Industria prelucrătoare din România va avea probabil al doilea an consecutiv de contracție – BCR

croitorie-textile-Pexels-e1593584687639 Foto: Industria textilă / Pexels.com

Luna octombrie a adus a patra menținere consecutivă a indicelui BCR Romania Manufacturing PMI sub pragul de 50, care indică o contracție față de luna precedentă. Conform datelor PMI de până acum din acest an, ar trebui să avem probabil al doilea an consecutiv de contracție în industria prelucrătoare din România.

Indicele BCR Romania Manufacturing PMI a ajuns la 48,1 în octombrie, ceea ce este mai mare decât 47,3 în luna anterioară. Acest lucru arată că nu la fel de mulți respondenți la sondaj au declarat înrăutățirea condițiilor în octombrie față de septembrie, ceea ce poate fi văzut ca o îmbunătățire.

Din această perspectivă, toate componentele, cu excepția termenelor de livrare ale furnizorilor, au avut o contribuție direcțională pozitivă în această lună. Ocuparea forței de muncă urmată de comenzile noi au avut cele mai notabile contribuții pozitive.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Datele preliminare pentru HCOB Germania Manufacturing PMI au arătat o oarecare îmbunătățire în octombrie, cu o valoare de 42,6, în creștere de la 40,6 în septembrie. Cu toate acestea, perspectivele rămân sumbre pentru economia germană în acest an, ceea ce afectează cererea externă pentru industria prelucrătoare din România.

Conform datelor PMI de până acum din acest an ar trebui să avem probabil al doilea an consecutiv de contracție în industria prelucrătoare din România. Media PMI pentru T3 2024 este mai mică decât cea anterioară, ceea ce este un semn rău pentru creșterea economică. Sectorul manufacturier național rămâne destul de puternic dependent de cererea externă. Povestea generală a BCR Romanian manufacturing PMI rămâne destul de sumbră dacă ne uităm la datele de bază. Cifrele slabe ale cererii, în special din străinătate, continuă să limiteze orice creștere dinamică a producției industriale, iar acest lucru se reflectă în aproape toate componentele măsurate.

Indicele comenzilor noi a înregistrat o oarecare îmbunătățire în această lună, dar valoarea a rămas contracționistă și sub media sa pe termen lung. Indicele comenzilor noi pentru export, pe de altă parte, a atins cea mai scăzută valoare din ultimele opt luni. Cererea externă pare să nu fi ajutat deloc în acest an și, cel mai probabil, acesta va fi factorul decisiv pentru industria prelucrătoare din România și anul viitor. Numărul mai mic de comenzi continuă să afecteze producția. Rata de scădere s-a moderat puțin în octombrie. Creșterea cheltuielilor cu publicitatea și speranțele de achiziționare de noi clienți mențin moralul ridicat pentru producătorii români.

Indicele ocupării forței de muncă a rămas pe roșu pentru a cincea lună consecutiv. Cererea mai scăzută continuă să afecteze nevoia de lucrători în fabrici. Partea bună este că acest ritm de contracție a fost doar marginal, iar valoarea indicelui a fost considerabil mai mare comparativ cu luna precedentă. În octombrie, întârzierile de lucru au fost mai mici, iar stocurile de produse finite au scăzut. Cantitățile achiziționate au scăzut, iar stocurile de materii prime și de produse semifabricate au fost raportate în scădere. Aceasta este, de asemenea, în principal, rezultatul numărului mai mic de comenzi.

Așa cum s-a întâmplat de la publicarea indicelui PMI, prețurile de intrare au crescut în octombrie și într-o măsură mai mare în comparație cu prețurile de ieșire. Prețurile mai mari ale materiilor prime și costurile salariale au condus la creșterea prețurilor de intrare, după cum au raportat participanții la panel. La rândul lor, acestea au exercitat o presiune ascendentă asupra prețurilor de vânzare, care au fost majorate cu cea mai mare rată din februarie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: