În România vacanțele sunt mai scumpe cu până la 20% în 2022. Speranța rămâne în deschiderea cât mai multor destinații externe

plaja vacanta Sursa foto: Thomas Cook

Cea mai mare modificare apărută în turism în ultimii doi ani e reprezentată de blocarea anumitor destinații din cauza pandemiei. Din același motiv, industria turismului a pierdut multe miliarde de euro în acești doi ani și multe entități, fie agenții de turism, hoteluri sau stațiuni au fost aproape de faliment, în ciuda suportului oferit de state. Vacanțele s-au scumpit cu până la 20% în România, iar incoming-ul este tot la pământ.

„În toată această perioadă, tour operatorii au oferit turiștilor vacanțe în locurile unde s-a putut călători. Relaxările și deschiderile pentru turism ale țărilor au influențat foarte mult traficul turistic. De exemplu, Bulgaria a anunțat în iunie 2021 că turiștii români vor putea să vină fără nicio restricție în timpul sesonului estival. A fost o decizie care a dus la creșterea traficului turiștilor români spre Bulgaria cu 30%-35%”, spune, pentru Economedia, Alin Burcea, CEO-ul touroperatorului Paralela 45.

De altfel, măsurile luate contra pandemiei de coronavirus, dar și pierderile din această perioadă au determinat scumpirea vacanțelor. Potrivit lui Alin Burcea, în România acestea s-au scumpit cu 5%-20%, inclusiv din cauza creșterii prețurilor la gaze și curent electric.

Marea ieșire din țară?

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

2022 pare a fi anul în care multe guverne par a se fi săturat de măsurile restrictive, iar ca efect, în opinia lui Burcea, românii vor pleca în număr mare din țară pentru vacanță, datorită faptului că în acești doi ani nu au prea putut să călătorească în ritmul pe care și-l doreau.

Iar scumpirea vacanțelor din România din 2022, care oricum nu oferă condiții prea bune, i-ar putea determina pe încă și mai mulți turiști români să-și facă vacanțele în exterior.

În plus, la capitolul venirii de turiști străini, România stă foarte rău, majoritatea venirilor în țară fiind reprezentate de vizite de afaceri, de scurtă durată și fără mari cheltuieli.

„Incomingul va fi destul de redus. România a dispărut, practic, în această perioadă, de pe “radarul” destinațiilor europene. Abordările miniștrilor care au avut turismul în portofoliu în această perioadă, Virgil Popescu și Claudiu Năsui, au fost de nepăsare și dezinteres. Târgurile de turism au fost anulate. Nu există facilități pentru incoming, TVA-ul la agenții este 19%, deși la restaurante și hoteluri este 5%”, susține Burcea.

Însă, actualul ministru Constantin Daniel Cadariu a anunțat facilități pentru incoming și participarea României la târgurile de turism internaționale. Ca să stimuleze incomingul, gândirea de acum e ca statul sa subvenționeze jumătate dintr-o noapte de cazare pentru un minimum de patru nopți și pentru străinii din țările care vin în România într-o proporție mai mare de 20% din total.

Problema e că această strategie e cam târzie și lipsită de anvergură pentru a fi foarte atrăgătoare pentru turiștii străini, mai ales că România a arătat în repetate rânduri că nu știe să se vândă, cel puțin la nivel de turism.

Cele mai scumpe vacanțe din 2022

Cele mai scumpe vacanțe vândute de Paralela 45 în primele luni ale anului au fost în Maldive, iar potrivit reprezentanților touroperatorului, au costat 50.350 de euro, patru persoane, cu plecare în februarie, respectiv, 26.837 de euro, patru adulți și doi copii, cu plecare tot în februarie.

Cei în cauză au cazări la resorturi de cinci stele de pe atoluri, cu vile și bungalouri private, cu restaurante (în regim all inclusive sau demipensiune, în funcție de alegere), baruri și piscine în aer liber, săli de fitness, centre spa, posibilitatea de a face sport în natură ori de apă, scufundări, de a avea un valet personal.

Au acces la centrul de watersports, jet ski, plimbări cu barca sau cu kayak-ul. Pentru viluțele de pe apă mai au și private driver + buggy care îi duce unde vor să ajungă pe insulă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: