Indonezia, cel mai mare producător mondial de ulei de palmier, vrea să interzică exporturile celui mai utilizat ulei, pentru a asigura necesarul intern

palmier Sursă foto: Pexels

Indonezia, cel mai mare producător mondial de ulei de palmier, a anunţat planuri de a interzice exporturile celui mai utilizat ulei vegetal, într-o mişcare şoc care ar putea amplifica şi mai mult inflaţia alimentară la nivel mondial, transmite Reuters, citat de News.ro.

Oprirea livrărilor de ulei de gătit şi de materie primă pentru acesta, care este utilizat pe scară largă în produse de la prăjituri la produse cosmetice, ar putea creşte costurile pentru producătorii de alimente ambalate la nivel global şi ar putea obliga guvernele să aleagă între utilizarea uleiurilor vegetale în alimente sau pentru biocombustibil.

Indonezia asigură mai mult de jumătate din livrările globale de ulei de palmier. Într-o transmisiune video, preşedintele Indoneziei Joko Widodo a spus că doreşte să asigure disponibilitatea produselor alimentare pe piaţa internă, după ce inflaţia alimentară globală a urcat la un nivel record după invazia Rusiei asupra producătorului major de plante Ucraina.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Voi monitoriza şi evalua implementarea acestei politici, astfel încât disponibilitatea uleiului de gătit pe piaţa internă să devină abundentă şi accesibilă”, a spus el.

Anunţul va afecta consumatorii din India, cumpărătorul de top, şi pe cei la nivel global, a declarat Atul Chaturvedi, preşedintele organizaţiei comerciale Solvent Extractors Association of India (SEA).

„Această măsură este destul de nefericită şi total neaşteptată”, a spus el.
Preţurile uleiurilor vegetale alternative au crescut ca răspuns la măsura care va intra în vigoare pe 28 aprilie.

Preţul uleiului de soia, al doilea cel mai folosit ulei vegetal, a crescut cu 4,5% până la un nivel record de 83,21 cenţi pe livră la Chicago Board of Trade.

Preţurile globale ale uleiului de palmier brut, pe care Indonezia îl foloseşte pentru uleiul de gătit, au crescut la maxime istorice în acest an, pe fondul cererii în creştere şi al producţiei slabe din partea producătorilor de top Indonezia şi Malaezia, plus o decizie a Indoneziei de a restricţiona exporturile de ulei de palmier în ianuarie, care a fost ridicată în martie.

Companiile de produse de uz casnic şi produse alimentare, inclusiv Procter & Gamble, Nestle  şi Unilever sunt mari cumpărători de ulei de palmier.

Producătorul de cookie-uri Oreo Mondelez International reprezintă 0,5% din consumul de ulei de palmier la nivel global, potrivit site-ului său. Alte ţări au experimentat protecţionismul culturilor pentru a încerca să menţină preţurile interne scăzute.

Argentina, cel mai mare exportator mondial de soia procesată, a oprit pentru scurt timp noile vânzări în străinătate de ulei şi făină de soia la mijlocul lunii martie, înainte de a majora cota impozitului la export pentru aceste produse la 33% de la 31%.

Departamentul Agriculturii al SUA a cerut cooperarea internaţională în timpul războiului din Ucraina, mai degrabă decât interzicerea exporturilor. Preţurile globale ale uleiului comestibil au crescut la maxime istorice în 2022 din cauza şocurilor de aprovizionare. Pieţele globale de ulei comestibil au fost tulburate anul acesta de invazia Ucrainei de către Rusia, o mişcare pe care Rusia o numeşte o ”operaţiune specială” de demilitarizare a vecinului său, care a oprit transporturile de ulei de floarea soarelui din regiune.
Marea Neagră reprezintă 76% din exporturile mondiale de ulei de floarea soarelui, iar livrările din regiune a fost grav afectat de când forţele ruse au intrat în Ucraina în februarie.

Nici rezervele mari de alternative, inclusiv soia şi uleiul de rapiţă, nu sunt disponibile cu uşurinţă, după ce secetele au afectat cele mai recente recolte din Argentina, Brazilia şi Canada.

Noi instalaţii pentru procesarea uleiului de soia şi de canola urmează să se deschidă în Statele Unite şi, respectiv, Canada în următorii ani, pe măsură ce cererea de biocombustibili pe bază de plante creşte, dar creşterea producţiei pe termen scurt va fi dificilă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: