Inflația din Bulgaria a atins niveluri record în aprilie. Institutul Național de Statistică (INS) a raportat o creștere a prețurilor de consum de 14,4% față de luna aprilie 2021, iar de la începutul acestui an creșterea este de 7,8%.
În doar o lună, prețurile bunurilor și serviciilor din coșul de consum au crescut astfel: alimente și băuturi nealcoolice – o creștere de 4,5%; băuturi alcoolice și produse din tutun – o creștere de 0,2%; îmbrăcăminte și încălțăminte – o creștere de 6,4%; locuințe, apă, electricitate, gaze și alți combustibili – o creștere de 1,7%; mobilier pentru casă, aparate și accesorii de uz casnic, produse de curățenie – o creștere de 1,5% asistențș medicală – o creștere cu 0,1%; transport – o creștere de 3,5%; comunicații – o creștere de 0,4%; divertisment și cultură – prețurile rămân la nivelul de luna trecută; educație – o creștere de 0,2%; restaurante și hoteluri – o reducere de 2,6%; diverse bunuri și servicii – o scădere de 2,9%. Carnea de porc, de miel și pui, cârnații, ouăle, roșiile, ardeii, ceapa coaptă și cartofii au crescut cel mai mult ca preț în aprilie. Doar castraveții, salata verde și peștele au înregistrat o scădere în ultima lună.
În cazul produselor nealimentare, cea mai mare creștere a fost la prețurile pentru metan, motorină, îmbrăcăminte și încălțăminte, precum și pentru ziare. Cea mai populară benzină A95 s-a majorat în aprilie cu 3,5%. Scăderea prețurilor s-a înregistrat și la electrocasnice și telefoane mobile.
Economia crește
În primul trimestru al anului 2022, Produsul Intern Brut (PIB) al țării a crescut cu 4,5% față de același trimestru al anului precedent și cu 1,0% față de trimestrul IV din 2021. Acest lucru a fost anunțat de INS pe baza estimărilor exprese ale PIB-ului, preliminare și supuse actualizărilor și revizuirilor. Potrivit estimărilor INS, în primul trimestru al anului 2022, PIB-ul în termeni nominali a ajuns la 30,4 miliarde de leva. Valoarea adăugată realizată este de 25,856 miliarde de leva. Exporturile de bunuri și servicii au crescut cu 11,8% față de primul trimestru al anului trecut, iar importurile – cu 13,6%.
Creșterea economică planificată în bugetul pentru acest an este de 4,1%. Cu toate acestea, este de așteptat să fie mai scăzută din cauza efectelor războiului din Ucraina. Luni, Comisia Europeană a anunțat, în prognoza sa de primăvară, că se așteaptă ca creșterea PIB-ului Bulgariei să fie de câteva ori mai mică decât anul trecut – 2,1% față de 4,2%.