Industria auto din România va fi afectată de un nou regulament UE privind produsele din defrișări. Bogdan Barbu, Deloitte: Producția de anvelope este vizată / Companiile riscă sancțiuni de 4% din afaceri

Bogdan Barbu, Deloitte Romania Sursa: Deloitte România

„Regulamentul Uniunii Europene privind Defrișările” (EUDR) care interzice comercializarea unor produse provenite din defrișări în spațiul comunitar, dar și exportul acestora către alte piețe, va intra în vigoare la 31 decembrie 2025, potrivit unui material de opinie realizat de Bogdan Barbu, partener și lider al Serviciilor de Consultanță pentru sectorul Auto, Deloitte România.

Termenul a fost amânat cu un an, astfel că cei implicați în operațiuni cu produsele vizate au la dispoziție o perioadă suplimentară de timp să se pregătească pentru conformare, aspect benefic, având în vedere complexitatea procedurilor pe care le impune reglementarea.

În România, pe lângă alte domenii cum ar fi zona de retail, este anticipat un impact semnificativ asupra industriei auto, în special producția de anvelope din cauciuc, consideră acesta.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Regulamentul prevede o serie de obligații de verificare și de raportare pentru operatorii și comercianții din lanțul de aprovizionare, din care să rezulte că au întreprins toate demersurile necesare pentru a se asigura produsele recepționate nu provin din zone defrișate.

Dacă proveniența din astfel de zone se confirmă, companiile implicate trebuie să evite introducerea produselor pe piață.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În caz contrar, riscă sancțiuni consistente, care pot depăși 4% din cifra de afaceri totală anuală, la care se adaugă confiscarea produselor sau a veniturilor obținute din vânzarea acestora, excluderea companiei în cauză de la achizițiile publice și de la finanțarea de stat, interdicții privind importul și exportul produselor, punctează Bogdan Barbu.

Printre produsele vizate de regulament se numără cafeaua, cacao, uleiul de palmier, soia, lemnul și produsele obținute din acestea, dar și cauciucul și produsele obținute din acesta, extrase de pe terenuri care au fost defrișate după data de 31 decembrie 2020.

Pașii necesari pentru conformarea la EUDR

În România, este de așteptat ca regulamentul EUDR să aibă impact semnificativ, așadar, în operațiunile cu produse din cauciuc, domeniu care înregistrat 3,6 miliarde de dolari în 2023 asupra producției de anvelope din cauciuc.

În 2023, România a avut exporturi totale de anvelope din cauciuc de peste 2,5 miliarde de dolari și a urcat pe locul 12 în clasamentul celor mai mari exportatori de profil din lume, de pe locul 14 în anul anterior, conform portalului World’s Top Exports.

România este menționată printre statele cu cele mai rapide creșteri ale exporturilor de anvelope în 2023 ,față de 2022, cu un avans de 13%, alături de Spania, China continentală și Vietnam.

Totodată, țara are al șaptelea excedent comercial din lume la această categorie de produse, respectiv 1,7 miliarde de dolari în 2023, fiind în creștere cu 17% față de anul anterior.

Comercianții trebuie dezvolte procedurile necesare pentru întocmirea declarației de diligență, din care să reiasă că au verificat:

  • Descrierea produsului.
  • Proveniența produselor.
  • Cantitatea, țara de origine.
  • Datele de identificare a furnizorului.
  • Măsuri de evaluare a riscurilor ca produsele să fie neconforme.
  • Localizarea geografică a parcelelor de teren de unde au fost obținute produsele.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.