Industria auto din România începe să simtă presiunea globală: Producția scade, prețurile ar putea crește

ford, masini, fabrica, auto

Industria auto din România începe să simtă presiunea globală: producția scade, iar scumpirile și reducerea vânzărilor par tot mai probabile, conform Știrileprotv.ro.

În aceste condiții, există temeri serioase că vânzările vor scădea. Producția de autoturisme în fabricile de la Craiova și Mioveni a înregistrat deja un declin, în primele trei luni ale acestui an.

Anul a început cu scăderi pentru producătorii auto români.

Martie a fost a treia lună în care producția de autoturisme în uzinele de la Craiova și Mioveni a frânat. Au fost în jur de 3.000 de unități în minus față de aceeași lună a anului trecut, arată datele Asociației Constructorilor de Automobile din România. În ianuarie și februarie, declinul a fost și mai mare. Astfel că primul trimestru al anului s-a încheiat cu o scădere a producției de peste 11 procente față de anul trecut.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

O explicație este ajustarea liniilor de producție la noile modele introduse, cele mai multe fiind de dimensiuni mai mari decât precedentele, în contextul în care mulți oameni au vrut să cumpere SUV-uri. Dar sunt și temeri în contextul războiului comercial.

„Consider că ar mai putea fi, dar nu avem informații în acest sens, și o ajustare la cerințele de piață. Dacă am văzut o scădere de 3% a pieței de automobile la nivelul Uniunii Europene, este posibil să fie și o ajustare a nivelului acesta de producție, în funcție de nivelul de cerințe pe piață”, a spus Adrian Sandu, ACAROM.

Explicând că vrea să protejeze producătorii americani, Donald Trump nu a amânat și tarifele auto. Acestea afectează însă industria de peste tot, inclusiv cea din România. Livrăm nu doar mașini, ci mai ales componente auto în Germania, Franța și Italia unor mari producători, care la rândul lor vând autoturisme în Statele Unite. Astfel că întreaga piață este amenințată de creșteri de prețuri, iar România nu scapă.

„Există acest sentiment de neliniște, la limita chiar a spaimei și a haosului în ceea ce privește viitorul pe termen scurt al industriei auto. Suntem fix în situația de a ni se micșora comenzile și de a ni se micșora și marjele de profit în România. Ce ar însemna asta pentru economia României? Ar însemna un produs intern brut mai mic, taxe mai mici colectate de la aceste companii și ar însemna poate și șomaj mai ridicat din acest sector”, a declarat Dragoș Cabat, analist economic.

Industria auto a devenit baza economiei românești, fiind printre cei mai mari contributori la PIB-ul țării noastre.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.