Înaltă tehnologie la Craiova: Institutul Aerospațial București cumpără imprimantă 3D pentru fabricarea de piese de avioane

INCAS site oficial

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Aerospațială “Elie Carafoli” București a scos la licitație achiziția de echipamente pentru Centru de fabricație piese metalice prin tehnologia Additive Manufacturing, adică prin imprimare 3 D, de ultimă generație, la nivel mondial. Acest centru va fi dezvoltat la Craiova, lângă societatea Avioane Craiova.

Achiziția de echipamente are o valoare de 8,8 milioane lei și presupune: o imprimantă 3D împreună cu echipamentele auxiliare, PC sau laptop pentru operarea imprimantei 3D, împreună cu licențele necesare funcționării, livrarea echipamentelor în locația din Craiova; instalarea / testarea / punerea in funcțiune, garanție si mentenanță pe perioada garanției.

De asemenea, în prețul achiziției este inclusă și instruirea personalului privind utilizarea/exploatarea echipamentului și a accesoriilor conexe; un soft pentru operare Centru pentru fabricare piese 3D și pregătire / analiză print piese, precum și minim 3 tipuri de pulberi (titan, aluminiu, INCONEL – pulberi pentru domeniul aerospatial) și parametrii aferenți printării, furnizate împreună cu echipamentele pentru efectuare testelor privind acceptanța.

Achiziția este finanțată cu fonduri europene nerambursabile – Programul Operațional Competivitate, livrarea se face în 24 de luni de la semnarea contractului iar ofertele se depun până în 7 septembrie. Departajarea firmelor se face în proporție de 35% de preț, 105 de perioada de garanție acordată, 10% de termenul de livrare, 55 de termenul de punere în funcțiune, 10% de fabricația piesei de test, alte criterii fiind cantitatea de gaz inert folosită și numărul de lasere folosit.

Această imprimantă 3D este doar primul pas dintr-un proiect mult mai mare și revoluționar care presupune  crearea, la Craiova, a “Platformei de Dezvoltare Tehnologică pentru Tehnologii “Green” în Aviație și Fabricație Ecologică cu Valoare Adăugată Superioară”. Proiectul a fost instituit, anul trecut, prin Hotărâre de Guvern, când I.N.C.A.S.-București a primit de la Aeroclubul României dreptul de administrare a unei suprafețe de teren de 14.000 mp în Craiova.

Lucrările de proiectare și execuție ale acestei platforme, în valoare de maxim 29 de milioane de lei,  au fost deja licitate  https://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100110678, ofertele au fost depuse, acum sunt în verificări , până la atribuire.

Obiectivul general al proiectului TGA îl reprezintă creșterea capacității de cercetare-dezvoltare aplicativă in Romania, concomitent cu asigurarea mediului de valorificare a potențialului inovativ asociat cu dezvoltările tehnologice « Green » pentru procese de fabricație în sectorul aerospațial, prin dezvoltarea unei platforme tehnologice de nouă generație, unică în regiune, amplasată în mediu industrial relevant și puternic susținută de o grupare economică capabilă sa valorifice potențialul inovativ si de transfer tehnologic in domeniul aerospațial.

“Proiectul TGA este focalizat pe excelență în domeniul tehnologiilor de vârf. La realizarea proiectului vor participa în calitate de colaboratori şi specialiști din străinătate, atât din mediul universitar cât și din industrie, având în acest fel capacitatea de a integra activitatea de cercetare științifică din INCAS la programele de cercetare științifică din alte țări europene”, potrivit legii care a consfințit demararea acestui obiectiv al României și UE.

 Pe larg, despre proiect aici

Foto: INCAS / site oficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *