Industria auto din România începe să simtă presiunea globală: producția scade, iar scumpirile și reducerea vânzărilor par tot mai probabile, conform Știrileprotv.ro.
În aceste condiții, există temeri serioase că vânzările vor scădea. Producția de autoturisme în fabricile de la Craiova și Mioveni a înregistrat deja un declin, în primele trei luni ale acestui an.
Anul a început cu scăderi pentru producătorii auto români.
Martie a fost a treia lună în care producția de autoturisme în uzinele de la Craiova și Mioveni a frânat. Au fost în jur de 3.000 de unități în minus față de aceeași lună a anului trecut, arată datele Asociației Constructorilor de Automobile din România. În ianuarie și februarie, declinul a fost și mai mare. Astfel că primul trimestru al anului s-a încheiat cu o scădere a producției de peste 11 procente față de anul trecut.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
O explicație este ajustarea liniilor de producție la noile modele introduse, cele mai multe fiind de dimensiuni mai mari decât precedentele, în contextul în care mulți oameni au vrut să cumpere SUV-uri. Dar sunt și temeri în contextul războiului comercial.
„Consider că ar mai putea fi, dar nu avem informații în acest sens, și o ajustare la cerințele de piață. Dacă am văzut o scădere de 3% a pieței de automobile la nivelul Uniunii Europene, este posibil să fie și o ajustare a nivelului acesta de producție, în funcție de nivelul de cerințe pe piață”, a spus Adrian Sandu, ACAROM.
Explicând că vrea să protejeze producătorii americani, Donald Trump nu a amânat și tarifele auto. Acestea afectează însă industria de peste tot, inclusiv cea din România. Livrăm nu doar mașini, ci mai ales componente auto în Germania, Franța și Italia unor mari producători, care la rândul lor vând autoturisme în Statele Unite. Astfel că întreaga piață este amenințată de creșteri de prețuri, iar România nu scapă.
„Există acest sentiment de neliniște, la limita chiar a spaimei și a haosului în ceea ce privește viitorul pe termen scurt al industriei auto. Suntem fix în situația de a ni se micșora comenzile și de a ni se micșora și marjele de profit în România. Ce ar însemna asta pentru economia României? Ar însemna un produs intern brut mai mic, taxe mai mici colectate de la aceste companii și ar însemna poate și șomaj mai ridicat din acest sector”, a declarat Dragoș Cabat, analist economic.
Industria auto a devenit baza economiei românești, fiind printre cei mai mari contributori la PIB-ul țării noastre.