Guvernul a adoptat bugetul pe 2024, după o ședință întârziată cu 9 ore. Marcel Ciolacu: Salariul minim va crește la 3.700 lei, din iulie / Premierul a spus că se majorează salariile profesorilor, dar nu și cu cât/ Principalele teme de discuție în coaliție: salariile profesorilor, cheltuielile cu pensiile, restricții la microîntreprinderi

Ședință Guvern proiect buget 2024 Marcel Ciolacu Marcel Boloș Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

UPDATE 00.04 Guvernul a adoptat proiectul de buget pe anul 2024 și „ordonanța austerității“, cea care stabilește principalele măsuri fiscale care intră în vigoare la 1 ianuarie 2024, pe baza căreia se face bugetul, după o ședință întârziată cu 9 ore.

UPDATE 21.10 A început ședința de Guvern. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, ironic, că „vom face un buget noaptea ca hoții“. El a afirmat că se majorează salariile profesorilor, dar nu a precizat cifra. Salariul minim brut va crește de la 1 iulie la 3.700 lei, a mai spus el.

Principalele declarații ale lui Marcel Ciolacu:

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
  • Aș dori să felicit și Ucraina, și Moldova. Aș dori să felicit și Georgia, din acest moment este țară candidat.
  • Adoptăm astăzi bugetul de stat pe 2024, axat pe investiții de circa 7% din PIB. Anul viitor investițiile vor contribui cu jumătate la creșterea economică. Creșterea investițiilor va fi dublă față de cea a consumului.
  • Aici este cheia dezvoltării României. Cu discuții lungi, câteodată și mai aprinse, am lucrat cu toată echipa guvernamentală, dar cum este corect vreau să îi mulțumesc ministrului Finanțelor pentru tot efortul depus în ultimele șase luni.
  • Țintim o creștere economică de 3,4%, a doua cea mai mare din UE. Asta înseamnă 150 de miliarde de lei în plus la PIB-ul României față de acest an.
  • Bugetul asigurărilor sociale probează că există bani atât pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie, cu rata inflației de 13,8%, cât și pentru recalcularea pensiilor de la 1 septembrie.
  • Sunt prevăzute și fonduri pentru a crește alocațiile și ajutoarele sociale.
  • Majorăm salariile profesorilor.
  • Există necesarul pentru o mărire de 5% in sistemul bugetar, nu și la demnitari.
  • Investițiile sunt de 120 de miliarde de lei, un record absolut după anul 1989.
  • Avem cel ai mare buget din istorie la educație, cu peste 21 miliarde lei mai mult decât în 2023.
  • La transporturi alocăm cu 27% mai mulți bani, 6,5 miliarde lei în plus.
  • Finanțăm masiv toate prioritățile guvernului.
  • La Anghel Saligny, alocăm cu 3,7 miliarde lei mai mult, dublu față de 2023.
  • Nu vor exista creșteri de taxe în 2024. Majorarea de venituri va fi efectul multiplicării economice a investițiilor și a luptei contra evaziunii.
  • Am pretenții sporite la Fisc și Vamă în 2024, să-și facă mai bine treaba.
  • Ținta pentru 2024 este ca inflația să scadă sub 5%.
  • Continuăm reducerea cheltuielilor statului. Săptămâna aceasta am discutat reorganizarea a șase ministere, urmează restul.
  • Mâine depunem cererea de plată numărul 3 din PNRR.
  • Salariul minim în 2024 – propunerea a noastră este 3.700 de lei, de la 1 iulie.
  • Până atunci, păstrăm facilitatea de 200 lei scutiți de taxe din salariul minim brut.

Anterior:

Ședința de Guvern de joi în care urma să se discute proiectul de buget pe anul 2024 și „ordonanța austerității” care reglementează principalele măsuri fiscale întârzie de peste 8 ore. Liberalii și social-democrații nu reușesc să se pună de acord pe anumite subiecte, cum ar fi finanțarea pentru pensii, salariile profesorilor și scutirea de taxe a 200 de lei din salariul minim. De asemenea, anumite măsuri ar putea fi eliminate sau modificate, cum ar fi unele restricții pentru microîntreprinderi sau valoarea tichetelor pentru programul Rabla.

  • Pe de o parte, Digi24 transmite informații care atacă miniștrii social-democrați. De exemplu, aceștia citau că Ministerul Finanțelor condus de liberalul Marcel Boloș i-a reproșat Ministerului Muncii condus de social-democrata Simona Bucura-Oprescu că a subestimat cheltuielile cu pensiile stabilite de noua lege a pensiilor. Pe de altă parte, publicații apropiate de social-democrați, precum știripesurse.ro, afirmă că social-democrații de la Muncă reproșează Finanțelor că au omis să scutească de taxe 200 de lei din salariul minim.

UPDATE 20.04 Ședința de guvern încă nu a început, deoarece în coaliție încă se discută despre salariile profesorilor.

UPDATE 19.25 Guvernul modifică, din nou, valoarea voucherelor pentru programul Rabla Plus pentru mașinile electrice, potrivit surselor guvernamentale. Astfel că, voucherele ajung acum la suma de 5.100 euro.

„(1) În anul 2024, începând cu prima sesiune pentru acceptarea şi înscrierea solicitanţilor deschisă după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2020 – 2024, nu se mai acordă ecobonusuri, iar cuantumul ecotichetelor, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare, se acordă astfel:
a) 25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;
b) 13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP;
c) 13.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice

(2) În anul 2024, începând cu prima sesiune pentru acceptarea şi înscrierea solicitanţilor deschisă după data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2020 – 2024, nu se mai acordă ecobonusuri.

(3) În anul 2024, finanțarea care se acordă prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională este în sumă de 10.000 lei/ solicitant.

(31) Prin derogare de la alin.(3), finanțarea care se acordă prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, a cărui sesiune se află în desfășurare sau ale carui contracte mai sunt în derulare la data prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului, este în sumă de 20.000 lei/solicitant.

(4) Prevederile alin. (1) și (2) nu se aplică solicitanților instituții publice, astfel cum sunt acestea definite la definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare”, potrivit ordonanței „trenuleț”.

UPDATE 18.30 Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ la legea bugetului pe 2024. Au fost exprimate 32 de voturi, dintre care 28 de voturi nefavorabile și 4 favorabile cu observații.

Dincolo de optimismul excesiv și nejustificat în privința veniturilor, CES arată că proiectul de buget pe 2024 nu prevede majorări salariale pentru nicio categorie de salariați din sistemul sanitar și atenționează asupra reducerii bugetului la subprogramul de servicii pentru persoanele cu autism, care vor fi astfel grav afectate.

„În contextul alocării de timp insuficient (mai puțin de 24 ore) pentru analiza unor documente complexe ce însumează peste 1200 de pagini, impactul proiectului de act normativ nu a putut fi evaluat în mod corespunzător.

O analiză preliminară relevă un optimism excesiv și nejustificat în privința nivelului veniturilor și un impact semnificativ asupra numeroase industrii, angajatori, angajați și reprezentanți ai mediului non-guvernamental deopotrivă.”, atenționează CES.

UPDATE 18.04 Voucherele pentru programul Rabla Plus pentru mașini electrice vor fi reduse în cele din urmă la 2.000 de euro, de la 11.000 de euro, transmit surse guvernamentale pentru Economedia. Publicația 0-100.ro scria anterior că ele vor fi reduse la 5.500 euro. 

Prevederea din „ordonanța trenuleț”, la ora 17.30:

Art. XXXIX – (1) În anul 2024, cuantumul ecotichetului acordat prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2020 – 2024 este în sumă maximă de 10.000 lei.
(2) În anul 2024, cuantumul primei de casare acordate prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2020 – 2024 este în sumă de maxim 3.500 lei pentru achiziţionarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat, respectiv 5.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate. Prima de casare se acordă numai în cazul în care beneficiarul deține în proprietate autovehicolul uzat pentru o perioadă mai mare de 3 ani.
(3) În anul 2024, finanțarea care se acordă prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională este în sumă de 10.000 lei/ solicitant.

UPDATE 17.30 Ministerul Muncii a făcut observație către Ministerul Finanțelor că trebuie să prevadă în Codul Fiscal scutirea de taxe pentru 200 de lei din salariul minim, au confirmat surse și pentru Economedia.

Însă această prevedere nu se regăsește în „ordonanța trenuleț”, ceea ce înseamnă că Guvernul vrea să renunțe la scutire.

Aceasta ar însemna o creștere mai mică a salariului minim decât previzionat sau chiar o scădere în unele cazuri.

Miercuri, după ședința Consiliului Național Tripartit, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete, afirma că  scutirea de taxe a celor 200 de lei din salariul minim probabil va fi eliminată de anul viitor.

Începând cu 1 ianuarie 2023, se aplică o scutire de impozit și contribuții sociale obligatorii pentru o sumă de 200 de lei din salariul minim brut, care se acordă obligatoriu, în anumite condiții.

Astfel, în loc să plătească CAS și CASS ca pentru un salariu brut de 3.300 de lei (adică 825 de lei pentru pensii și 330 de lei pentru sănătate), angajatorii plătesc contribuțiile respective raportându-se la un salariu brut de 3.100 de lei (adică 775 de lei pentru pensii și 310 lei pentru sănătate).

UPDATE 16.12 Salariile angajaților din Învățământ nu vor crește cu același procent, „pentru toți la fel”, a declarat de la Palatul Victoria liderul Federației „Alma Mater”, Anton Hadăr. Acesta a spus că vor fi procente diferite, care pot să însemne 14% sau „poate ca să fie și mai puțin”, dar că pe medie creșterile vor fi de 20%. Hadăr a mai spus că sindicaliștii din învățământ au fost chemați de aseară să mai discute încă o dată grilele de salarizare din Educației cu premierul Ciolacu, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș și ministrul Educației, Ligia Deca, scrie EduPedu.

UPDATE 15.20 Profit.ro scrie, citând surse guvernamentale, că Guvernul aduce în aceste momente modificări proiectului de ordonanță cu măsuri fiscale, înainte de a adopta documentul. Printre măsurile asupra cărora se revine, se află și restricționarea regimului microîntreprinderilor de aplicarea acestui tip de impozitare și de către afiliați, inclusiv rude. Economedia a scris AICI despre modificările aduse pentru microîntreprinderi.

UPDATE 14.10 Publicația 0-100.ro citează surse guvernamentale și afirmă că tichetele pentru programul Rabla Plus pentru achiziția unei mașini electrice vor fi diminuate la 25.500 lei (5.500 euro) de la 54.000 lei (11.00o euro) în prezent, după ce „ordonanța trenuleț” le tăia la numai 10.000 lei (2.000 euro).

UPDATE 13.48 Consiliul Fiscal condus de academicianul Daniel Dăianu avertizează, în opinia preliminară asupra proiectului bugetului de stat pe anul 2024, că deficitul bugetar pe anul 2024 ar putea să depășească semnificativ deficitul pentru 2023. Astfel, ar putea să aibă loc aceeași situație ca în 2023, când veniturile au fost supraestimate și cheltuielile subestimate, așa că Guvernul a trebuit să vină cu măsuri fiscale care au crescut taxele și impozitele și au adus austeritate pentru unii bugetari, pentru a reduce deficitul bugetar. (Detalii AICI)

UPDATE Salarizarea profesorilor și a personalului din școli pentru anul 2024 va fi decisă printr-o ordonanță de urgență separată de ordonanța „trenuleț”. Asta au declarat la ieșirea de la Palatul Victoria liderii sindicali care au discutat cu premierul Ciolacu, ministrul Finanțelor și al Educației, scrie EduPedu.

UPDATE Salarizarea profesorilor și a personalului din școli pentru anul 2024 va fi decisă printr-o ordonanță de urgență separată de ordonanța „trenuleț”. Asta au declarat la ieșirea de la Palatul Victoria liderii sindicali care au discutat cu premierul Ciolacu, ministrul Finanțelor și al Educației, scrie EduPedu.

Salarizarea personalului din școli de la 1 ianuarie 2024 va fi stabilită printr-o ordonanță de urgență distinctă, potrivit declarațiilor făcute de liderul FSLI Simion Hăncescu. Marius Nistor de la FSE a explicat că necesitatea unui alt act normativ este dată de faptul că în actuala formă a ordonanței trenuleț erau puse doar cadrele didactice și personalul nedidactic, fără funcțiile de conducere, îndrumare și control.

Știrea inițială

Guvernul a amânat ședința de joi, pentru că nu are încă avizele pe „ordonanța austerității” și pe proiectul de buget pe anul 2024. Amintim că documentele nu au stat nici 24 de ore în dezbatere publică, fiind postate pe site-ul Ministerului Finanțelor miercuri, la ora 13.00.

Ședința de Guvern era programată pentru ora 12.00, dar a fost amânată.

Consiliului Economic și Social așteaptă avizele de la ministere, iar ședința CES va avea loc abia la ora 14.00.

Amintim că Ministerul Finanțelor a publicat miercuri, în dezbatere publică, „ordonanța trenuleț”, cea care stabilește principalele măsuri fiscale care intră în vigoare la 1 ianuarie 2024, pe baza căreia se face bugetul. (Detalii, AICI) Economedia a dezvăluit în exclusivitate această ordonanță, care vine cu măsuri de austeritate: se taie finanțarea pentru Educație, salariile profesorilor cresc cu numai 13%, de la 1 ianuarie, în loc de 40%.

Totodată, Ministerul Finanțelor a publicat miercuri și proiectul de buget pe anul 2024. Legea bugetului se construiește pe un deficit bugetar de 86,6 miliarde lei pentru 2024, respectiv 5% din PIB. (Detalii, AICI)

Mediul de afaceri critică legea bugetului de stat pe anul 2024, spunând că vede „un optimism excesiv și nejustificat” în privința nivelului veniturilor din bugetul pe anul 2024. Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, susține că bunii plătitori de taxe vor fi chemați din nou să achite un deficit mai mare, deși se promite că în 2024 nu vor exista creșteri de taxe.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Țintim o creștere economică de 3,4%, a doua cea mai mare din UE. Asta înseamnă 150 de miliarde de lei în plus la PIB-ul României față de acest an.

    3.4%*PIB=150 => PIB = 4411 miliarde pe 2024???, ceva nu e bine la calculul lor?

  2. Cât de viabil și bine construit a fost bugetul de stat pe anul 2024 vom ști la anul pe vremea aceasta, dar la prima vedere ministrul Bolos s=a străduit sa=l faca mai realist , cel puțin față de anii trecuți, promovând majorarea salariului minim la 01 iulie în loc de 01 ianuarie.Insa există o necunoscută care poate da peste cap calculele bugetare planificate și anume procentul de majorare a salariilor profesorilor, lăsat deocamdată în aer.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.