie Le Figaro.
Practic eliberată de Covid-19, creșterea economică a Chinei este amenințată de avansul puternic al prețurilor la materii prime, în special cărbune, de care țara depinde masiv pentru a-și alimenta centralele electrice.
Această situație determină centralele să funcționeze în regim redus în ciuda cererii puternice, o situație care a antrenat o raționare a curentului electric care a generat majorarea costurilor de producție pentru întreprinderi. Pentru a relaxa presiunea, puternica agenție națională de planificare a anunțat marți că nu exclude să intervină pentru a reduce tarifele la cărbune.
„Creșterea actuală a prețurilor se îndepărtează complet de principiile fundamentale ale ofertei și cererii”, a acuzat, într-un comunicat, Comisia Națională de Dezvoltare și Reforme (NDRC). Agenția „va recurge la toate mijloacele necesare […] pentru a readuce prețurile la cărbune într-un interval rezonabil”, a subliniat NDRC, care nu a precizat ce măsuri are în vedere.
Cărbunele, o energie deosebit de poluantă, asigură circa 60% din producția de electricitate a Chine.
NDRC a presat de asemenea minele de cărbune să-și majoreze producția zilnică pentru a atinge un minim de 12 milioane de tone, în condițiile în care președintele Xi Jinping a promis că țara sa va începe să reducă emisiile poluante înainte de 2030. Pentru a atenua penuriile, guvernul a autorizat săptămâna trecută o creștere excepțională a prețului la electricitate. În China, prețutul curentului este reglementat și nu poate fluctua mai mult de plus / minus 10% în raport cu valoarea pivot. Plafonul a fost ridicat la 20% pentru companii dar este fără limită pentru sectoare energofage precum oțelul.