India interzice exporturile de grâu din cauza secetei care periclitează recolta din acest an. Temeri globale legate de aprovizionarea cu mâncare

G4Media mai 14, 2022 0 comentarii
Grau / Pexels

India a anunţat sâmbătă că interzice exporturile de grâu, la numai câteva zile după ce preconiza un nivel record al livrărilor anul acesta, transmite Reuters, citată de Agerpres. Măsura luată din cauza caniculei care a afectat recolta ar putea duce la o scumpire a grâului pe plan mondial, după ce piaţa internă a înregistrat deja cotaţii fără precedent, până la 322,71 dolari tona.

Un dealer din New Delhi a apreciat că producţia naţională va fi anul acesta de 100 de milioane de tone, sub aşteptări, iar achiziţiile de grâu ale guvernului indian au scăzut cu peste 50%.

Achizitorii internaţionali contau pe exporturile din India, al doilea mare producător de grâu din lume, deoarece resursele din zona Mării Negre au scăzut puternic în urma invaziei ruse în Ucraina.

Înainte de interdicţie, India conta pe exportul a 10 milioane de tone de grâu în anul fiscal început la 1 aprilie.

Guvernul de la New Delhi a anunţat că vor fi permise doar exporturile în baza unor scrisori de credit deja emise şi cele către ţări care solicită grâu din motive de securitate alimentară. Reuters apreciază că deficitul de grâu de pe pieţele internaţionale va afecta în primul rând consumatorii săraci din Africa şi Asia. (Foto: Pexels.com)

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.