Încetinire puternică a creșterii economice a Chinei, în trimestrul al II-lea (estimare experți)

asian-builder-china-33266 china muncitori Sursa: Pixabay

China ar urma să anunțe joi o încetinire puternică a creșterii economice în trimestrul al doilea, din cauza consumului intern și a problemelor care încă persistă pe lanțurile de aprovizionare. Un grup de 12 experți interogați de AFP mizează în medie pe o creștere de 7,7% în cifre anualizate a produsului intern brut (PIB) al celei de-a doua economii mondiale, în perioada aprilie – iunie, scrie Le Figaro.

Cifra oficială a PIB-ului Chinei este privită cu atenție de analiști, având în vedere ponderea acestei țări în economia mondială. Acest ritm de creștere ar însemna a doua cea mai bună performanță trimestrială a gigantului asiatic din 2013. În primul trimestru, China a înregistrat un avans puternic al PIB-ului (+18,3% în cifre anualizate), o creștere susținută însă și de baza slabă de raportare de la începutul lui 2020, când activitatea era paralizată de Covid-19.

Țara a fost prima care a regăsit la sfârșitul lui 2020 un nivel de activitate anterior pandemiei. Dar anumite sectoare, în special serviciile, întâmpină în continuare probleme și rămân „considerabil penalizate”, arată o notă a băncii de afaceri CICC. Serviciile, printre care turismul și industria hotelieră, reprezintă peste 50% din activitatea țării. În cauză: apariția în primăvară a unui focar de Covid-19 în Guangdong (sud), o provincie foarte populată unde sunt prezente numeroase uzine.

Degradarea condițiilor sanitare în această regiune care se află la originea unui sfert din exporturile chinezești a afectat și producția și livrarea mărfurilor către export. Portul Yantian (sud) a oprit în primăvară timp de șase zile încărcarea de noi containere pentru export iar revenirea la normalitate a durat săptămâni. Drept urmare, companiile se confruntă cu probleme în creștere în ceea ce privește aprovizionarea, exacerbate de perturbările mondiale legate de epipdemie, arată experta Christina Zhu, de la agenția de rating Moody’s.

O situație care a antrenat la nivel mondial un acces al prețurilor materiilor prime, în special petrolul. „Acest lucru afectează producătorii și amenință creșterea țării”, avertizează Christina Zhu.

Exporturile Chinei au cunoscunt însă o revenire suprinzătoare în iunie (+32,2% în cifre anualizate), cel mai rapid ritm din ultimele trei luni, în condițiile în care majoritatea analiștilor se așteptau la o încetinire.

Încetinirea avansului PIB-ului poartă și amprenta Beijingului, care a „frânat acordarea de credite companiilor și gospodăriilor pentru a limita gradul de îndatorare”, arată analistul băncii Commerzbank, Hao Zhou. Într-un context de încetinire a ritmului relansării, banca centrală a anunțat vineri o scădere a dobânzii la rezervele obligatorii ale băncilor, o măsură care ar trebui să permită creșterea creditării companiilor și susținerea economiei.

Decizia, care va intra în vigoare în 15 iulie, ar trebui să permită pe termen lung înjectarea a 1.000 de miliarde de yuani (130 miliarde euro) în economie. Experții interogați de AFP mizează pe o creștere a Chinei de 8,4% în acest an, o estimare identică cu cea a Fondului Monetar Internațional.

china muncitori Sursa: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *