Încă un pas pentru listarea Hidroelectrica. Ministerul Energiei a convocat acționarii companiei pentru a iniția procesul de listare a pachetului deținut de Fondul Proprietatea

Hidroelectrica Sursa foto: Hidroelectrica / Facebook

Ministerul Energiei a convocat o adunare generală, în data de 31 martie, pentru a iniţia listarea la bursă a unei părţi din Hidroelectrica, respectiv a pachetului deţinut de Fondul Proprietatea, informează Fondul, într-un anunț la Bursa de Valori București (BVB).

„Franklin Templeton, în calitate de administrator de fond de investiții alternative și administrator unic al Fondul Proprietatea, dorește să informeze acționarii că la 28 martie 2022, Ministerul Energiei în calitate de acționar majoritar al Hidroelectrica, a confirmat acordul de a organiza o adunare a acționarilor Companiei pentru a aproba inițierea listării acțiunilor Companiei la Bursa de Valori București, ca urmare a unei oferte publice având ca obiect acțiuni ale Companiei deținute de Fond”, arată anunțul FP.

Adunarea acționarilor este programată pentru data de 31 martie 2022.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Fondul Proprietatea transmite că intenționează să voteze în favoarea unei astfel de propuneri și astfel se așteaptă ca propunerea să fie aprobată cu succes în adunarea acționarilor companiei.

Fondul Proprietatea deține în prezent un pachet de 19,94% din Hidroelectrica.

În ianuarie, ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat, într-un interviu pentru Reuters, că Fondul Proprietatea va lista la Bursa de Valori București cel puțin 15% din compania de stat, „cât mai curând posibil”, fără a aștepta ca guvernul să se alăture. Ministrul spunea atunci că Guvernul este de acord cu această soluție, în contextul în care statul are interdicție la vânzarea participațiilor la companiile de stat, din cauza unei legi votate de Parlament.

România s-a angajat anul trecut să listeze 15% din Hidroelectrica până în iunie 2023, ca parte a țintelor convenite cu Uniunea Europeană prin Planul de Redresare și Reziliență post-pandemie.

Fondul Proprietatea deține 20% din Hidroelectrica, iar România deține 80%, dar Parlamentul a introdus în 2020 o interdicție de doi ani a vânzărilor guvernamentale de acțiuni la firmele de stat, argumentând că este împotriva interesului național, deoarece pandemia ar putea scădea prețurile acțiunilor.

Hidroelectrica, care a ieșit din insolvență în 2017, furnizează aproape 30% din energia electrică a României, energie verde, cu cele aproximativ 200 de hidrocentrale.

Fondul, care este condus de managerul de investiții Franklin Templeton, a fost înființat ca fond pentru a compensa românii pentru bunurile confiscate în perioada comunismului și deține participații minoritare într-o serie de firme de stat.

Fondul are o valoare de 3,1 miliarde de dolari, iar participația sa la Hidroelectrica reprezintă mai mult de jumătate din total, cu o valoare de 1,97 miliarde de dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Inca odata acest Virgil Popescu este
    ca de altfel toti care s au perindat pe la ministerul economiei si acum al energiei, un tradator de tara, pentru ca institutiile statului dorm in papuci si asista cum acesta distruge tara si instraineaza bogatiile tarii….

    • Incet , incet , vom pierde si ,,fraiele energiei ,,, si vom ajunge ,ca ;
      —Cineva ,candva , sa se joace cu INTERUPATORUL ENERGIEII , asa cum se joaca Putler acum cu ROBINETUL DE LA GAZE ,,
      — ENERGIA ELECTRICA, , REZERVLE DE GAZE ,DE PETROL ,AUR ETC ,SUNT ELEMENTE STRATEGICE ,CU CARE
      –NU NE PERMITEM SA NE JUCAM ASA LA ,,RULETA ,,

  2. Românii au nevoie de energie electrică așa cum au nevoie și de alte lucruri. Vă rog să nu vindeți așa ceva străinilor. Hidrocentralele sunt fizic în România, afectează râurile/fluviile românilor. Și românii s-au străduit să le construiască! Nu e logic să fie cumpărată hidroelectrica de vreo firmă străină și să producă curent/venit pentru eu-știu-ce privați, fie ei străini sau băștinași. E deja profitabilă! Administrați-o bine și folosiți-o spre binele românilor! Opriți-vă odată, că ați furat destul!

  3. Fondul Proprietăți , înființat pentru a compensa Românii , de confiscarile
    ilegale . Ce escrocherie și minciună de borfași ! Din documentele existente reese că mai mult de 98% din industriea de dinainte de1944 a fost vândută de foști proprietarii sau aveau datorii la bănci sau distrusă de bombardamentele, aliaților care ne-au
    dorit binele ca și acum . A-și vrea să știu dacă după terminarea războiului foști proprietarii au venit în țară să își revendice proprietățile cu intenția de a continua activitatea industrială. Dacă Fondul Proprietăți are banii și mulți acționari dornici să investească în industriea românească de ce nu investește în capacități noi moderne ” așa cum eii declară că vin să ajute România cu o industrie modernă ( nea lămurit cu investițiile făcute de Daewoo, Ford ,Rușii cu oteluri speciale de la Târgoviște, Alro ,Savinesti ,IMGB ect ) . De ce România nu deține o parte din industria strategică pentru interesul național ,energiei, resursele naturale care sunt limitate nu sunt la nesfârșit, industria de apărare, precum ca alte țări .Norvegia, Finlanda, Franța, Anglia ect . Mai ales că industria românească a fost construită din banii publici și conform legi privatizări toți romanii au primit certificate de acționari la toată industria construită din bani lor. Cine le apară dreptul la proprietate pe Românii. Justiția română ce face . UNIUNEA EUROPEANĂ, cu lozinca ” libertate, egalitate, suveranitate și alte măscării, o adunătură de escroci . Sau poate chiar Fondul Proprietăți că așa au zis că apară români de abuzurile de furtul de proprietatea.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.