Industria auto din România cere amânarea normelor care impun Marii Britanii să plătească tarife vamale pentru mașinile exportate în UE/ Solicitări similare au venit de la cei care au fabrici auto în UK și de la constructorii germani

brexit-steagul-uk-ue Foto: Brexit / Pexels.com

Reprezentanții industriei auto solicită extinderea condițiilor comerciale UE cu Marea Britanie în privința tarifelor pentru origini preferențiale ale bateriilor pentru vehiculele electrice.

De la semnarea Acordului de comerț și cooperare Regatul Unit-UE în 2020, industria auto a investit masiv în vehicule electrice în toată Europa, arată un comunicat al Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania – ACAROM.

Și în Romania, investițiile anunțate sunt semnificative, cu 490 de milioane de euro anunțate de Ford Otosan, precum si alte investiții importante anunțate de Automobile Dacia și furnizori prezenți în Romania, investiții ce vor susține electrificarea acestei industrii, notează ACAROM.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Conform acordului comercial convenit la ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, 45% din valoarea unui vehicul electric vândut în Uniunea Europeană trebuie să provină din Marea Britanie sau din UE începând cu 2024 pentru a evita tarifele. Dar, după cum arată ACAROM, un pachet de baterii poate reprezenta până la jumătate din costul unui nou vehicul electric. De asemenea, bateriile sunt grele și costisitoare pentru a fi transportate pe distanțe lungi.

Producătorii de automobile se confruntă altfel cu taxe de export de 10% la vehiculele electrice.

În urmă cu două săptămâni, puternica asociație a industriei auto din Germania a cerut Uniunii Europene și Marii Britanii să amâne normele post-Brexit despre care spune că ar împiedica tranziția către vehiculele electrice. Această solicitare a fost făcută la începutul lunii și de producătorii auto din Marea Britanie.

Reprezentanții Stellantis, firmă care produce vehicule Vauxhall, Fiat, Opel şi altele în două fabrici din Marea Britanie, cu peste 5.000 de angajaţi, au spus că, dacă îşi va produce bateriile în China şi Europa continentală în următorii ani, aşa cum este planificat în prezent, se va confrunta cu ”costuri logistice mai mari”, care ar ameninţa ”durabilitatea operaţiunilor noastre de producţie din Marea Britanie”.

De asemenea, acestea ar reprezenta un “pericol pentru dezvoltarea e-mobilității”, deoarece ar afecta întregul lanț de aprovizionare din UE, inclusiv producătorii de baterii, ceea ce ar face ca Europa să rămână și mai mult în urmă ca loc de producție.

“Acest lucru ar pune frână transformării”, a declarat grupul de lobby.

“În acest context, industria auto națională și europeană solicită extinderea cerințelor comerciale actuale până în 2027, pentru a permite timp lanțului de aprovizionare cu baterii să se dezvolte în Europa și pentru a satisface cererea de vehicule electrice. Tarifele vor afecta atât producătorii din Marea Britanie, cât și din UE, așa că este vital ca Regatul Unit și Uniunea Europeana să identifice rapid o soluție pentru evitarea acestor tarife.”, notează comunicatul Asociației Constructorilor de Automobile din Romania – ACAROM.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: