În următorii ani, România ar putea fi principalul furnizor de gaze pentru Republica Moldova, afirmă un ministru din guvernul de la Chișinău. El spune că ar putea fi semnat un contract pe termen lung cu Bucureștiul

Andrei Spînu - facebook

În următorii ani, România ar putea fi principalul furnizor de gaze pentru Republica Moldova, a afirmat ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. 

Ministrul a mai spus că există posibilitatea ca Republica Moldova să semneze cu Bucureştiul un contract pe termen lung, relatează Radio Moldova.

„Înţelegem că şi colegii din România au avut provocări cu livrările de gaze pentru această iarnă, însă noi suntem optimişti, ţinând cont că s-au început anumite proiecte de exploatare suplimentare a rezervelor de gaz din România şi respectiv, cred că este foarte realist ca în următorii ani să avem un contract cu România”, a declarat Andrei Spînu.

Vineri, organizația Expert Forum a lansat o scrisoare deschisă prin care cere de urgenţă conducerii de la Bucureşti să semneze un contract pe termen lung cu Republica Moldova în vederea livrării de gaze naturale la un preţ rezonabil. Potrivit experţilor, dacă Gazprom va întrerupe livrările, autorităţile de la Chişinău vor trebui să cumpere gaz la preţ de piaţă, ceea ce înseamnă un tarif de trei ori mai mare decât în România.

Acum două zile, în aștepătarea unei sistări a livrărilor de gaze la Gazprom, ministrul Andrei Spânu, a declarat în exclusivitate pentru G4Media că așteaptă ajutor din partea României cu livrările de gaze, dar mai ales cu energie electrică. Ieri, 1 octombrie, Gazprom nu a oprit gazele pentru Republica Moldova, dar a redus livrările cu 30 la sută și a dat vina pe Ucraina. Apoi, a amenințat Chișinăul că ar putea să nu mai livreze gaze deloc deoarece Republica Moldova nu a semnat acord privind datoriile istorice.

Sursa foto: Facebook/Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *