Inflația din Germania a atins un nou maxim istoric în luna aprilie, în condiţiile în care războiul din Ucraina a majorat preţurile la energie şi a perturbat lanţurile de aprovizionare

Germania, steag Sursa foto: Pixabay

Indicele preţurilor de consum din Germania a înregistrat o creştere peste aşteptări în luna aprilie, în condiţiile în care războiul din Ucraina a majorat preţurile la energie şi a perturbat lanţurile de aprovizionare, informează Reuters, citat de Agerpres.

Conform datelor preliminare publicate luni de Oficiul federal de statistică (Destatis), preţurile de consum au crescut cu 7,4% în ritm anual în luna aprilie, potrivit standardelor naţionale, acesta fiind cel mai ridicat nivel înregistrat de la reunificarea ţării în 1990, şi peste estimările analiştilor care mizau pe un avans de 7,2%.

După un indicator armonizat utilizat la nivelul Uniunii Europene, preţurile de consum din Germania au crescut cu 7,8% în ritm anual, de asemenea peste estimările analiştilor care mizau pe o creştere de 7,6%.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Comparativ cu luna martie, indicele preţurilor de consum a crescut în luna aprilie cu 0,8% potrivit standardelor naţionale şi cu 0,7% conform standardelor UE, peste estimările analiştilor care mizau pe creşteri de 0,5%, respectiv 0,4%.

„După atacul Rusiei asupra Ucrainei, preţurile la gaze naturale şi uleiuri minerale au crescut din nou în mod semnificativ şi au avut un impact considerabil asupra unui nivel şi aşa ridicat al inflaţiei”, a subliniat Destatis.

Miercuri, Ministerul german al Economiei, a anunţat că prognoza de inflaţie pentru acest an a fost revizuită semnificativ în sus, până la 6,1%, de la 3,3% cât se preconiza în ianuarie, urmând ca avansul preţurilor de consum să revină la un nivel mai sănătos de 2,8% în 2023. În paralel, prognoza de creştere pentru acest an a fost revizuită în jos din cauza războiului din Ucraina. Conform noilor prognoze publicate miercuri de Ministerul Economiei, Produsul Intern Brut al Germaniei ar urma să înregistreze în acest an un avans de 2,2%, faţă de prognoza de 3,6% publicată în luna ianuarie, urmând să accelereze uşor la 2,5% în 2023, faţă de un avans de 2,3% cât estima la începutul anului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Asa e cand te trezesti in ceasul al 13-lea.
    Germania si-a inchis Centralele Nucleare inainte de Conversia 100% ECO, ceea ce-a fost o Tampenie de Proportii Direct Proportionale cu tot ce inseamna “Germania” pe Mapamond.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.