Ministerul Energiei a convocat o adunare generală, în data de 31 martie, pentru a iniţia listarea la bursă a unei părţi din Hidroelectrica, respectiv a pachetului deţinut de Fondul Proprietatea, informează Fondul, într-un anunț la Bursa de Valori București (BVB).
„Franklin Templeton, în calitate de administrator de fond de investiții alternative și administrator unic al Fondul Proprietatea, dorește să informeze acționarii că la 28 martie 2022, Ministerul Energiei în calitate de acționar majoritar al Hidroelectrica, a confirmat acordul de a organiza o adunare a acționarilor Companiei pentru a aproba inițierea listării acțiunilor Companiei la Bursa de Valori București, ca urmare a unei oferte publice având ca obiect acțiuni ale Companiei deținute de Fond”, arată anunțul FP.
Adunarea acționarilor este programată pentru data de 31 martie 2022.
Fondul Proprietatea transmite că intenționează să voteze în favoarea unei astfel de propuneri și astfel se așteaptă ca propunerea să fie aprobată cu succes în adunarea acționarilor companiei.
Fondul Proprietatea deține în prezent un pachet de 19,94% din Hidroelectrica.
În ianuarie, ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat, într-un interviu pentru Reuters, că Fondul Proprietatea va lista la Bursa de Valori București cel puțin 15% din compania de stat, „cât mai curând posibil”, fără a aștepta ca guvernul să se alăture. Ministrul spunea atunci că Guvernul este de acord cu această soluție, în contextul în care statul are interdicție la vânzarea participațiilor la companiile de stat, din cauza unei legi votate de Parlament.
România s-a angajat anul trecut să listeze 15% din Hidroelectrica până în iunie 2023, ca parte a țintelor convenite cu Uniunea Europeană prin Planul de Redresare și Reziliență post-pandemie.
Fondul Proprietatea deține 20% din Hidroelectrica, iar România deține 80%, dar Parlamentul a introdus în 2020 o interdicție de doi ani a vânzărilor guvernamentale de acțiuni la firmele de stat, argumentând că este împotriva interesului național, deoarece pandemia ar putea scădea prețurile acțiunilor.
Hidroelectrica, care a ieșit din insolvență în 2017, furnizează aproape 30% din energia electrică a României, energie verde, cu cele aproximativ 200 de hidrocentrale.
Fondul, care este condus de managerul de investiții Franklin Templeton, a fost înființat ca fond pentru a compensa românii pentru bunurile confiscate în perioada comunismului și deține participații minoritare într-o serie de firme de stat.
Fondul are o valoare de 3,1 miliarde de dolari, iar participația sa la Hidroelectrica reprezintă mai mult de jumătate din total, cu o valoare de 1,97 miliarde de dolari.