UPDATE Parlamentul votează miercuri bugetul României pentru 2024. Marcel Ciolacu: Vom atinge anul viitor a doua cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, de 3,4%. Îmi doresc ca, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim să fie 4.000 de lei în România

Parlamentul-Romaniei-1-FOTO-Facebook

UPDATE 10.20 Se discută votul pentru legea bugetului de stat în plen

UPDATE 22.00 Votul pentru legea bugetului de stat va avea loc miercuri, a anunțat marți Alfred Simonis la finalul dezbaterilor din plenul reunit al Parlamentului. Ședința a fost marcată de scandalul dintre parlamentarii partidelor AUR și Șoșoacă.

UPDATE 20:24 Marcel Ciolacu: Bugetul pentru anul 2024 este un buget al dezvoltării și al ehității. Un buget bazat pe investiții și dreptate socială. Un buget în care creșterea economică se regăsește în creșterea nivelului de trai al populației.

În același timp, bugetul pe care vi-l propun astăzi este un buget care să facă față provocărilor imediate, pe termen scurt, dar care să pună, totodată, și bazele succesului nostru, pe termen lung. Un buget care să ne ajute să traversăm aceste vremuri grele, dar care să și pregătească România pentru oportunitățile uriașe din viitor.

Direcțiile strategice pe care se bazează acest Buget sunt următoarele:

  • O strategie economică coerentă, pentru a atinge anul viitor a doua cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, de 3.4%;
  • Investiții record de peste 7% din PIB, mai exact 120 de miliarde de lei din buget, fonduri europene și PNRR.Practic, un plus de 27 de miliarde față de acest an și dublu față de 2021, când au fost doar 59 de miliarde de lei;
  • Creșterea veniturilor pentru 12 milioane de cetățeni: pensionari, angajați pe salariul minim, profesori sau personal din administrația publică;
  • Un mediu economic mai puternic,prin accesarea schemelor de ajutor pentru dezvoltare și creare de noi locuri de muncă, dar, în același timp, un mediu economic echitabil, cu adevărat concurențial, cu mai puține scutiri și facilități fiscale;
  • Un plan concret de ordonare a cheltuielilor bugetareși un pachet de măsuri de creștere a colectării și combatere eficientă a evaziunii fiscale;
  • Și o garanție fermă pentru securitatea cetățenilor,în contextul războiului de la graniță, prin alocarea unui buget de 2,5% din PIB pentru Apărare.

Vrem creșterea investițiilor străine cu Germania, SUA, Franța, Marea Britanie, Israel, Turcia și Coreea de Sud. Actualul guvern lucrează ca România să devină în timp cel mai scurt membră a spațiul Schengen.

Vom prelungi cele două măsuri fundamentale care au dus la scăderea inflației: plafonarea prețurilor la energie și gaze și plafonarea adaosurilor comerciale la cele 21 de categorii de alimente de bază.

Anul viitor, niciun român nu va plăti mai mult la facturi! Doi ani de eșec total al politicilor energetice naționale, care au culminat cu liberalizarea prețurilor la energie în plină pandemie, au fost cel mai puternic atac la adresa românilor și a mediului de afaceri românesc.

Dacă nu luam măsuri, populația ar fi stat în beznă și frig și mare parte din industrie s-ar fi închis. Astăzi, avem cea mai generoasă schemă de plafonare la energie din Europa, pentru că ea acoperă cea mai mare parte din populație și economie. Vom continua să facem asta și anul viitor! Am alocat banii în buget pentru ca schema de plafonare să meargă mai departe.

În același timp, vom continua să investim masiv pentru ca românii să aibă acces la energie mai ieftină. Programul privind instalarea de panouri fotovoltaice nu se modifică. Românii vor putea accesa în continuare granturi de 20 de mii de lei pentru energie mai ieftină.

În paralel, vom prelungi și măsura privind plafonarea adaosurilor comerciale la 21 de categorii de alimente de bază. Îi anunț pe toți posesorii cardurilor pentru alimente că acestea vor funcționa și anul viitor, urmând să fie alimentate cu 250 de lei, la fiecare două luni.

Construcția bugetară pe 2024 prevede creșteri de venituri pentru peste 12 milioane de cetățeni. Avem peste 40 de miliarde de lei în buget în plus pentru creșterea pensiilor, salariilor, alocațiilor, dar și pentru cei aflați în nevoie.

Totodată, acest Guvern va face dreptate pensionarilor. Pentru prima dată, anul viitor vom avea două creșteri consistente ale pensiilor. Indexarea cu 13,8% – de la 1 ianuarie și recalcularea – de la 1 septembrie.

Astfel, pensia medie va crește anul viitor de la 2.100 de lei la peste 2.800 de lei. Dacă ne raportăm la momentul intrării noastre la guvernare, ajungem la o creștere mai mult decât dublă, față de inflația de 30% din perioada 2022-2024.

Vom face dreptate și profesorilor și ne vom respecta anul viitor toate angajamentele pe care ni le-am luat în fața lor. La virgulă, cum am promis.

Vom continua să creștem accelerat salariul minim. Vom menține facilitatea celor 200 de lei, scutiți de taxe până la 1 iulie, când salariul minim va ajunge la 3.700 de lei brut.

De la preluarea acestei guvernări am spus că trebuie să ne apropiem, cât mai repede, de salariul minim european. De aceea, îmi doresc ca, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim să fie 4.000 de lei în România. De asemenea, câștigul salarial mediu net va fi în 2024 de 954 de euro, față de 694 de euro în anul 2021, când am intrat la guvernare.

Vreau să fiu foarte clar: salariile echitabile nu sunt o problemă, ci fac parte din soluție. Creșterea semnificativă a salariilor este fundamentală într-o economie care răsplătește oamenii pentru munca lor. Și este singura cale pentru a ne păstra în țară forța de muncă calificată, dar și pentru a-i convinge pe cei care au plecat să revină înapoi. Voi susține întotdeauna oamenii care muncesc și contribuie la dezvoltarea acestei țări.

Bugetul pe 2024 este construit în jurul patriotismului economic, vizând creșterea producției autohtone, stimularea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă aici, în România.

De altfel, anul viitor investițiile vor aduce jumătate din creșterea economică și vor avea o rată de creștere dublă față de cea a consumului. Cu alte cuvinte, la fel ca în acest an, vom avea o economie care va crește pe investiții, nu pe consum. Iar, pentru asta, am decis să prioritizăm investițiile. Nu mai aruncăm banii pe zeci de mii de proiecte începute și niciodată nefinalizate. Pentru 2024, am selectat peste 150 de proiecte de investiții importante, dintre care: 108 la Transporturi și Infrastructură, 21 la Ministerul Dezvoltării, 13 la Mediu, 9 la Sănătate. Ca valoare, 91% din bani se vor duce pe Infrastructură, ceea ce înseamnă un salt de dezvoltare incredibil pentru România.

Pe lângă Infrastructură, celelalte două domenii strategice în care vom investi considerabil în 2024 vor fi Educația și Sănătatea.

Avem cea mai mare alocare bugetară la Educație din istorie, de 4.1% din PIB, adică un plus de 22 de miliarde de lei față de execuția din 2023 și un plus de 61%. După mulți ani în care a fost Cenușăreasa bugetului, 2024 va fi în sfârșit anul Educației. Peste 12 miliarde de lei vor fi investiți în infrastructura educațională doar din PNRR. De asemenea, alocăm un buget de 1.14 miliarde pentru a asigura masa caldă pentru elevii din aproape 1.000 de unități școlare.

Pe de altă parte, la Sănătate vom avea un plus de 44%, adică mai mult cu 5,8 miliarde de lei, față de execuția din 2023.

Vom crea anul viitor peste 80 de mii de noi locuri de muncă. Toate schemele de ajutor vor fi condiționate de acest lucru. Am stabilit un plafon de garanții de 40 de miliarde de lei pentru sprijinirea activității IMM-urilor. De asemenea, vom introduce o schemă de 2,5 miliarde de lei privind stimularea investițiilor de înaltă tehnologie și un buget de 2.6 miliarde de lei pentru schemele de ajutor pentru industria prelucrătoare, industria materialelor de construcții, Start Up Nation și programul Femeia Antreprenor.

Tot anul viitor, vrem să continuăm stimularea investițiilor în prelucrarea și procesarea alimentelor, producția de carne de porc și pasăre, legume, dar și subvenționarea motorinei în agricultură prin alocări de peste 2.2 miliarde de lei, alături de investiții în irigații de peste 2.5 miliarde de lei.

Deficitul bugetar va fi anul viitor de 5% din PIB, adică vom face o consolidare bugetară de aproape 1% din PIB, peste regula bugetară ce prevede o ajustare de minimum de 0,5 puncte procentuale din PIB. Acest lucru ne va permite ca pe termen mediu să ajungem la 3% din PIB.

Însă cea mai importantă modificare este că vom stopa modelul de guvernare pe datorie. Datoria publică va scădea la 48,7% din PIB în anul 2024, cu mult sub pragul de 60% stabilit de Uniunea Europeană.

UPDATE 20.20 Au început dezbaterile pe Legea bugetului pe 2024 în plen

UPDATE 18.11 Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, marţi, proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, cu 22 de voturi “pentru” şi opt “împotrivă”.

“Pentru 2024, cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat sunt estimate la 135 de miliarde, atât pentru sistemul de pensii, cât şi pentru sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale. La fundamentarea acestuia s-a avut în vedere câştigul salarial mediu brut de 7.567. Contribuţiile de asigurări vor fi de 109 miliarde, subvenţiile vor fi de 25 de miliarde. Suma estimată pentru 2024, propunerea pentru 2024, este de 135 de miliarde”, a explicat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

UPDATE 17.59 Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2024 a fost aprobat marţi de membrii comisiilor reunite pentru buget-finanţe din Parlament, cu 23 de voturi “pentru” şi 8 “împotrivă”. De asemenea, parlamentarii au votat Anexele proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2024.

UPDATE 15.37 Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, marţi, bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi pe cel al Casei Naţionale de Pensii Publice cu 25 de voturi “pentru” şi zece “împotrivă”.

Bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale va creşte cu 13,4%, de la 66,9 miliarde lei, cât avem în acest moment execuţia preliminată, la 75,9 miliarde lei. În acest buget avem prevăzute cheltuielile privind beneficiile de asistenţă socială. Este important de ştiut că avem prevăzută creşterea cu 13,8% a alocaţiilor pentru copii începând cu luna ianuarie a anului 2024, ceea ce înseamnă o cheltuială totală de 12,4 miliarde. De asemenea, avem prevăzute cheltuielile pentru indemnizaţii, pentru stimulentele pentru sprijin şi creşterea copilului, drepturile persoanelor cu handicap, venitul minim de incluziune, sumele acordate pentru plafonarea facturilor aferente consumului de energie electrică, alte beneficii de asistenţă socială şi ajutoarele de încălzire în sezonul rece”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

UPDATE 15.16 Proiectul de buget al Ministerului de Finanţe pentru anul 2024 a fost aprobat, marţi, de membrii comisiilor reunite pentru buget-finanţe din Parlament, cu 24 de voturi “pentru”, 6 “împotrivă” şi trei “abţineri”.

„Aş începe spunând că ţinând cont de contextul macroeconomic Ministerul de Finanţe este relativ mulţumit de bugetul alocat de Ministerul Finanţelor. Întotdeauna e loc de mai bine. Proiectul de buget pentru anul 2024 în sumă totală de 9,968 miliarde de lei este detaliat pe diferite surse de finanţare”, a spus Alin Marius Andrieş, secretar de stat la Ministerul Finanţelor.

UPDATE 14.58 Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, marţi, bugetul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, cu 26 de voturi “pentru”.

Ministrul Bogdan-Gruia Ivan a declarat că 3% din buget este reprezentat de cheltuieli cu salarii, bunuri şi servicii sau cu administrarea imobilelor, iar restul fondurilor sunt destinate derulării a patru programe, dintre care trei în domeniile cercetare, digitalizare şi comunicaţii.

UPDATE 14.16 Proiectul de buget al Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse pentru 2024 a fost aprobat, marţi, de comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament.

„Aşa cum aţi putut observa în proiect, în subordinea noastră se află două instituţii: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse. Cele două instituţii au primit, de asemenea, doar bani pentru partea de cheltuieli, nu şi pentru proiecte, la fel ca şi angajaţii din minister. De asemenea, avem în derulare finanţarea proiectelor prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Colegii care lucrează de asemenea la aceste programe beneficiază, conform legislaţiei în vigoare, de posibilitatea de a fi plătiţi cu 50%. Acesta este motivul pentru care dumneavoastră vedeţi acolo cheltuieli. În rest, am avut o reducere ca număr de angajaţi. Posturile care nu au fost scoase la concurs, nu au fost bugetate şi au fost eliminate conform noii ordonanţe. Noua structură de reorganizare a fost în transparenţă, săptămâna viitoare o vom dezbate şi apoi o vom transmite spre aprobare”, a afirmat ministrul Familiei, Natalia Intotero.

UPDATE 11.42  Proiectul de buget al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) pentru anul 2024 a fost aprobat, marţi, de membrii comisiilor reunite pentru buget-finanţe din Parlament, cu 27 de voturi “pentru”, şase “împotrivă” şi patru abţineri. La proiectul de buget al MIPE pe 2024 nu au fost depuse amendamente.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a precizat că prioritatea MIPE va fi contractarea şi implementarea proiectelor pentru exerciţiul financiar 2021 – 2027.

UPDATE 09.35 Comisiile reunite de buget-finanţe continuă marţi dimineaţa dezbaterile cu ordonatorii de credite pe marginea proiectului bugetului de stat pe anul viitor.

Şedinţa comisiilor reunite ar urma să înceapă în jurul orei 10,00, după ce, cu o seară în urmă, s-a încheiat după ora 23,00.

Depunerea rapoartelor Comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci cu privire la proiectul Legii bugetului de stat şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este prevăzută pentru ora 18,00, după care va începe şedinţa comună în plen a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru dezbaterea şi adoptarea celor două proiecte – dezbateri generale şi dezbateri pe articole şi anexe.

Votul final ar urma să fie dat miercuri.

UPDATE 18.30 Bugetul, greu de votat. Numără 12.000 de pagini și parlamentarii abia găsesc amendementele.

UPDATE ORA 18.14 Comisiile parlamentare de buget-finanţe a aprobat, luni, bugetul Camerei Deputaţilor pe anul viitor cu 19 voturi “pentru”, şase “împotrivă” şi două abţineri. Potrivit proiectului de buget de stat pe anul 2024, bugetul Camerei Deputaţilor este de 686.982.000 de lei – credite de angajament, cu 12,71% mai mult ca anul acesta, şi 638.024.000 de lei – credite bugetare, cu 6,98% mai mult ca anul acesta. Cheltuielile curente vor fi în creştere faţă de anul acesta cu 7,35% şi vor fi de 538.129.000 lei credite de angajament şi 538.129.000 lei credite bugetare. Pentru cheltuieli de personal s-au alocat 419.542.000 de lei din credite de angajament şi 419.542.000 lei din credite bugetare, ambele în creştere cu 8,82% faţă de anul acesta.

UPDATE 18.09 Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului au avizat, luni, favorabil, proiectul de buget al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii pe anul 2024.

Bugetul MTI a trecut cu 19 voturi pentru, nouă împotrivă şi nicio abţinere.

MTI are pentru anul viitor un buget propus de peste 30 de miliarde de lei, care va ajuta la recuperarea decalajelor de dezvoltare economică a regiunilor şi a întârzierilor din ultimii 30 de ani din infrastructura mare de transport, potrivit ministrului de resort, Sorin Grindeanu.

UPDATE ORA 17.52 Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului au aprobat, luni, bugetul Senatului pe anul 2024.

Potrivit proiectului de buget de stat pe anul viitor, bugetul Senatului este de 355.025.000 de lei – credite de angajament şi 355.025.000 de lei – credite bugetare, cu 8,59 % în creştere faţă de acest an. Pentru cheltuieli de personal s-au alocat 205.482.000 de lei din credite de angajament şi 205.482.000 de lei din credite bugetare, cu 7,43% mai mult faţă de 2023.

UPDATE 17.38 Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au aprobat, luni, fără amendamente, bugetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe anul 2024.

Potrivit proiectului de buget transmis în Parlament de către Guvern, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va avea în 2024 un buget de 2,884 miliarde lei, în creştere cu 3,91% faţă de execuţia preliminată din acest an.

UPDATE 17.24 Proiectul de buget al Curţii de Conturi pentru anul 2024 a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament, cu 23 de voturi “pentru” şi 7 “împotrivă”.
El a menţionat că prin acest buget se asigură fonduri necesare pentru investiţii noi şi finalizarea celor începute în anul 2023, precum şi aplicarea drepturilor salariale prevăzute de Legea cadru 153/2017.

UPDATE 17.13 Proiectul de buget pentru 2024 al Ministerului Energiei a primit luni aviz favorabil din partea membrilor comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament, cu 22 de voturi “pentru” şi nouă “împotrivă”. Au fost depuse două amendamente, însă niciunul nu a fost aprobat.

UPDATE 17.06 Comisiile parlamentare de buget-finanţe au aprobat, luni, bugetul pe anul viitor al Administraţiei Prezidenţiale, cu 23 de voturi “pentru” şi opt “împotrivă”.

Bugetul Preşedinţiei pe anul 2024 este de 135.000.000 de lei din credite de angajament, cu 9,78% mai mult ca anul trecut, şi 109.699.000 de lei din credite bugetare, cu 0,90% mai mult ca anul trecut.

UPDATE 15.42 Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2024 a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament, cu 34 de voturi „pentru” şi 7 „împotrivă”. La proiectul de buget au fost depuse 15 amendamente, din care doar unul a fost aprobat, respectiv amendamentul depus de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, deputat PSD, care vizează redistribuirea unei sume de 268 de milioane de lei din buget pentru asigurarea despăgubirilor către fermierii care au fost afectaţi de fenomenelor meteo nefavorabile în toamna lui 2022.

UPDATE 14.51 Proiectul de buget pentru anul viitor al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii a fost avizat favorabil luni, cu 20 de voturi pentru, 5 împotrivă şi 3 abţineri. Parlamentarii din comisiile de specialitate au respins în bloc cele 120 de amendamente depuse la proiectul de buget pe anul 2024 al MTI, cu 20 de voturi pentru, 8 împotrivă şi nicio abţinere, scrie Agerpres.

UPDATE 14.49 Proiectul de buget pentru Ministerul Energiei, în 2024, a primit luni aviz favorabil din partea membrilor comisiilor reunite de specialitate din Parlament, cu 28 de voturi „pentru” şi şapte „împotrivă”, fără admiterea vreunui amendament. Conform proiectului de buget pe anul 2024, Ministerul Energiei are prevăzute, anul viitor, credite de angajament de 16,461 miliarde de lei şi credite bugetare în valoare de 8,017 miliarde de lei.

UPDATE 14.43 Comisiile parlamentare de specialitate au avizat favorabil, luni, proiectul bugetului de stat pe 2024 pentru Ministerul Educaţiei. S-au înregistrat 28 de voturi “pentru” şi 9 „împotrivă”. Potrivit proiectului, bugetul Ministerului Educaţiei va fi de 57.418.520 lei, în creştere cu 55,69% faţă de anul în curs.

UPDATE 14.40 Comisiile parlamentare reunite pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au aprobat, luni, cu amendamente, cu trei voturi împotrivă şi două abţineri, proiectul bugetului Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2024. Bugetul total al instituţiei este în sumă de 30,106 miliarde lei credite de angajament, în creştere cu 7,41%, şi de 27,987 miliarde lei credite bugetare, în creştere cu 0,62.

UPDATE 14.39 Bugetul Ministerului Muncii pentru anul viitor este de 75,9 miliarde lei, în creştere cu 13,3% faţă de execuţia preliminată de 66,9 miliarde lei, ceea ce înseamnă că românii îşi vor primi drepturile pe care le au de la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, a afirmat luni ministrul de resort, Simona Bucura-Oprescu. Întrebată cât înseamnă pensiile speciale în buget, ministrul Muncii a precizat că “pensiile de serviciu plătite prin Casa Naţională de Pensii Publice pentru cele şase categorii reprezintă 0,01% din PIB”, fiind în sumă de 1,78 miliarde lei. Totodată, ministrul Muncii a arătat că încă se lucrează la legea salarizării, fiind întrebată de sporurile bugetarilor.

UPDATE 14.24 Bugetul de stat pe anul 2024 este gândit, în ansamblu, ca un buget pentru dezvoltarea României cu accent pe investiţii, iar strategia pentru domeniul Culturii se va înscrie în această linie, a afirmat, luni, ministrul Raluca Turcan. Potrivit ministrului, în 2024, Ministerul Culturii are prevăzută o alocare bugetară cu peste 16% mai mare faţă de acest an, ceea ce va permite susţinerea evenimentelor majore, dar şi programele şi proiectele de investiţii demarate în ultimele luni.

UPDATE 14.18 Proiectul de buget al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a fost avizat, luni, favorabil de comisiile reunite de specialitate din Parlament, cu 33 de voturi “pentru” şi nouă “împotrivă”, fără amendamente admise. Conform proiectului de buget pe anul 2024, MEAT ar urma să aibă alocate anul viitor credite de angajament în valoare de aproximativ 3,419 miliarde de lei şi credite bugetare în cuantum de circa 1,308 miliarde de lei.

UPDATE 14.16 Proiectul de buget al Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene (MIPE) pentru anul 2024 a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite pentru Afaceri Europene din Parlament, cu 15 voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi o abţinere. Propunerea bugetară pentru acest minister a fost votată în forma iniţială, la bugetul MIPE nefiind depuse amendamente.

UPDATE 14.15 Comisiile de sănătate ale Parlamentului au avizat favorabil, luni, proiectul bugetului de stat pe 2024 pentru Ministerul Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Proiectul Guvernului propune la credite bugetare 18,894 miliarde lei şi la creditele de angajament 27,747 miliarde lei. Guvernul a alocat CNAS 62,552 miliarde de lei, iar la credite bugetare 62,358 miliarde de lei.

UPDATE 13.59 Parlamentarii din comisiile de specialitate au aprobat, luni, cu majoritate de voturi, proiectul de buget pe anul 2024 al Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Proiectul de buget a primit 25 de voturi „pentru”’, trei „împotrivă” şi două abţineri. La bugetul MAE au fost depuse peste 60 de amendamente, nefiind admis niciunul.

UPDATE 13.35 Parlamentarii din comisiile de specialitate au aprobat, luni, cu majoritate de voturi, proiectul de buget pe anul 2024 al Ministerului Muncii. Proiectul de buget a primit 19 voturi pentru şi 7 împotrivă. La bugetul Ministerului Muncii au fost depuse 2 amendamente, ambele fiind respinse.

UPDATE 12.51 Comisiile parlamentare de specialitate au avizat favorabil, luni, proiectul bugetului de stat pe anul 2024 pentru Ministerul Justiţiei, Ministerul Public (parchete), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Curtea Constituţională a României (CCR) şi Avocatul Poporului.

UPDATE 12.40 Ministrul Finanțelor Marcel Boloș prezintă, în comisia de buget, principalele prevederi ale proiectului de buget pe anul 2024. Educația și Sănătatea au cele mai mari creșteri de bugete, a spus el. Prin ordonanța 115 („ordonanța trenuleț”) s-a aprobat deja o creștere medie anuală de 20% a salariilor profesorilor, a spus ministrul. Comparativ cu luna iulie 2023, el a afirmat că majorările salariale cumulate ale profesorilor sunt de 50%.

El a precizat că caracteristicile majore ale bugetului sunt că acesta este orientat spre modernizare și spre investiții.

Pensia media în România va fi la 2.828 lei, a spus ministrul.

Pensia minimă socială crește de la 1.125 lei 1.281 lei – 1,442 milioane beneficiari.

Alocația de stat pentru copii – 3,595 milioane de beneficiari.

Pensiile de serviciu împreună cu celelalte componente care privesc ajutorul social sau alocația de plasament sunt indexate, încât întregul pachet pentru drepturile de asistență socială face ca bugetul alocat acestei componente să depășească 200 miliarde lei, a spus el.

Ministrul a spus că a patra caracteristică a bugetului este zero taxe și impozite noi pentru anul 2024 și zero toleranță față de evaziunea fiscală. „Dacă a fost un an în care am încercat să avem o ajustare fiscală moderată, lucrăm în paralel și la programele de sprijin adresate mediului de afaceri”, a precizat el.

Ministrul a amintit că la 1 ianuarie va intra în vigoare sistemul e-Factura și vor fi introduse scannerele din vămi.

A cincea caracteristică a bugetului va fi reducerea risipei de bani publici, a menționat ministrul.

Marcel Boloș a precizat că a șasea particularitate este un buget orientat spre viitorul tinerei generații și a angajaților: protecția Pilonului 2 de pensii. El a menționat două obiective urmărite: creșterea contribuției Pilonului 2 cu data de 1 ianuarie 2024, de la 3,75% la 4,75%, și impozitarea câștigurilor din plasamentele activului net deținut de asigurați. Deci nu este vorba de activul net al asiguratului, ci de aplicarea impozitului pe venit asupra câștigului net realizat de către asigurați.

Boloș a transmis că a prelungit scutirea de taxe pentru 200 lei din salariul minim până la următoarea majorare.

El a afirmat că Guvernul crește salariul minim de la 3.300 lei la 3.700 lei, o majorare netă de 138 lei.

UPDATE 12.38 Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil, luni, proiectul bugetului de stat pe 2024 pentru Ministerul Culturii. S-au înregistrat 12 voturi – “pentru”, 3 – “împotrivă” şi o abţinere. Proiectul Guvernului propune la creditele bugetare 1,370 miliarde lei, în creştere cu 12,04% faţă de anul curent, şi la creditele de angajament 1,888 miliarde lei, în creştere cu 33,42%.

UPDATE 12.12 Parlamentarii din comisiile de specialitate au aprobat, luni, cu majoritate de voturi, proiectul de buget pe anul 2024 al Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. Proiectul de buget a primit 29 de voturi pentru şi 20 împotrivă. La bugetul Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse au fost depuse 11 amendamente, fiind admis un amendament.

UPDATE 11.30 Comisiile parlamentare au început dezbaterile pe buget.

Știrea inițială

Legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 intră de luni în dezbaterea Parlamentului. Termenul pentru depunerea rapoartelor de către Comisiile de buget- finanţe este marţi, ora 18.00. Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru dezbaterea şi adoptarea Proiectului Legii bugetului de stat şi a Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este programată pentru marți, de la ora 20.00, iar votul final este programat miercuri.

Guvernul a transmis săptămâna trecută Parlamentului Legea bugetului de stat şi Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024.

Votul final va fi acordat miercuri, 20 decembrie, la finalizarea dezbaterilor.

Care este calendarul de dezbatere:

  • Vineri, 15.12.2023, ora 18,30 – Şedinţa Birourilor permanente reunite pentru stabilirea programului de dezbatere şi adoptare a bugetelor, cu consultarea liderilor grupurilor parlamentare. Distribuirea Proiectului Legii bugetului de stat şi a Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 către grupurile parlamentare şi comisii
  • Vineri, 15.12.2023, ora 18,30 – până Duminică, 17.12.2023, ora 14,00 – Depunerea amendamentelor de către deputaţi şi senatori
  • Duminică, 17.12.2023, începând cu orele 14,00 – Centralizarea şi gruparea amendamentelor la comisii pe ordonatori principali de credite
  • Luni, 18.12.2023, ora 10,00 – Ședința Birourilor permanente reunite pentru stabilirea timpilor de dezbatere în comisiile buget-finanțe
  • Luni, 18.12.2023, între orele 11,00 – 15,00 – Şedinţe comune ale comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru examinarea, avizarea şi depunerea avizelor la comisiile buget -finanţe
  • Luni, 18.12.2023, între orele 12,00-13,00 – Dezbateri generale în cadrul comisiilor buget – finanţe
  • Luni, 18.12.2023 ora 16,00 – până la finalizarea dezbaterilor –  Dezbateri în cadrul comisiilor buget-finanţe cu ordonatorii principali de credite şi elaborarea rapoartelor asupra Proiectului Legii bugetului de stat şi a Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024
  • Marți, 19.12.2023 ora 18,00 –  Depunerea rapoartelor comisiilor buget-finanţe cu privire la Proiectul Legii bugetului de stat şi la Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024
  • Marți, 19.12.2023 ora 19,00 – Şedinţa Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru stabilirea timpilor de dezbatere în plen
  • Marți, 19.12.2023, ora 20,00 -până la finalizare – Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru dezbaterea şi adoptarea Proiectului Legii bugetului de stat şi a Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024: dezbateri generale, dezbateri pe anexe
  • Miercuri, 20.12.2023 la finalizarea dezbaterilor Vot final

USR a anunțat deja că are peste 400 de amendamente la bugetul pe 2024.

Guvernul a adoptat joi noapte proiectul de buget și ordonanța austerității după ce a întârziat ședința cu 9 ore. Economedia a relatat pe parcursul zilei cum ordonanța a fost modificată încontinuu, iar Finanțele și Munca s-au certat pe prevederi. De exemplu, Munca reproșa Finanțelor că a omis să scutească de taxe 200 de lei din salariul minim. Prevederea nu se regăsea, într-adevăr, în proiectul de ordonanță aausterității. La finalul ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a declarat că 200 de lei din salariul minim vor fi scutiți de taxe până la 1 iulie 2024, când va crește din nou salariul minim.

Pe 14 decembrie, guvernul a schimbat din nou ordonanța austerității și a șters procentele de majorare a salariilor profesorilor. Acum menționează că salariile „se majorează în anul 2024 cu 20%, în medie, în 2 tranşe: „prima tranşă începând cu data de 01.01.2024” și „a doua tranşă începând cu data de 01.06.2024”.

Premierul a spus după ședința de Guvern că se majorează salariile profesorilor, dar nu și cu cât. Citește aici forma modificată a ordonanței austerității.

Comentarii

  1. Guvernul lui Ciolacu are niste puncte unde a facut lucruri bune si au o traiectorie buna in mare, dar scartaie la anumite decizii de noaptea mintii. Daca reuseste sa faca salariile de minim 4000 ar fi o realizare!

  2. 4000? Putin! De ce nu 7000? Sau 4133? Cum aleg ei sumele? Eu sper ca in 2088 să ajunga la 18500 de euro! (O pâine va fi 850, litrul de benzina 520… o dar am uitat: nu va mai fi ue (si cred ca nici ro; mai degraba va fi rom)

  3. Creșterile aste numai rău fac.Cresc salarii,pensii,cresc și prețurile.O sa mergem cu sacul de bani sa luăm o pâine.Mai degrabă era buna o austeritate drastică.Cei ce ne vând de toate iși vor partea din creșterile astea Și ce-am făcut atunci?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *