Încă o companie americană care produce reactoare nucleare mici intră în România

reactor nuclear, Last Energy Sursă foto: Last Energy

Compania Last Energy, care proiectează, produce și comercializează reactoare nucleare de mici dimensiuni, complet modular, înființează o filială în România, Last Energy Romania S.R.L., și îl numește pe Mihai Darie în funcția de Director General. Acesta va fi responsabil pentru supravegherea eforturilor companiei în acest domeniu, pe măsură ce țara se pregătește să accelereze dezvoltarea proiectelor nucleare.

Darie are peste douăzeci de ani de experiență în poziții de conducere în domeniul financiar, în industrii precum cea energetică, a utilităților, bancară și infrastructură. Înainte de a se alătura echipei Last Energy România, a fost director financiar al grupului Electrica și director financiar al Nuclearelectrice.

Mihai Darie a plecat din funcția de director financiar al Electrica, după ce consiliul de administrație nu i-a prelungit mandatul, după cum a scris Economedia aici. Ștefan-Alexandru Frangulea este noul director financiar interimar al companiei Electrica, până în 31 decembrie 2022. Mihai Darie și-a încheiat, pe 3 ianuarie 2022, mandatul de patru ani de Director Financiar în cadrul Electrica SA, preluat în ianuarie 2018, după ce consiliul de administrație nu i l-a prelungit.

„România lucrează în mod activ pentru un viitor energetic mai independent, mai sigur și mai durabil; energia nucleară va juca, fără îndoială, un rol cheie. Ceea ce m-a atras la Last Energy a fost abordarea eficientă, accesibilă și practică a implementării proiectelor de energie nucleară, care va contribui la accelerarea eforturilor țării de a atinge atât independența energetică, cât și obiectivele climatice. Reactoarele modulare de mici dimensiuni ale Last Energy vor fi o completare esențială pentru sectorul nuclear din România”, a declarat Darie.

Potrivit anunțului companiei, centralele nucleare furnizează deja aproximativ 20% din energia României, iar țara are planuri ambițioase de extindere, inclusiv prin finalizarea a două centrale nucleare în curs de construcție și prin investiții în reactoare modulare de mici dimensiuni. Formând parteneriate cu companii precum Last Energy, România are potențialul de a deveni o putere regională care să furnizeze energie curată, fiabilă și la prețuri accesibile propriilor sale comunități și vecinilor săi europeni, mai precizează reprezentanții companiei.

Modelul de afaceri al Last Energy este conceput pentru a face ca energia nucleară să fie mai accesibilă, mai ieftină și mai rapid de implementat. Compania oferă clienților săi un ciclu complet de dezvoltare a proiectelor nucleare. Aceasta include proiectarea, construcția, finanțarea, mentenanța și întreținerea instalațiilor, furnizarea de combustibil, colectarea deșeurilor și dezafectarea centralei electrice la sfârșitul duratei de funcționare a acesteia. Centrala electrică a companiei se bazează pe un proiect dovedit de reactor cu apă sub presiune, cuplat cu un proces de fabricație complet modulară, o abordare unică, care reduce dramatic timpul și costurile de construcție a centralelor nucleare, pentru a furniza energie curată în bandă. Utilizând tehnologii dovedite în industrie și cele mai bune practici din toate industriile, modelul de dezvoltare al Last Energy vizează livrarea unei centrale electrice în termen de douăzeci și patru de luni de la semnare.

Last Energy creează un nou sistem pentru dezvoltarea și livrarea de centrale nucleare modulare de mici dimensiuni. Combinând tehnologia dovedită a reactoarelor cu un model de livrare inedit și un design complet modular al centralei, Last Energy își propune să decarbonizeze producția de energie și să crească accesul la energie curată, la prețuri accesibile.

Reamintim că, în martie 2019, Nuclearelectrica și compania americană NuScale au semnat un Memorandum de Înțelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licențierea și construcția unui reactor nuclear mic (SMR) NuScale în România. Primul astfel de mini-reactor nuclear din România va fi instalat pe amplasamentul fostei termocentrale Doicești din județul Dâmbovița.

Sursă foto: Last Energy

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *